Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1046 people
86440 users - nu online: 1046 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
2008 Het jaar van de dollarvakantie


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 22 maart 2008

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Wie ver weg wil voor weinig, reist dit jaar de dollar achterna. Shoppen in het steeds goedkopere New York ligt voor de hand. Maar ook een vakantie in het Caraïbisch gebied kost minder dan ooit. Een weekendje shoppen in New York wordt bijna gewoon. Door de dalende dollarkoers wordt een vakantie in de VS steeds aantrekkelijker. Maar ook een vakantie op Aruba, Barbados Mexico of Venezuela is dankzij de zachte dollar voor een zachter prijsje te boeken.

De meeste eilandstaten in het Caraïbisch gebied hebben hun munt aan de dollar vastgeklonken. Zo is de Antilliaanse gulden, in weerwil van de oerhollandse naam, de dollar achterna gedoken ten opzichte van de euro. In 2007 vertrokken volgens TNS-Nipo 126 duizend Nederlanders naar de West, tegen 104 duizend in 2006. Op elk continent, met uitzondering van Ocenanië, is wel een land te vinden dat de koers van de nationale munt aan die van de dollar heeft gekoppeld. Dat geldt voor vrijwel alle oliestaten, inclusief het Bush-vijandige Venezuela van Hugo Chavez. Soms beweegt de munt gedeeltelijk met de dollar mee zoals de Chinese renminbi, maar meestal is er een vaste wisselkoers.

Toch is het dollareffect voor de toerist lang niet in alle 'dollarlanden' even groot. "Het Caraïbisch gebied is veel goedkoper omdat ook de hotels en de kerosine daar in dollars worden afgerekend," zegt Simone van den Berk van reiskoepel Tui.

Met Arkefly vliegen de klanten van de bij Tui aangesloten reisorganisaties steeds meer charters naar het Caraïbisch gebied. De rol van de dollar als internationaal betaalmiddel tussen reisorganisaties en hotels verklaart ook waarom Mexico met haar vrij zwevende peso steeds betaalbaarder is, terwijl in Cuba van dollarvoordeel geen sprake is.

Toeristen betalen hun biertje in Havanna wel met een aan de dollar geklonken convertibele peso, maar de hotels worden door de reisorganisaties in euro's afgerekend."Je ziet wel dat Cuba meteen reageert door de prijzen aan te passen nu andere Caraïbische bestemmingen goedkoper worden," zegt Van den Berk van Tui. Opvallend is dat juist de Verenigde Staten niet echt hebben geprofiteerd van de lage dollar in 2007. Afgelopen jaar reisden 314 duizend Nederlandse toeristen naar de VS. In 2006 waren dat er meer: 336 duizend. Nog altijd ver boven de historisch hoge 300 duizend, maar toch. Ad Schalekamp, onderzoeker bij TNS-Nipo denkt dat de oorzaak misschien ligt in de strengere controles op de vliegvelden. "Verhalen over lange wachttijden en grenscontroles zingen toch rond."Mexico

Algemene wetenswaardigheden

Mexico, officieel de Verenigde Mexicaanse Staten is een land in Noord-Amerika grenzend aan de Verenigde Staten Ook enkele eilanden behoren tot Mexico. De nationale hoofdstad is Mexico-stad oftewel het Federaal District (D.F.), gelegen op 2240 meter boven de zeespiegel. Mexico is een federatie van 31 staten die elk een redelijke mate van autonomie hebben. Het land heeft 108.700.891 (2007) inwoners.


De meest gesproken taal is het Spaans waarmee Mexico het grootste Spaans sprekende land ter wereld is. Het landschap van Mexico is enorm gevarieerd. Er is woestijn, tropische jungle, hooggebergte en moerassen. Meer dan de helft van het land ligt op een hoogte van meer dan 1000m. Het Centrale deel van Mexico bestaat uit een plateau met een noordelijk en een zuidelijk gebied.

In het zuidelijke gebied van dit plateau liggen de vulkanen Popocatepeti, Orizaba, Nevado de Toluca, Cofre de Perote, Matlalcueyetl en Ixtaccihuatl. Dit is het hart van het land en hier woont ongeveer de helft van de totale bevolking. Langs de kust, in het noordwesten en in het zuidwesten en bij het schiereiland Yucatan, zijn de laag gelegen landen moerassig met aan de kust lagune’s.

