Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 937 people
86447 users - nu online: 937 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Kort Nieuws - Kortgeknipt


door Redaktie in Algemeen , 10 maart 2008


Geen toename 'ruilseks'

Ruilseks en groepsverkrachtingen onder jongeren zijn van alle tijden en van een toename is geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek, schrijft minister van Justitie Ballin in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman gelastte twee onderzoeken, een naar groepsverkrachtingen en een naar zogeheten instrumentele seks onder jongeren, waarbij 'lustbeleving of materieel gewin de primaire motivatie lijken te zijn'.


Het gaat dan om seks met een onbekende, seks in ruil voor geld en deelname aan seksfeesten of seks op internet. Aanleiding voor de onderzoeken was berichtgeving in de media. Zo meldde de Amsterdamse GGD vorig jaar dat Amsterdamse jongeren vanaf 10 jaar doen aan betaalde seks. De 'veelvuldig in de pers genoemde' invloed van seksueel getinte videoclips en internet op het aantal groepsverkrachtingen kan evenmin worden aangetoond, schrijft Hirsch Ballin. Hoewel van een toename in 'Breezerseks' en groepsverkrachtingen geen sprake is, zijn de onderzoeken nuttig, meent de minister. De rapporten bieden verschillende aanknopingspunten voor het kabinetsbeleid ten aanzien van jeugdcriminaliteit en seksuele vorming en gezondheid.

GGD start nieuwe safe sex-campagne

De GGD gaat jongeren tussen de 16 en 24 aansporen alleen nog maar veilige seks te hebben. De gezondheidsdienst constateert dat het percentage met soa besmette jongeren hardnekkig hoog blijft. Op 3 januari begon de GGD de Vrij Lekkercampagne met een online 'Safe Sex Training'. Op een speciale website krijgen jongeren door het invullen van een vragenformulier een seksadvies op maat.

Via de campagne wil de GGD de problematiek omtrent het onveilig vrijen bij jongeren "meer gericht en effectief aanpakken". De aandoeningen chlamydia en gonorroe komen zelfs het meeste voor in deze leeftijdsgroep.
Geen geld voor homo-voorlichting wel voor extra godsdienst lessen

Leerlingen op alle openbare basisscholen moeten weer godsdienstles krijgen. Minder dan drie miljoen euro zou volstaan om nu een groep docenten bij elkaar te brengen waarop scholen een beroep kunnen doen. Dat stellen CDA, PvdA en ChristenUnie voor. De regeringspartijen vragen deze week tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting aan minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) of hij in totaal tien miljoen euro vrij kan maken voor het voorstel. Daarvan kunnen dan onder meer passende salarissen betaald worden.

Ook ouders die hun kind naar een openbare school sturen, stellen vaak prijs op lessen over godsdiensten, licht PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt toe. Ook zijn er gemeenten waar amper bijzonder onderwijs gegeven wordt, weet haar CDA-collega Jan Jacob van Dijk. Als het aan de CDA'er ligt, bieden openbare scholen straks lessen aan over alle godsdiensten en het humanisme.
Lokhomo en slurptax

Drinken jongeren zoveel dat ze in een coma raken? Dan zal dat omschreven kunnen worden als 'comadrinken' en pleegt een oudere heer een delict, dan heeft hij grote kans dat dat zijn daad 'opacriminaliteit' zal heten. En is een internetter op zoek naar informatie op het net, maar komt hij bij iets anders uit en vergeet hij helemaal waar hij oorspronkelijk naar op zoek was? Dan was hij aan het 'Wilfen' ('What was I looking for').


Het zijn slechts enkele voorbeelden van de in 3650 nieuwe woorden die in het jaar 2007 opdoken. Het publiek kan nu bepalen welk woord wordt uitgeroepen tot het woord van het jaar.

Nog meer? Bokitoproof, comadrinken, formatiemoeheid, klimaatneutraal, lokhomo, opacriminaliteit, reltoerist, slurptaks, wilfen en zelfbedieningskapitalisme.

Om in het jaarboek te komen moet een begrip minstens zeven of acht keer voorkomen, in minstens twee verschillende bronnen, verspreid over meer dan twee weken. Of de woorden allemaal in de het woordenboek van Van Dale komen is niet zeker. Om die status te bereiken moet een woord drie jaar regelmatig gebruikt worden.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEmrt 2017       


dec 2019        lengte: 4 min.
Kort Nieuws - Kortgeknipt

Redaktie, in Algemeen op 16 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media