Back to Top
Woensdag 01 Apr
86425 users - nu online: 1028 people
86425 users - nu online: 1028 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Kroatië


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 30 augustus 2008
lengte: 7 minuten


Kroatië met zijn hoofdstad Zagreb, het land met de duizend eilanden. Mooie natuur, rijke cultuur en tradities. Gastvrije mensen, normale prijzen, warm, schone en blauwe zee, mooie steden en de sfeervolle dorpen zijn een genot voor een ieder. De onvergetelijke nationale parken, zon, voortreffelijk en smakelijk eten en drinken, feesten. Dit alles maakt het waard om op vakantie te gaan naar Kroatië. Kroatië is een westers georiënteerd land. Kroatië heeft een zacht land en mediterraans klimaat.

Alle provincies (Slavonië, Podravina, Posavina, Zagorje, Medimurje, Moslavina, Baranja, Istrië, Lika, Dalmatië, Primorje) zijn rijk met hun culinaire, culturele, natuurlijke en historische bezienswaardigheden.

De hoofdstad van Kroatie is Zagreb met bijna een miljoen inwoners. De belangrijkste steden zijn Dubrovnik, Gospic, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Sisak, Split, Sibenik, Varazdin, Vukovar en Zadar.Officieel de Republiek Kroatië en ligt in Zuid-Europa. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. Het land wordt begrensd door Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en via de zee grenst het aan Italië.

Geschiedenis

Na de Eerste Wereldoorlog sloot Kroatië zich aan bij de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven (het huidige Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina). Kort daarna vormde deze unie weer een unie met Servië, wat het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen werd (die uiteindelijk in 1929 het Koninkrijk Joegoslavië werd). Joegoslavië werd in de Tweede Wereldoorlog binnengevallen en Kroatië werd omgevormd tot een fascistisch marionettenstaatje met de naam Onafhankelijke Staat Kroatië. Het wapen van de staat toonde een 'U', dat staat voor Ustasha. Als hoofd van de regering werd Ante Pavelic benoemd. Pavelic en zijn regering besloten, dat Kroatië etnisch moest worden gezuiverd. De Serven moesten verdwijnen (naar het buitenland worden verdreven of gedood) of zich bekeren tot het katholieke geloof. Voor de joden, de Roma en homoseksuelen was geen plaats. Wat volgde was een waar schrikbewind, waarbij honderdduizenden mensen om het leven kwamen.


Toen de asmogendheden verslagen waren werd Joegoslavië een federale Communistische staat. Op 16 maart 1991 riep de Servische minderheid de Republiek van Servisch Krajina (Republika Srpska Krajina) uit. Mocht Kroatië onafhankelijk worden, dan was de bedoeling in ieder geval dit deel bij Groot-Servië te trekken. Hierna verklaarde Kroatië samen met Slovenië zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, wat het begin inluidde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Belgrado erkende het nieuwe land niet en in de daaropvolgende maanden volgden gevechten tussen Kroatische milities en de in Belgrado gestationeerde JNA (Joegoslavische Nationale Leger).

In het begin van 1992 erkende Duitsland Kroatië, vele invloedrijke landen volgden met dit beleid; Joegoslavië moest wel de nieuwe landen erkennen, en het Joegoslavische leger trok zich terug. De Servische minderheid werd vanaf het begin gesteund door de JNA. In 1995 startte het Kroatische leger twee succesvolle offensieven om het rebellerende gebied weer in handen te krijgen, dit zorgde voor een massale exodus van de Servische bevolking.

Enkele maanden later eindigde de oorlog na onderhandelingen over het Verdrag van Dayton. Onder supervisie van de VN werd het overige Servisch-beheerste gebied op vreedzame wijze geïntegreerd in het nieuwe Kroatië. Kroatië zoekt op dit moment aansluiting bij de Europese Unie, onderhandelingen hierover begonnen in december 2005. En inmiddels is al zeker komen te staan dat Kroatië in 2010 zal toetreden tot de Europese Unie.


Zagreb

Zagreb is voor Kroatië een belangrijke toeristenplaats, niet alleen omdat het in een druk gebied ligt waar toeristen van West- en Centraal-Europa naar de Adriatische Zee reizen, de stad zelf is ook een toeristenbestemming. Vanaf het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog stroomden er jaarlijks ongeveer een half miljoen reizigers naar Zagreb toe, voornamelijk Oostenrijkers, Duitsers en Italianen.