Klimaat

Mexico kent geen jaargetijden, en is simpelweg in te delen in een droog- en regenseizoen. De droge tijd, ofwel de wintertijd, is van oktober tot mei. Het regenseizoen valt van mei tot oktober. Dan staat de zon recht boven Mexico die de warme, vochtige lucht laat stijgen. Het gevolg zijn zware regenbuien. De buien vallen vaak in de namiddag, zijn kort en hevig maar zeer verfrissend. Gezien het klimaat kan Mexico het hele jaar door worden bezocht. Voor mensen die slecht tegen de warmte kunnen is het belangrijk te weten dat het in mei over het algemeen warmer is dan in juli. Mexico kent diverse streken waar het klimaat verschillend is. De gebieden langs de kust kunnen erg heet zijn en een hoge vochtigheidsgraad hebben. De temperatuur rond de bergen in het binnenland is meestal mild, maar grote temperatuurverschillen kunnen zich tussen dag en nacht voordoen. De echt koude gebieden vind je boven 2000m.

Douane en grensformaliteiten

Voor Mexico is een geldig paspoort vereist. Wie per vliegtuig reist, zal onderweg een visumformulier krijgen uitgereikt. Wie uit Guatemala, Belize of de Verenigde Staten komt, zal bij de grensovergang om het formulier moeten vragen. De kopie moet bij terugkeer weer worden ingeleverd. Maximaal mag u met dat formulier negentig dagen blijven. Het is vrijwel onmogelijk Mexicaanse pesos bij terugkeer inwisselen. Zelfs in Guatemala worden ze niet geaccepteerd. Beter is het dus om ze vooraf tegen dollars in te wisselen. Het uitvoeren van archeologische vondsten is ten strengste verboden. Nieuw is tegenwoordig dat een aanvullende luchthavenbelasting moet worden betaald bij aankomst. De kosten van deze belasting bedragen 15 dollar.

Gezondheid

De Wraak van Moctezuma is het meest voorkomende euvel bij toeristen. Als gevolg van tijdverschil, smog, klimaatverandering en afwijkend voedsel hoeft een aanval van buikloop (en koorts) slechts een kwestie van tijd te zijn. Om dat te voorkomen een paar vuistregels. Was altijd de handen voor het eten en na een bezoek aan een toilet. Eet geen voedsel dat op straat wordt verkocht. Vermijd overvloedig alcoholgebruik want de weerstand neemt alleen maar af.

Drink gebotteld mineraalwater en nooit uit de kraan. Eet geen verse groente, tenzij geserveerd in een goed restaurant. Wees zorgvuldig met de zelfgemaakte aguas met een vruchtensmaak en met waterijs.

Wie toch last krijgt, moet zijn eetgewoontes enige dagen beperken tot té de manzanilla, toost, rijst, appels en bananen. Vermijd citrusvruchten. Drink vooral veel mineraalwater. Ook coca cola is heel goed voor de maag. Eet vooral geen zwaar of vet voedsel en drink geen alcohol. Raadpleeg voordat u weggaat uw huisarts.Allicht is het raadzaam een buik-loopbestrijder mee te nemen. Vooral in Yucatán zijn insektenbeten geen uitzondering. In het algemeen is er een muggenprobleem in het zuiden. In plaatselijke farmacias (apotheken) worden doorgaans spiraaltjes verkocht die voor het slapen gaan aangestoken moeten worden. Dat helpt. Wie voor langere tijd tijdens het regenseizoen de jungle ingaat, moet vooraf informatie inwinnen of het slikken van malariapillen verstandig is. Voor heel Mexico worden inentingen geadviseerd tegen geelzucht, gele koorts, tetanus en tyfus.

Waar naar toe in Mexico

Is zon en strand en uitgaan voor U voldoende en verder geen poes-pas dan is Cancun voor U de juiste keuze. De stad Cancún zoals we die nu kennen is vrijwel geheel ontworpen met het oog op toerisme en is één van de belangrijkste zo niet de belangrijkste toeristische bestemming van Mexico. Het zijn vooral Amerikanen die Cancún bezoeken zijn, de hotels, winkelcentra en uitgaansgelegenheden lijken soms meer Amerikaans dan Mexicaans. Zelfs de wijken waar de lokale bevolking woont straalt maar weinig authentieks uit. Als een accommodatie in een authentieke Mexicaanse setting zoekt moet je Cancún maar snel uit je hoofd zetten.

Maar wat is dan de sleutel van het succes van Cancún? De mix van alles: goede hotels, uitstekende restaurants, volop zon, prachtige lange witte stranden, een turkooisblauwe zee, een fantastische onderwaterwereld, een goede infrastructuur, een bruisend uitgaansleven en interessante bezienswaardigheden in het achterland. Niet voor niets is de stad uitgegroeid tot ruim 500.000 inwoners en worden er in meer dan honderdveertig hotels jaarlijks meer dan 4 miljoen toeristen verwelkomd. Als totaalplaatje is Cancún één van de beste bestemmingen in het hele Caribisch gebied en een garantie voor een supervakantie als je niet vies bent van massatoerisme.

