Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1293 people
86407 users - nu online: 1293 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Profiteurs


door De Ket in Scene , 10 oktober 2007

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

Regent het bij jullie in Nederland ook homo-huwelijken waarvan een van de partijen een niet-Europeaan is? Een Jan (*) die trouwt met een Pjotr (*) of Erik (*) met Pang Kon Dong (*)? Het is nu niet omdat we geen echte zomer hebben dat we overspoeld moeten worden met uitnodigingen van homo-huwelijken met exotisch klinkende namen...


Hier en daar ken ik nu toch wel een paar voorbeelden. Schrijnende voorbeelden als je het mij vraagt. Je vraagt je – terecht - af waarom Jan of Erik zo frappant in de val lopen. Constante in alle verhalen is toch wel de wanhoop. De meesten hebben al enkele stukgelopen relaties achter de rug en kijken met schrik in de ogen naar de komende momenten van eenzaamheid, eenzaamheid die ze niet de baas kunnen. En ze hopen dat Pjotr of Pang Kon Dong de leegte kunnen opvullen.

De werkelijkheid ligt net iets anders. Wanneer Pjotr of Pang Kon Dong een Belg (of Nederlander, zo u wilt) de liefde verklaart, dan is de Belg in hogere sferen. Wat Pjotr of Pang Kon Dong er niet bij vertellen is dat ze eigenlijk de liefde verklaren voor twee dingen: de bankrekening van Jan of Erik en een verblijfsvergunning (lees: paspoort, en nog het liefst voor de hele familie).

Het overkwam een vriend van me. Een schat van een jongen trouwens, maar een probleem: te goed en te naïef. Een Latijns-Amerikaanse jongen (politiek vluchteling) meende in hem de man van zijn leven ontmoet te hebben en na een stortvloed van gespuwde superlatieven bezweek mijn vriend aan de Latino-charmes.

En ja, een knappe Latino-jongen kan je nu eenmaal niet aan zijn lot overlaten. Geen probleem: hij trok gewoon bij hem in. Probleem van huisvesting is hiermee onmiddellijk opgelost. De autoriteiten bemerkten dit en namen de enige, juiste maatregel: gedaan met financiële bijstand want hij woont nu officieel bij iemand die (goed) zijn brood verdient en hij moet maar opdraaien voor zijn vriend. Eerste aanslag op de bankrekening.

De tweede aanslag laat niet lang op zich wachten. De moeder van de jongen in kwestie wil na al die jaren nu toch eens haar zoon zien en met haar gezondheid gaat het eigenlijk ook niet zo best meer, dus misschien is het wel de laatste keer dat ze haar zoon ziet. De vriend van me bezwijkt: maar natuurlijk mag je moeder naar ons land komen voor een aantal weken. Probleem: wie zal dat betalen? Juist, u raadt het.Drie maanden na hun eerste kennismaking staat de schoonmoeder al op de stoep. Kerngezond, zo blijkt, want ze palmt meteen het hele huishouden in. Ze krijgt een rondleiding in België, een dagje Amsterdam en Parijs. Want ja, binnen twee weken vliegt ze terug. Keep on dreaming. Die vriend van me vraagt de dag voor haar vertrek wanneer ze van plan is haar koffers te pakken.

Haar antwoord laat geen ruimte voor interpretatie: “Ik blijf hier en ben niet zinnens terug te vertrekken.” Aanslag nummer drie op de bankrekening: mijn vriend heeft haar op zijn financieel risico laten overkomen (anders kreeg ze geen visum) en moet nu ook in haar levensonderhoud voorzien, terwijl de schoonmoeder (en zijn vriend) in de illegaliteit verblijven.

Daar sta je dan. Eerst financieel volledig zelfstandig, nu met twee volwassenen ten laste. En wanneer je denkt dat het verhaal hiermee afgelopen is, dan moet ik je teleurstellen want domheid kent geen grenzen.

Ook de twee broers van de Latino wensen nu hun moeder te bezoeken in België. Geloof het of niet, maar de Belgische overheid kent de twee broers een visum toe, op financieel risico van, juist, mijn vriend. Het vervolg van het verhaal moet ik u niet vertellen...

In een vorige column berichtte ik al over het feit dat de meerderheid van alle homo-huwelijken in België een huwelijk is tussen een Belg en een niet-Europeaan. Het staat buiten kijf dat bij die bewuste huwelijken een groot deel Belgen met hun ogen dicht in een val zijn gelopen. En dat alles onder het mom om niet alleen te zijn.

Akkoord, als homo is het niet gemakkelijk om het juiste dekseltje op het potje te vinden. Maar dat kan en mag nooit een excuus zijn om je te laten belazeren door iemand die eerder op het geld en het paspoort uit is dan op de liefde.

Maar ja, domme homo’s moeten er nu ook eenmaal zijn...

Je toegenegen,

De Ket

(*) Dit zijn fictieve namen. Het schrijnende verhaal echter is wel authentiek...Commentaar:
Re: Brief uit Brussel - Profiteurs-


Reactie van Rohini dd. 11 oktober 2007
Vervang de homo in het verhaal door een Amsterdammer van middelbare leeftijd die een jonge vrouw uit de Filippijnen haalt en kijk: zonder onderscheid speelt zich hetzelfde verhaal af.
Hoezo gay news?


GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Profiteurs

De Ket, in Scene op 14 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 193


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media