De stad zou nog veel meer toeristen kunnen trekken was het niet zo dat velen Zagreb overslaan om naar de Kroatische kust te gaan en om andere historische steden te bezoeken zoals Dubrovnik, Šibenik en Zadar. In 1994 vierde Zagreb haar 900-jarig bestaan, in de loop der eeuwen is Zagreb niet alleen een culturele stad geworden met monumenten, musea en galerijen, maar ook een levendige stad met moderne winkels, kwaliteitsrestaurants en met faciliteiten voor sport en recreatie.Het historische gedeelte van de stad ten noorden van het plein van Ban Josip Jelačić bestaat uit de Opper Stad en het Kaptol, een middeleeuws complex van kerken, paleizen, musea, galerijen en regeringsgebouwen. Dit is één van de belangrijkste toeristenplaatsen binnen de stad. De oude stad is te voet bereikbaar via het plein van Ban Josip Jelačić (het centrale gedeelte van Zagreb) of via de kabeltrein aan de straat Tomićeva.
Gay Kroatie

Enkele jaren geleden werden er voor het eerst gay-parades gehouden en homo relaties hebben sinds 2003 een officiële status, waarbij onder meer erfrechten worden erkend. Toch is het allemaal nog wat onwennig, maar hand in hand lopen in Nederland doe je tegenwoordig ook niet meer zonder uitgescholden te worden.

Zagreb heeft op 28 juni zijn Gay Parade achter de rug en er is onlangs een nieuwe gay bar “Studio Mobilus” geopend op Dordiceva Street 10 vlak bij andere populaire bars als Bar Denis en Global Club. Tevens zijn er twee sauna's. Allen gelegen in het centrum van de stad.


Aquateam - Gay sauna
Slavka Cindrica 9, Rijeka http://www.aquateam.hr

Lobby Bar & Labyrinth Club
Rovinj http://www.labyrinth.hr

Bumerang - Gay sauna
Mazuranicev trg 2, Zagreb
http://www.bumerang.hr

Denis - Cruising bar
Mrazoviceva 9, Zagreb
http://web.gay.hr/denis/
Men only cyber club-bar, video room, hosterly

Global Club
Pavla Hatza 14, Zagreb
http://www.globalclubzg.hr

Sauna David
Marulicev trg 13, Zagreb
http://web.gay.hr/david/

De stranden

Geen trek in drukke steden en gaat je voorkeur uit naar zee en zon? De Kroatische kust heeft het allemaal. Zij het dat je hier parel witte stranden kunt vergeten. Wil je alle twee dan is de stad Split een goede keuze.

Split is een mooie stad en is gelegen in het zuiden van Kroatie in Dalmatia met zo'n 210.000 inwoners. De stad heeft een mooi oud centrum, met een mooie boulevard. Toch kan men dwalend door de stad snel uit het centrum geraken en dan moeilijk de weg terug vinden. Ook het vinden van een hotel kan lastig zijn, er zijn er voldoende, maar zijn wel moeilijk te bereiken.


In het oude centrum zijn veel oude smalle straatjes en pleinen en ook de hoofstraat van het oude centrum is zeer mooie met veel mooie marmeren stenen. U kunt zich hier evengoed in Venetie wanen. Er zijn hier voldoende terrasjes en zeker in het hoogseizoen is het hier zeer gezellig. Voor uitgaans gelegenheden kunt u ook terecht aan de oostkust van de stad. Split ligt vrijwel geheel op een groot en hoog schiereiland. De noordkant ligt aan de Kastelbaai. Hier bevinden zich de grote goederenhaven en een van de jachthavens van Split.

De oostzijde van de stad is vooral het domein van lelijke hoge flats, grotendeels in het oude, socialistische Joegoslavie gebouwd. Op de westelijke punt van het schiereiland bezit Split een groene strook in een groot park op de heuvel Marjan. Toeristisch gezien is de zuidzijde van de stad het meest interessant. Hier kun je binnen de historische muren van het immense paleis van keizer Diocletianus de oude stad verkennen.Gaylive

Er zijn geen honderd procent gay uitgaansgelegenheden in Split, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen Gay's zijn...Geloof me, ze zijn er overal en in elke uitgaansgelegenheid. Zou zeggen met een beetje Gay-Radar ben je ze zo op het spoor. Ben je een liefhebber van parken dan kun je hier in Split je hart ophalen. Bij gebrek aan gay-only zaken niet zo vreemd natuurlijk. Via deze link een uitgebreidde beschijving van het hoe en waar. www.geocities.com/WestHollywood/Park/4360/

Zon en Zee

Zomers zijn de stranden erg in trek al moet je bij strand helaas toch denken aan steen en rots, slippers of ander schoeisel dus aan bevolen. Aan de andere kant is deze rots en heuvelachtige omgeving aan zee een ideale cruising omgeving compleet met naaktrecreatie. Je zult hier ogen tekort komen. Via dezelfde link is de update informatie te vinden. www.geocities.com/WestHollywood/Park/4360/

Nuttige weetjes op een rijtje:

Spanning 220 volt met dezelfde stekkers als we hier gebruiken.

Munteenheid: De officiële munteenheid van Kroatië is de kuna (1 kuna = 100 lipa’s).
Vreemde valuta kunnen worden gewisseld bij banken, wisselkantoren, postkantoren en de meeste reisbureaus, hotels en campings.

Creditcards: Doorgaans worden in alle hotels, jachthavens, restaurants en winkels creditcards (Eurocard/Mastercard, Visa, American Express en Diners) geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor de meeste geldautomaten.

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Medveščak 56
10000 Zagreb
tel.: +385 1 4642 200
fax: +385 1 4642 211

Kroatië

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 05 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media