Cancún is een ideale bestemming om te duiken en te snorkelen. Het nabijgelegen eiland Cozumel behoort tot een van de top-5 duiklocaties ter wereld. In en rondom Cancún vind je volop duikscholen. Paardrijden op het strand is adem benemend, vooral in de avonduren tegen zonsondergang. Diverse rancheros en hotels bieden de mogelijkheid voor paardrijtochten over het strand. Wellness bestaat in Mexico al sinds de tijd van de Azteken. Temazcal is een speciaal stoombad zoals je die in Mexico vindt. Erg populair onder de lokale bevolking en ook steeds meer ontdekt door de toeristen. Ook steeds meer hotels hebben complete welness-centers.


Erg populair zijn de massages aan het strand en met name de zogenaamde hotstone massages Tussen de hotels in de hotelzones vind je enkele Maya-ruïnes. Vlak bij de stad vind je resten van de tempel Pok-Ta-Pok.

Het Wet'n Wild Waterpark biedt naast mooie zwembaden en glijbanen ook de mogelijkheid om tegen extra betaling met dolfijnen te zwemmen Voor uitgaansbeesten biedt de Boulevard Kukulkán (Zona Hotelera) meerdere disco's. Vraag bij de hotelreceptie wat op dat moment de "hottest club in town" is.

Niets voor dierenliefhebbers zijn de stierengevechten die gehouden worden in de arena aan de Plaza de los Toros. Voor een geweldig uitzicht moet je naar de Torre de Cancún gaan. Deze 80 meter hogen toren heeft een ronddraaiende panoramaverdieping en is open tot 11 uur 's avonds.

Vanuit Cançun worden er diverse dinercruises georganiseerd. Onder het genot van over het algemeen uitstekende maaltijden kun je genieten van mooie zonsondergangen op zee. De winkelcentra in de hotelzone zijn vooral Amerikaans opgezet met vooral Amerikaanse en Europese merkartikelen.

Goedkopere shops en lokale producten vind je in de oude stad en vooral in de winkels rondoem het Plaza Bonita In de omgeving van Cancún zijn er meerdere Maya-temples en opgravingen te vinden. Excursies zijn eenvoudig te boeken via hotel of lokale reisvertegenwoordiging.

Zo'n 40 kilometer ten zuiden van Cancún vind je de dierentuin (Zoo Crococún) en een botanische tuin (Jardin Botánico) Zo'n 100 kilometer ten zuiden van Cancún bevinden zich de Grutas de Aktun-Chen. Deze grotten bieden een goed beeld van de onderaardse wereld van Yucatan. Bij Tulum vind je de resten van de aan de kust gelegen ommuurde Maya-stad. Dit is één van de topattracties in de buurt van Cancún die je gezien moet hebben.

Gay live

Het zal niet verbazen dat er in Cancun een zeer levendige gay-scene is. Er is een keur aan bars en disco's. Het publiek is er internationaal dus voor elk wat wils. Ook zijn er verschillende mix-zaken. De sfeer is er gemoedelijk en verdraagzaam. Niet verwonderlijk is dat de prachtige stranden zich uitstekend lenen voor het bekijken van al het mannelijk schoons, de plaats om te kijken en bekeken te worden. PICANTE is de oudste en meest bekende bar met een relatief kleine dansvloer. Het meest bekend is deze bar als DE plaats om iemand te versieren. KARAMBA is een grote disco toegankelijk voor “male en female”. De bezoekers zijn meer internationaal dan bij de PICANTE. De muziek is goed evenals de GO GO shows die er gegeven worden.

Een andere grote disco is de MA'AX'O, een high-tech disco met zeer goede stripper shows. CLUB BACKSTAGE is de nieuwste aanwinst en volgens zeggen zijn hier de mooiste barkeepers te bewonderen. SEBASTIAN’S is ook nieuw en een bezoek waard te meer daar het gelegen is in het gebied waar de meeste hotels staan. Kortom ook voor de “broodnodige” gay-belevenis kunt U hier terecht. En mocht al die drukte U dan toch even teveel worden dan zijn van hieruit talloze schitterende excursies te maken naar plaatsen die getuigen van een roemrijk verleden, dat wij, Europeanen zo ongeveer met wortel en tak hebben uitgeroeid.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

2008 Het jaar van de dollarvakantie

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 28 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 198


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media