Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1296 people
86407 users - nu online: 1296 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Film News


door Henk Harskamp in Films & boeken , 15 oktober 2007

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Cronica De Una Fuga

Regisseur Israel Adrian Caetano werd in 1969 geboren in Montevideo (Uruguay) en verhuisde op z’n zestiende naar Argentinië, waar hij inmiddels een beroemd regisseur is. Zijn jongste film Cronica De Una Fuga is nu ook in Nederland te zien, en is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Claudio tijdens het militaire regime van generaal Fidela in Argentinië.


Buenos Aires 1977. Een speciale eenheid binnen het Argentijnse militaire regime ontvoert keeper Claudio Tamburrini en brengt hem naar een afgelegen villa, de “Mansión Seré,” in de nabije omgeving van het plaatsje Moron. Daar bevinden zich verscheidene jonge mannen, allen in angstige afwachting van wat er met hen gebeuren gaat. Er vinden verhoren plaats die gepaard gaan met diverse martelpraktijken.

Voor Claudio valt er niets te bekennen, want hij zit vast op grond van een valse verklaring van een van de aanwezige mannen, afgelegd om het martelen maar te doen stoppen. Claudio komt oog in oog te staan met deze persoon die er schuldig aan is dat hij hier gevangen zit. Hij raakt bevriend met lotgenoot Guillermo en na vier maanden gevangenschap besluiten ze samen met nog twee andere gevangenen (Vasco en Gallego) te ontsnappen. Terwijl het buiten noodweer is, openen ze een raam en springen, spiernaakt en geboeid, hun vrijheid tegemoet, de hel, die hun leven voorgoed zou veranderen, achter zich latend.Na het lezen van de biografie van Claudio Tamburrini is Caetano hem gaan opzoeken in Stockholm, waar hij ook Guillermo aantrof. Ondanks de vele martelingen heeft de regisseur getracht er geen horrorfilm van te maken maar geprobeerd te laten zien hoe gevangenen met elkaar omgaan onder extreme omstandigheden.

Een indrukwekkende verfilming! Als kijker voel je de angst van de gevangenen wanneer ze vanuit de verte voetstappen horen naderen. Een scherp contrast wordt ons ook niet onthouden; vanuit een raam zie je hoe een van de sadisten liefkozend met een hond omgaat terwijl binnen mensen worden gemarteld. En dan te bedenken dat deze militairen nooit zijn vervolgd en zich merendeels nog onder de Argentijnse bevolking bevinden, dat is onvoorstelbaar! Pas in 1983 kwam er een einde aan deze dictatuur.

Cronica De Una Fuga ging 26 juli in première en is momenteel te zien in diverse bioscopen in Nederland.
Boek: Pase Libre - La fuga de la Mansión Seré door Claudio Tamburrini (Buenos Aires, Ediciones Continente, 2002).


I Now Pronounce You Chuck And Larry

Larry en Chuck zijn New Yorkse brandweermannen. Larry is weduwnaar en heeft twee opgroeiende kinderen. Toen zijn vrouw kwam te overlijden bleek hij niet goed verzekerd te zijn geweest en als hij in de krant z’n oog laat vallen op een artikel over geregistreerd partnerschap voor homo’s ziet hij hierin de oplossing voor z’n financiële problemen. Hij vraagt Chuck om zijn partner te worden; hij heeft hem onlangs het leven gered, dus die kan Larry niets weigeren. Daarbij zou het slechts gaan om het ondertekenen van een formuliertje. Ze hadden echter geen rekening gehouden met een “gay-inspector” die op onbepaalde tijden komt controleren of ze wel echt homo zijn.

Om overtuigend over te komen voor deze (enge) inspecteur gaan ze samenwonen en verdiepen ze zich in de homocultuur. Als er dan ook nog een hoorzitting komt nemen ze een advocaat in de armen, een bloedmooie dame van wie Chuck zijn ogen en handen maar niet kan afhouden. De film zit boordevol cliché’s, maar hé... het is comedy.

Binnen vijf minuten is de toon gezet wanneer een corpulente man van een trap af dondert en vervolgens een harde scheet laat. Als je hier al om moet lachen, dan is de kans redelijk groot dat je je bij deze film uitstekend zult vermaken.

Overigens kan het altijd nog erger. De film riep meteen herinneringen op aan het rampzalige Strange Bed Fellows (2005), dat zich afspeelt op het Australische platteland waar, waarschijnlijk door inteelt, de hetero’s nog enger zijn dan de homo’s. De heteromannen proberen er een gay lifestyle op na te houden en dat moet natuurlijk gepaard gaan met één en al nichterigheid, want mannelijke homo’s kennen ze daar niet.

I Now Pronounce You Chuck And Larry is een regelrechte remake van Strange Bed Fellows. Het script is stevig bewerkt ten gunste van deze film en gedeeltelijk is dat gelukt. Chuck en Larry blijven grotendeels zichzelf wanneer ze zich naar de buitenwereld als homo presenteren. (Dit in tegenstelling met de zwarte stoere gespierde collega die na zijn coming out ineens wel erg nichterig wordt.)

De opname’s in de gayscene waren vreemd genoeg in Strange Bed Fellows een stuk geloofwaardiger, bij Chuck en Larry is het allemaal te duidelijk in scène gezet, evenals een anti-homodemonstratie. Aan het einde van de film krijgen de kijkers ook nog een lesje geleerd: “Het is niet leuk om uitgescholden te worden voor flikker.” Maar of die boodschap overkomt betwijfel ik.
De film kent enkele grappige momenten maar het absolute hoogtepunt is de douchescène waarin een van de brandweermannen z’n stukje zeep laat vallen (in slow motion gefilmd).

Voor de film in première ging heeft men hem eerst getoond aan de GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) om de reacties binnen de homogemeenschap te kunnen pijlen. Die konden ermee door en niets stond een première meer in de weg.
Chuck and Larry is beter te pruimen dan Strange Bed Fellows, maar het is geen film die ik in m’n lijst favoriete films zal gaan opnemen.
GERELATEERDMEER VAN HENK HARSKAMPMEEST GELEZEN VAN HENK HARSKAMP

Film News

Henk Harskamp, in Films & boeken op 19 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN FILMS & BOEKENIN NUMMER 193


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media