Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1246 people
86402 users - nu online: 1246 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
HIV NIEUWS


door Redaktie in Health & Body , 18 september 2008

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Homosauna's in Oslo dicht vanwege hiv-besmettingen

Homosauna's in de Noorse hoofdstad Oslo moeten de deuren sluiten. Dat kondigde het Instituut voor Volksgezondheid in Noorwegen donderdag aan, meldden Noorse media. Volgens schattingen worden in dergelijke gelegenheden jaarlijks zeker twintig Noren met hiv besmet. De homosauna's staan volgens de autoriteiten onbeschermde seks toe. Het voorstel is onder meer bekritiseerd door de Sanitaire Commissie voor een Betere Gezondheid van Homoseksuelen en Hiv Noorwegen. Zij vinden het sluiten van sauna's geen oplossing omdat de homo's naar andere plekken gaan waar hetzelfde kan gebeuren. Zij pleiten onder andere voor meer voorlichting.


Rode Kruis: hiv-risico bij rampen genegeerd

Bij hulpverleningsoperaties in de nasleep van rampen worden vaak te weinig maatregelen genomen om besmetting met hiv te voorkomen. Dat zegt het Internationale Rode Kruis in een donderdag gepresenteerd rapport. Gewonden en andere overlevenden worden hierdoor blootgesteld aan een onnodig groot risico.Het Rode Kruis zegt dat in het heetst van de strijd gedoneerd bloed lang niet altijd wordt gecontroleerd op het virus.


Ook zouden hulpverleners vrouwen en kinderen beter kunnen beschermen tegen verkrachting. Zij zouden er tevens naar moeten streven de behandeling van hiv-patiënten na rampen zo min mogelijk te onderbreken, zo stelt het rapport. De organisatie zegt dat door het risico van hiv in de planningsfase van hulpoperaties mee te nemen, er met geringe middelen veel gedaan kan worden om besmetting in rampgebieden te voorkomen.

In sommige landen is hiv zelf echter de ramp, zegt het Rode Kruis. De Verenigde Naties schatten dat er wereldwijd 33 miljoen met hiv besmet zijn. Vorig jaar stierven meer dan twee miljoen mensen als gevolg van het virus. In datzelfde jaar kwamen slechts 23 duizend mensen om bij rampen, het laagste aantal in tien jaar.

Sluiting van Checkpoint, de eerste hiv-sneltest faciliteit

Vrijdagavond 27 juni om 17.00 uur sloot Checkpoint, de eerste hiv-sneltest faciliteit in Europa, haar deuren. Met een vernieuwend protocol heeft de Hiv Vereniging Nederland een concreet initiatief neergezet om haar pro-actief test beleid tot uitvoer te brengen door te zorgen dat de hiv-sneltest een keuzeoptie is geworden bij een SOA-controle. Toen Checkpoint in juni 2002 haar deuren opende, was maar 42% van de homomannen ooit een keer op hiv getest; een mager resultaat na meer dan 20 jaar preventie en testen op hiv. Het was hoog tijd voor innovatie. Voor veel mensen was de wachttijd van één tot twee weken een te hoge drempel om te nemen.

Al jaren bestonden er goede en betrouwbare hiv-sneltesten en omdat de reguliere gezondheidszorg deze methode niet gebruikte heeft de Hiv Vereniging samen met een groep vrijwilligers Checkpoint opgestart. Deze vrijwilligers boden op vrijdagavond een volwaardig consult aan met een hiv-sneltest die na 15 minuten een betrouwbare uitslag gaf. Bijna 5000 mensen hebben bij Checkpoint een hiv-sneltest laten doen. Hiermee is het bewijs geleverd voor de werking van deze methodiek welke is aangeboden aan GGD en SOA Aids Nederland. Sindsdien hebben 8 GGD’en deze overgenomen. Te weinig, naar de mening van de Hiv Vereniging. De overige 22 negeren nog steeds het gegeven advies van het RIVM/Cib om de hiv-sneltest als optie in te zetten.

Al enkele jaren roepen de Hiv Vereniging Nederland, het Aids Fonds en Schorer op dat mannen die seks hebben met mannen zich jaarlijks op hiv moeten laten testen. Uit het Monitoronderzoek 2007 bleek dat maar 32% hieraan voldoet. Checkpoint heeft door dit vrijwilligersinitiatief een betrouwbare innovatie voor de reguliere instanties neergezet als mogelijkheid om deze testachterstand in te halen. In het buitenland wist men de inspanning van Checkpoint ook te waarderen. In 25 Europese steden is er al een sneltest faciliteit geopend.

Er zijn nu Checkpoints geopend in Zwitserland, Spanje, Duitsland, Denemarken en in Engeland en België onder een andere naam. Frankrijk, Polen en Roemenië zijn druk bezig met ondersteuning van Checkpoint in Amsterdam om soortgelijke sneltestlocaties te starten.In december 2007 heeft de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) Checkpoint gewaardeerd met de kwaliteitsonderscheiding vrijwilligersbeleid. Checkpoint is al die jaren gesponsord door GlaxoSmithKline, een internationale innovatieve farmaceutische onderneming met als mission statement: “Our global quest is to improve the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer”.
In Amsterdam is het adres nu:
GGD Amsterdam
Hiv-sneltest alleen in combinatie met volledig SOA-onderzoek. Clienten welke weinig risico hebben gelopen worden niet met een sneltest maar met een gewone hiv test onderzocht.
Bezoekadres:Weesperplein 1, 1018 XA Amsterdam Website: http://www.gezond.amsterdam.nl
Spreekuur: alle werkdagen overdag, alleen inloopspreekuur
Prijs: gratis


Reisbeperkingen hiv-patiënten herzien op G8-top

De leiders van de G8-landen willen reisbeperkingen voor mensen met hiv gaan herzien. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen in Japan, waar wereldleiders vanaf maandag drie dagen vergaderen. De herziening wordt onderdeel van een pakket maatregelen op het gebied van volksgezondheid dat de leiders woensdag willen aannemen, aldus het Japanse persbureau Kyodo zondag. Naar schatting beperken circa zeventig landen op een of andere manier de toegang voor mensen met het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Strenge visaregels hebben onder meer de G8-leden Rusland en de Verenigde Staten.De Verenigde Naties noemen de reisbeperkingen discriminatie en willen er vanaf. Ook zou er geen goede medische grond voor zijn.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

HIV NIEUWS

Redaktie, in Health & Body op 24 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HEALTH & BODYIN NUMMER 204
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media