Back to Top
Vrijdag 24 Jan
86407 users - nu online: 1682 people
86407 users - nu online: 1682 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Tijgertje is vijf en twintig jaar


door Redaktie in Algemeen , 06 januari 2008

This article is also available in English


Tijgertje is begonnen met cursussen zelfverdediging in 1982 na de Roze Zaterdag in Amersfoort, waarbij homo's en lesbo's door potenrammers in elkaar werden geslagen. Inmiddels is Tijgertje uitgegroeid tot een zeer veelzijdige sportclub met een groot aanbod van sporten. Een van de meest gestelde vragen over Tijgertje tijdens gesprekken of interviews is waar de naam Tijgertje vandaan komt.

Weinigen weten dat de oorspronkelijke naam voor de groep, die vanaf oktober 1982 een zaal aan de Keizersgracht huurde voor cursussen Zelfverdediging voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, KARAC was. Dit was de naam die de gemeente Amsterdam zelf bedacht had als afkorting van Karate COC. Er werd namelijk lesgegeven door een karateleraar en het COC had zich garant gesteld voor de huur van de sportzaal.

Twee jaar later, in de zomer van 1984, toen duidelijk werd dat er een continue behoefte was aan cursussen zelfverdediging, zaten de toenmalige organisatoren bijeen om plannen voor een nieuw seizoen te maken. Om meer aandacht te trekken leek het een goed idee om een aansprekende naam voor de cursussen te bedenken. Brainstormend passeerden verschillende namen de revue. Bijna hadden we nog getraind bij Iskander! Classici onder jullie weten dan gelijk, dat dat de koosnaam was die de slaaf en vriend van Alexander de Grote voor hem gebruikte.Ook de naam 'Dennis' passeerde de revue, naar het meest favoriete buur(t)jongetje dat ons altijd groette met 'hé Tijger!'. Ineens was het duidelijk dat die Dennis - Tijger moest worden. De link met de boeken van Van het Reve werd gelegd. De in deze boeken voorkomende naam Tijger werd omgevormd tot Tijgertje, en het beestje was geboren. De associatie die de naam opwekte klopte precies met het beeld dat wij wilden scheppen: een lief beestje, maar als je hem te na komt heeft hij wel klauwen! Met deze naam werd de publiciteit gezocht en was een nieuw begrip binnen homoland geboren. Ook de reguliere pers wist sindsdien van het bestaan van homo-zelfverdedigingscursussen in Amsterdam af en besteedde er aandacht aan. Een paar maanden later, nadat we inspiratie hadden opgedaan uit een Artis-tijdschrift, konden we hem ook in beeld aan de wereld tonen.
De zelfverdedigingsgroep had een naam en een gezicht gekregen.

Tijgertje 25 jaar !

De zelfverdediging en karate afdeling van Tijgertje viert op zondag 2 december 2007 haar 25 jarig bestaan met een reunie voor alle cursisten van de afgelopen 25 jaar.
De reunie is vanaf 16 uur tot 20.00 uur in café de Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95 in
Amsterdam. Op de reunie zal ook de Tijgertje Prijs worden uitgereikt aan de man of vrouw die de afgelopen jaren veel heeft betekent voor homosport in Nederland. De vorige Tijgertje Prijs werd in 2002 uitgereikt aan de in 2005 overleden Ignace van Swieten. Van Swieten behoorde in de jaren 80 tot een van de beste en meeste gewaarde scheidsrechters van het betaalde voetbal. Van Swieten was de eerste scheidsrechter die uitkwam voor zijn homosexualiteit. Tijgertje gaat door! Op de dinsdagen is er Urban Defence training en op donderdagen karate training.

Voor meer info zie de website van Tijgertje.
http://www.tijgertje.nl

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Tijgertje is vijf en twintig jaar

Redaktie, in Algemeen op 12 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 196


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media