Back to Top
Maandag 20 Jan
86405 users - nu online: 1444 people
86405 users - nu online: 1444 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Aids door één man naar VS gebracht


door Redaktie in Algemeen , 02 januari 2008

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Het aidsvirus heeft de Verenigde Staten rond 1969 vanuit Haïti getroffen en is hoogstwaarschijnlijk overgebracht door één enkele besmette immigrant, aldus Amerikaanse wetenschappers. De evolutiebioloog Michael Worobey van de Universiteit van Arizona zei op een persconferentie dat die datum veel vroeger is dan menigeen aannam. Volgens hem heeft de ziekte twaalf jaar doorgewoekerd voordat wetenschappers in de gaten kregen wat aids inhield. Intussen waren veel mensen overleden.

De onderzoekers ontdekten dat het aidsvirus rond 1966 vanuit CentraalAfrika naar Haïti was overgebracht. Een onbekende vrijgezel uit Haïti is vermoedelijk naar Miami of New York gereisd, waarna het virus aan zijn opmars begon, eerst in de VS en later in de rest van de wereld. De onderzoekers zijn vrijwel zeker van hun theorie. Zij achten het uitgesloten dat het virus direct vanuit Afrika naar de VS is overgebracht. Volgens studies zou aids rond 1930 voor het eerst op mensen zijn overgedragen toen deze besmet apenvlees aten.

'Een genetische analyse van 25 jaar oude bloedstalen toont aan dat een van de meest verspreide subtypes van het hiv-virus rond 1969 vanuit Haïti de VS werd binnengebracht. Dat was wellicht het werk van één persoon. De nieuwe studie bevestigt ook dat het virus tien jaar eerder dan eerst werd aangenomen al in de Verenigde Staten rondwaarde. 'Een onrustwekkende gedachte', zegt een van de ontdekkers van de ziekte.

Tot nu toe was de route van het Hiv- virus, van de oorsprong in Afrika tot de ontdekking van de toen nog mysterieuze ziekte in de Verenigde Staten in 1981, vaag. De hamvraag luidde of het virus, dat vandaag meer dan veertig miljoen mensen treft, direct of via een omweg van Afrika naar Amerika trok. Vervolgens veroverde het Canada, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Volgens een theorie was het de Canadees Gaëtan Dugas, een homo en steward, die via zijn seksuele contacten en mobiele beroep hiv vanuit Afrika Noord-Amerika binnenbracht.

Later luidde het dat Haïtiaanse immigranten het virus in de Verenigde Staten binnenbrachten omdat begin jaren tachtig opmerkelijk veel Haïtiaanse immigranten besmet bleken. Aangenomen wordt dat Haïtianen die na de onafhankelijkheid van het toenmalige Zaïre in 1960 terug naar hun land keerden het virus eerder Haïti binnenbrachten. Nieuw onderzoek gevoerd aan de universiteit van Arizona moest uitsluitsel geven.

Evolutionair bioloog Michael Worobey en zijn collega's deden een zeer diepgaand onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van HIV1 B, het type dat de aidsepidemie in de Verenigde Staten veroorzaakte en dat buiten zwart-Afrika het meest voorkomt, ook hier in Nederland. Bloedstalen van vijf Haïtiaanse aidspatiënten vormden de basis van Michael Worobeys werk.De vijf waren vanuit Haïti naar Miami gekomen en hoorden in 1982 en 1983 bij de eerste officieel erkende aidspatiënten in de Verenigde Staten. Twee van de HIV1-B-genen van de Haïtianen werden vergeleken met overeenstemmende genensequenties van 117 patiënten uit negentien andere landen. Daaruit blijkt dat de Haïtiaanse genensequenties de grootste gelijkenissen vertoonden met die van de vroegst gekende uit Afrika. De conclusie, die in de Proceedings of the National Academy of Sciences staat, luidt dat de Haïtiaanse variant de basis vormt van alle andere takken in de stamboom van subtype B.


Met behulp van geavanceerde statistische technieken onderzochten Worobey en zijn medewerkers . alle stambomen die overeenkwamen met hun genetische data.. Voor de hypothese dat hiv vanuit Afrika direct de Verenigde Staten binnenkwam, bedraagt de waarschijnlijkheid 0,003 procent. Voor de hypothese dat het via Haïti ging is dat 99,8 procent.

"Hiermee is overtuigend bevestigd wat ook wij al stelden, namelijk dat de route van het virus in één richting ging, van Haïti naar de VS en niet omgekeerd. Het ging ook van Haïti naar Trinidad en Tobago in één richting", zegt experte Annemie Vandamme van de KU Leuven, die een van de reviewers van Worobeys onderzoek was. Bovendien weten we nu ook zeker dat het eind jaren zestig al in de VS aanwezig was.

Worobeys team stelt dat het virus rond 1966 Haïti moet zijn binnengekomen en rond 1969 vandaaruit in de Verenigde Staten is geïntroduceerd. Dat terwijl het verband tussen hiv en aids pas in 1984 is ontdekt. Vooral opmerkelijk vindt Vandamme dat uit Worobeys gegevens blijkt dat slechts één stam uit de onderzochte stalen uiteindelijk doorbrak.

Vandamme: "Dat betekent dat de variant die bij een persoon aanwezig was uiteindelijk is doorgebroken en aan de basis van de epidemie lag. We zien hier nu duidelijk dat de andere stammen die uit Haïti kwamen niet 'aansloegen'. Dat toont aan dat het virus het in die tijd nog moeilijk had zich te verspreiden en dat die ene stam de toen losgebroken promiscuïteit onder homo's in steden als San Francisco nodig had om tot zo'n pandemie te kunnen uitgroeien. Was die cultuur, die vooral in badhuizen en donkerekamers ontstaan was, er niet geweest, dan was het in ieder geval niet zo snel en zo hevig gegaan."Worobey en zijn team hopen dat betere kennis over het ontstaan van bepaalde hiv-varianten helpt bij de ontwikkeling van een vaccin.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aids door één man naar VS gebracht

Redaktie, in Algemeen op 08 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 196


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media