Back to Top
Dinsdag 21 Jan
86405 users - nu online: 1477 people
86405 users - nu online: 1477 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aruba schrijft eerste homohuwelijk in


door Redaktie in Algemeen , 04 oktober 2007

This article is also available in English


De Arubaanse Burgerlijke Stand heeft het eerste homohuwelijk ingeschreven. De registratie duurde volgens het echtpaar tien minuten en verliep prettig. Half april oordeelde De Hoge Raad dat in Nederland gesloten huwelijken in het hele Koninkrijk geldig zijn. Tijdens een gesprek half juni met COC-voorzitter Frank van Dalen zegde premier Oduber toe huwelijken te zullen inschrijven. COC is blij dat Aruba nu de daad bij het woord voegt. Het echtpaar, een Arubaanse en een Nederlandse man gaven dinsdag aan hun huwelijk op Aruba te willen inschrijven.

De twee zijn buitengewoon te spreken over het verloop van de registratie. Het koppel ging in 2000 in Nederland een geregistreerd partnerschap aan, dat een jaar later werd omgezet in een huwelijk. In 2002 vestigden de twee zich op Aruba. De Hoge Raad oordeelde half april dat in Nederland gesloten homohuwelijken in het hele Koninkrijk geldig zijn. COC Nederland gaf advocatenkantoor Knoops opdracht een verweerschrift in te dienen bij de Hoge Raad nadat Aruba weigerde het huwelijk van het echtpaar Charlene en Esther Oduber–Lamers in te schrijven.

Na de uitspraak van De Hoge Raad bracht COC-voorzitter Van Dalen een bezoek aan Aruba. In een gesprek gaf premier Oduber aan in Nederland gesloten huwelijken te zullen inschrijven. Echter tot afgelopen donderdag leek het erop dat Aruba inschrijvingen bleef frustreren. In een brief eerder deze week vroeg het COC de Arubaanse premier Oduber om opheldering.
COC Nederland is blij dat Aruba nu de daad bij het woord voegt, maar wijst erop dat er vanuit de regering nog veel moet gebeuren om de sociale acceptatie rond homoseksualiteit op het eiland verder te stimuleren.

Met de lokale homobeweging Alfa wordt daartoe samen met COC Nederland een plan opgesteld, dat bij de Arubaanse regering zal worden ingediend.
Premier Oduber heeft eerder toegezegd dat ook dat plan welwillend zal worden bekeken. Intussen loopt op Aruba een kort geding dat een ander mannelijk homostel tegen het eilandbestuur aanspande om zich als gehuwd te kunnen laten inschrijven.

Dat kort geding liep stuk op de vraag of er sprake is van een schijnhuwelijk, zo bleek tijdens de behandeling. Eén van de partners van dit stel heeft een andere nationaliteit. De rechter doet komende week uitspraak in deze zaak.Ook de voorzitter van de Arubaanse homobelangenorganisatie Alternative Lifestyle Foundation Aruba (Alfa), Luciano Maduro, beschouwt de inschrijving als een historische gebeurtenis. "Nu ze als gehuwd staan ingeschreven kunnen ze in Aruba ook gebruikmaken van bepaalde rechten die heteroseksuelen hebben. Belangrijk voor verzekeringen en arbeidscontracten bijvoorbeeld. We roepen alle gehuwden van onze 160 leden op zich ook bij het bevolkingsregister te melden."

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aruba schrijft eerste homohuwelijk in

Redaktie, in Algemeen op 08 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 193


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media