Back to Top
Woensdag 22 Jan
86407 users - nu online: 1285 people
86407 users - nu online: 1285 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
STEREO (B)EAT Betaalbaar Lekker en Bijzonder


door Robin Termote in Uitgaan & Reports , 14 januari 2008

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Stereo (B)eat is gelegen aan een 1,7 km lange, enigszins troosteloze overgangsweg tussen het centum en Amsterdam West. Persoonlijk heb ik weinig met de Overtoom daar je er met de auto tergend lang over doet om van A naar B naar te komen en omdat je als fietser blij mag zijn als je het nog na kan vertellen.

Buiten valt Stereo(B)eat nauwelijks op, eenmaal binnen is het wel duidelijk dat het geen standaard eetcafé is. Gevestigd in een oud Amsterdams arbeiders pandje (1729) en met een oppervlak van slechts 50 m2 is het een klein en vooral intiem etablishment te noemen. Toch heeft het de allure van een restaurant.


Het creatieve interieur laat zich moeilijk in een hokje plaatsen en is op zijn minst aan te duiden als " lekker eigenwijs". Wat opvalt is het vele gebruik van de kleur zwart, comfortabele banken met drukke barok prints met daarop een overdaad aan kussens. Aan de muur hangen LCD schermen waarop rustgevende beelden te zien zijn van een aquarium met vissen die eindeloos rondjes zwemmen in hun beperkte leefwereld.


Onopvallend maar juist daardoor weer opvallend, Zuid-Amerikaanse relikwieën van de Katholieke kerk zoals Jezus en Maria beeldjes geven het trendy geheel toch ook weer een enigszins "camp" uitstraling. Later zal blijken dat deze relikwieën er niet zonder reden staan, medeeigenaar en chef kok Jacinto komt uit het katholieke Ecuador, en is er van overtuigt dat de beeldjes mensen met slechte intenties uit zijn zaakje zullen weren ..... multifunctionele kitsch dus!

Op de achtergrond relaxte lounge en moderne jazz invloeden die precies op het juiste volume lijken te staan: niet zo hard dat je je tafelpartner niet meer kunt verstaan maar aanwezig genoeg om niet elk woord van je gesprek ongewild met je buren te delen!

Vriendelijk worden we door eigenaar Jim(33) naar ons tafeltje geloodst, vervolgens worden onze jassen keurig aangenomen en nemen we plaats.

Nadat de Rose van onze keuze (fris en fruitig) na het voorproeven zonder twijfel wordt goedgekeurd krijgen we als amuse een heerlijke verse crostinie met aubergine tappenade. Vervolgens krijgen we de menu kaart aangeboden. Nou ja, menu kaart is een groot woord daar de kaart letterlijk en figuurlijk een kaartje blijkt te zijn.

De keuze lijkt enigszins beperkt met 6 voorgerechten, 8 hoofdgerechten en 3 nagerechten, maar we zitten dan ook in een eetcafé en niet in een restaurant, een gegeven dat je snel uit het oog verliest omdat Stereo (B)eat toch echt de klasse, service en presentatie heeft van een goed restaurant.

Wat je ook niet verwacht bij een gemiddeld eetcafé en zelfs niet bij een gemiddeld restaurant zijn de bijzondere gerechten die op het kleine kaartje staan.
Wat bijvoorbeeld te denken van een Carpaccio van krokodil, Marlijn van de gril of Kangoeroe steak? Dat wordt lastig kiezen!

De prijzen voor de voorgerechten zijn in ieder geval prima te doen: variërend van 4,- voor de Soep van de dag (in dit geval pompoensoep) tot maximaal 9,- voor het voorgerecht van onze keuze (Gepoceerde zalm op een salade van appel en knol met rivierkreeftjes gedrenkt in Grand Marnier). Deze ware traktatie voor de smaakpapillen liet niet lang op zich wachten en was zowel qua smaak, hoeveelheid als ook presentatie goed voor een dikke 8,5! Nog nagenietend word ons gevraagd hoe lang we ongeveer willen wachten tussen het voor- en nagerecht. En zo hoort het dus ook!Er zijn ook gasten die haast hebben omdat ze bijvoorbeeld nog een andere afspraak na afloop van hun etentje hebben, maar er zijn ook gasten (zoals wij) die graag de tijd nemen om lekker en uitgebreid uit eten te gaan. Feit is dat men helaas in de meeste etablissementen daar totaal geen rekening mee houdt en je dus afhankelijk bent van de snel- of sloomheid van het keukenpersoneel.

In Stereo (B)eat hoef je in ieder geval niet bang te zijn om langere dan 10 seconden zonder drank te zitten, de zeer scherpe bediening heeft je wijnglas alweer volgeschonken voordat de bodem uberhaupt in zicht is. Mede hierdoor is het niet onwaarschijnlijk dat we de zaak later op de avond in een nogal beschonken toestand zullen verlaten. In een krampachtige poging dit te voorkomen bestellen wij snel wat water, gepresenteerd in een karaf met takjes mintblaadjes en limoentjes.

