Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 919 people
86440 users - nu online: 919 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Twintig jaar Homomonument


door Richard Keldoulis in Historie & Politiek , 18 oktober 2007

This article is also available in English


Op 5 september 2007 viert het Homomonument op de Westermarkt te Amsterdam zijn twintigste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan slaan diverse (homo-)organisaties de handen ineen om deze gedenkwaardige dag te vieren.

Het Homomonument is een uniek oorlogsmonument, dat niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, maar ook alle anderen die onder vervolging vanwege hun homoseksualiteit hebben geleden.


Tegelijkertijd is het bedoeld als een levend monument, een plek voor persoonlijke reflectie en viering, maar ook als een inspiratie voor toekomstige generaties: een plek voor ontmoeting, om te feesten, om zichtbaar en trots te zijn. In het huidige klimaat van toenemende homofobie is dat belangrijker dan ooit geworden. De evenementen op het monument rond Koninginnedag en 4/5 mei (het Roze Wester Festival) en Gay Pride zijn sinds de onthulling onmisbare festiviteiten op Amsterdam’s homo-kalender geworden.(Het Homomonument op een gewone dag & het Homomonument tijdens de Dodenherdenking op 4 mei)

Het IHLIA (Internationaal Homoseksueel en Lesbisch Archief; beter bekend als Homodok) heeft een reizende tentoonstelling georganiseerd om het twintig-jarig bestaan van het Homomonument te vieren. Op 6 september openen ze de expositie Monument van trots in de gloednieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek, de nieuwe behuizing van IHLIA. Door het verzamelen van persoonlijke verhalen over het monument, creëren de tentoonstelling en de website voor het publiek een interactieve manier om uitdrukking te geven aan wat het Homomonument voor hen betekent.

De thema’s van de tentoonstelling zijn vervolging, verzet, zichtbaarheid, coming-out, diversiteit en respect. Tegelijkertijd wordt de website www.monumentvantrots.nl gelanceerd, waar bezoekers hun eigen verhalen kunnen toevoegen. De expositie duurt tot 6 januari 2008 en is dagelijks geopend van tien uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. Daarna reist hij langs scholen, festivals en andere bibliotheken door het gehele land.

Op dezelfde dag, 6 september, zal in Galerie De Opsteker, Noorderstraat 61, de vernissage plaatsvinden van de expositie Portretten op het Homomonument, waar een reeks foto’s van het monument wordt getoond, die in de loop der jaren zijn gemaakt door zowel professionele als amateur-fotografen. Deze tentoonstelling duurt tot 22 september.

In het weekend van vrijdag 7 tot zondag 9 september zal IHLIA samen met Pink Point, de homo-informatiekiosk op het Homomonument, Stichting GALA en de onlangs opgerichte Stichting Homomonument een bescheiden viering op het monument zelf organiseren. In een tent op de Westermarkt zullen video-clips uit de reizende tentoonstelling zowel als films die tijdens de afgelopen twintig jaar van het monument zijn gemaakt, worden getoond in een kleine bioscoop die speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen. Bovendien worden er toespraken en optredens gehouden, wordt op zaterdagmiddag de verjaardagstaart aangesneden, en is er een terrasje om bij te komen.(Stadsdeel-bestuurders Wil Codrington en Anne Lize van der Stoel onthulden op 2 decemer 2006 een nieuw, twaalftalig informatiebord)Natuurlijk is een verjaardag niet compleet zonder een verjaardagskaart, en voor de gelegenheid speciaal ontworpen verjaardagskaarten zullen dan ook nationaal en internationaal worden verstuurd om zo bij te dragen aan de viering en de promotie van het Homomonument.

Daarnaast krijgen plaatselijke hotels, cafés en culturele centra een herdenkingsposter van het Homomonument aangeboden, waarvan het de bedoeling is dat hij gedurende een langere periode blijft hangen, zodat de zichtbaarheid verbeterd en het karakter van het monument verduidelijkt wordt voor zowel inwoners als bezoekers van Amsterdam.

Ga voor meer informatie naar http://www.monumentvantrots.nl
http://www.ihlia.nl
http://www.gala-amsterdam.nl

(Drag Queens hebben zich verzameld bij het Homomonument)

De nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek en IHLIA’s nieuwe behuizing zijn op Oosterdokskade 143, Amsterdam.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Twintig jaar Homomonument

Richard Keldoulis, in Historie & Politiek op 22 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 193


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media