Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1294 people
86407 users - nu online: 1294 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Kerkrade trekt trouwlocatie Rolduc in


door Redaktie in Algemeen , 16 september 2008

This article is also available in English


De gemeente Kerkrade heeft op 24 juni besloten om vanaf 1 januari 2009 helemaal geen huwelijken meer te laten voltrekken op conferentieoord Rolduc omdat de directeur en het bisdom geen homohuwelijken toestaan. Dit blijkt uit een artikel van De Limburger en een communiqué van vertegenwoordigers van de gemeente. Volgens burgemeester Jos Som is de weigering in strijd met de wet en verdwijnt de voormalige abdij daarom als trouwlocatie. De burgemeester hoopte in een persoonlijk gesprek het bisdom nog op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt.

Daarmee is na tien jaar een einde gekomen aan het discriminerend onderscheid dat de gemeente zelf heeft gemaakt. Burgemeester Som geeft aan niet op de hoogte te zijn geweest van de afspraak tussen de gemeente Kerkrade en Rolduc. Het betrof in dit geval een ambtelijke afspraak uit 1998, het jaar dat het geregistreerd partnerschap werd ingevoerd. Het bestuur is daarvan nooit op de hoogte gesteld. Som: "Dat kan niet, je maakt dit soort afspraken niet, want het is in strijd met de wet. Bovendien behoort men het bestuur daarover te informeren." Met het hoofd van de afdeling en de betrokken ambtenaren is "stevig gesproken", maar verdere consequenties zal dat voor hen niet hebben. De 25 al geplande huwelijksvoltrekkingen voor de rest van dit jaar gaan gewoon door om de bruidsparen niet te duperen.


Nieuwe reserveringen voor het voltrekken van het wettelijk huwelijk op Rolduc worden niet meer aangenomen. COC Nederland, COC Limburg en Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) zijn tevreden met dit besluit, omdat hiermee een einde komt aan een discriminerende praktijk.

Wilfred van Dellen, woordvoerder namens COC Limburg: “Dat de gemeente in het verleden een fout heeft gemaakt is ronduit vervelend. Ook is het verontrustend dat dit niet eerder aan het licht is gekomen. Maar op zich waarderen we het dat er direct is ingegrepen om de situatie aan te pakken. Wat ons betreft heeft de gemeente Kerkrade nu niet anders kunnen handelen gezien de opstelling van Rolduc.”

Volgens de belangenvereniging was een meer gepaste oplossing echter geweest om paren van hetzelfde geslacht toe te staan om in Rolduc te trouwen.

Van Dellen: “Kennelijk is de weerzin van Rolduc tegen wettelijke huwelijken tussen homoseksuelen en lesbiennes zodanig dat men liever de tent sluit voor alle paren. Een ruimhartiger opstelling waarbij bisdom en trouwlocatie gewoon volgens de wet alle niet-kerkelijke huwelijken op deze locatie toestaan, was wat ons betreft gepast geweest. Dat kan best, er zijn diverse organisaties die de kerkelijke leer en wet weten te scheiden en daar naar handelen. Wellicht kan het bisdom dat nog eens overwegen.”

Volgens de belangenvereniging is dit het zoveelste bewijs dat de acceptatie van homo’s nog niet rond is. Van Dellen: “Wettelijk is er veel geregeld, maar sommige mensen moeten er nog naar leren handelen. Daarnaast is ook een wettelijke regeling nog geen garantie voor sociale acceptatie. Jammer, dat we dat anno 2008 nog mee moeten maken.” Rolduc kreeg in de jaren zeventig bekendheid door de omstreden Bisschop Gijsen. In 1972 werd de onbekende maar zeer orthodoxe priester Johannes Gijsen bisschop van Limburg. Die benoeming viel in de progressieve Nederlandse kerk van toen buitengewoon slecht. In 1974 richtte Gijsen het seminarie Rolduc op.Commentaar:
Re: Kerkrade trekt trouwlocatie Rolduc in-


Reactie van diederick61 dd. 17 september 2008
Hoe schijnheilig kun je zijn:

uit de Volkskrant
Geplaatst op 25-06-2006 15:43 door fred van der wal in categorie kunst:

'De setting doet min of meer denken aan het roomsche extreem orthodokse opleidings instituut Rolduc waar de leiding en studenten homosexueel waren. Deze opleiding voor roomsche flikkertjes in de dop werd onlangs gesloten vanwege gebrek aan homosexuele studenten.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Kerkrade trekt trouwlocatie Rolduc in

Redaktie, in Algemeen op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media