Als tweede gang namen wij de licht gerookte rundercarpaccio op een bedje van Rucola met parmezaanse kaas, pijnboom pitten en een subtiele dressing van basilicum en koriander. Verrassend? ... Neen! Lekker? .... Ja zeker! Hier is duidelijk gebruik gemaakt van uitsluitend verse producten!


Na alle bovenstaande lekkers enigszins te hebben laten bezinken worden wij nieuwsgierig naar het hoofdgerecht. Mijn tafelpartner en ik kozen unaniem voor de marlijn geserveerd met dille saus en gepofte aardappel. Ook hieruit komt wederom de originaliteit van het chef kok Jacinto naar boven daar de witte marlijn in tegenstelling tot normale zwaardvis- achtigen behoorlijk moeilijk te verkrijgen is bij visleveranciers. Het is met 23,- dan ook het duurste hoofdgerecht op de kaart. Nog steeds geen geld voor een dergelijk bijzonder product.

De presentatie is basic zonder opsmuk of tierlanteintjes maar de smaak zonder twijfel onweerstaanbaar lekker en daar kwamen we uiteindelijk ook voor. Een mooie ronde moot wit vlees met een stevige bite en een smaak die meer weg heeft van zacht kalfsvlees dan van een vissoort, in één woord voortreffelijk.

Aangezien onze buikjes op knappen stonden kunnen we helaas geen verslag doen van het dessert, simpelweg omdat we "vol" zaten. Nadat eigenaar Jim vernomen heeft dat wij van de Gay News zitten schuift hij gezellig bij ons aan voor een babbeltje en bied ons nog een koffie met cognac van het huis aan. De amicale en oprecht vriendelijke gastheer van vanavond legt ons uit dat "SB" staat voor stereo dus lekker eten voor een redelijke prijs in een trendy doch ongedwongen sfeer.
Er kan tot laat gegeten worden (01.00) en in het weekeind wil chef kok en mede eigenaar Jacinto zijn pannen en potten nogal eens verruilen voor een draaitafel zodat het zo maar kan dat je na het eten ineens staat te swingen op club/house en aangezien we een vergunning hebben tot 04.00 gaan we dan ook gewoon door zolang het gezellig is.

Dat het concept aanslaat moge duidelijk zijn. We zijn nu al druk bezig met het zoeken naar een andere locatie daar er steeds meer klandizie bijkomt. Hoe die klandizie eruit ziet?

"Tja, we richten ons niet zozeer op een specifieke doelgroep, dus er komt eigenlijk van alles hier binnen, variërend van studenten die afkomen op de redelijk prijzen tot aan wat meer trendy publiek vanwege de bijzonderheden op de menukaart en de ambiance."Persoonlijk was mij eerder op de avond al het relatief grote gehalte aan leden van de "roze familie" op gevallen. Dat zal er wel mee te maken hebben dat zowel chef kok eigenaar als een deel van de bediening ook "gay" zijn en we zodoende bij voorbaat al een gay friendly oftewel gay minded etablissement runnen en dus ook deze doelgroep hier gewoon zich zelf kan zijn. Zelf denk ik dat ook de combinatie van intiem, trendy, maar ook camp als een magneet werkt op het doorgaans kritische gay publiek!
Jim staat erop dat we nog even blijven zitten om ons in ramp tempo nog even een cocktail te laten uit proberen! Al met al kan ik u vertellen dat de Overtoom er een stuk minder troosteloos uitziet als je bij Stereo (B)eat de deur uitloopt, de weg terug naar Stereo (B)eat voor lekker eten in ieder geval wel.


Stereo(B)eat is gelegen aan de Overtoom 417 (2de halte met tram 1 vanaf Leidseplein)

Tel: 020-7791268
http://www.stereobeat.nl


Eind conclusie ;

*Sfeer/inrichting ; 8
*Bediening : 9
*Eten/(prijs kwaliteit) : 9
*locatie : 7,5
*gay frendly : 9,5

Speciaal voor lezers van Gay News:

* Een driegangen verrassingsmenu voor slechts 20,- inclusief 1 Cocktail naar keuze.
Of
* Een gratis fles huiswijn (bij drie gangen ala carte )

(Geldig tm 31/12/07 ovv "Gaynews") of ter inlevering vd voucher

GERELATEERDMEER VAN ROBIN TERMOTEMEEST GELEZEN VAN ROBIN TERMOTE

STEREO (B)EAT Betaalbaar Lekker en Bijzonder

Robin Termote, in Uitgaan & Reports op 20 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN UITGAAN & REPORTSIN NUMMER 196


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media