Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1246 people
86402 users - nu online: 1246 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Het laatste Taboe


door De Ket in Scene , 19 september 2007

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

Hebben jullie zich ook al eens afgevraagd wat het laatste grote taboe is rond homoseksualiteit in de maatschappij zoals we die nu kennen, waar de tolerantie er het afgelopen decennium wel op vooruit is gegaan maar er toch nog veel werk aan de winkel is? Ondergetekende kreeg de vraag toegespeeld tijdens een leuk onderonsje met enkele vrienden. “Homo’s in de sport,” vloog er bij mij meteen uit. En iedereen leek het er eens mee te zijn.


Misschien dat de Tour de France deels verantwoordelijk is voor mijn antwoord. Hier en daar fietsen er sexy renners in mee, met hun strakke benen verpakt in lycrabroekjes. Je zou voor minder warm lopen. En zowat elke Belgische (en wellicht ook buitenlandse) homo heeft wel al eens het “pakje” in de broek van onze nationale wielerheld Tom Boonen zien zitten. Voor alle duidelijkheid: dat “pakje” is niet een gummistuk maar ongetwijfeld een wellicht groot uitgevallen lichaamsdeel.


De vragensteller in het gezelschap vuurde meteen een tweede vraag op ons af: “Welke homoseksuele sportman kennen jullie?” Gezien de reactie van sommigen onder ons kon je evengoed vragen wat nu juist het geslacht van de engelen is.

Niemand kende een homoseksuele professionele sporter. Ik kon nog net, na heel lang nadenken, de Nederlandse zwemmer Johan Kenkhuis en Martina Navratilova als voorbeelden opnoemen. Maar daar bleef het dan ook bij. Geen bekende Belgische voetballer, geen bekende renner, geen bekende hand- of basketbalspeler.

Betekent dit dat er geen homoseksuele beroepssporters zijn? Dat zou meteen de eerste (en enige) beroepsgroep zijn waar homo’s niet vertegenwoordigd zijn.

Die laatste veronderstelling stuurden we meteen naar het rijk der fabelen. Misschien dat we wel stiekem hopen dat die of die sporter homo zou zijn, maar dat er helemaal geen gays hun broodwinning uit de sport halen, dat geloofde niemand in de groep.

Kijk nu eens naar onze nationale kunstschaatskampioen, Kevin Van Der Perre. Een bijzonder schattig en lieftallig ventje. Maar hij beoefent wel een discipline die niet echt in mannelijkheid uitblinkt. En geloof het of niet, maar bij hoog en bij laag blijft hij beweren geen homo te zijn, hoewel aan de jongen niet echt iets hetero is. Zijn goed recht maar de Belgen die geloven dat hij geen homo is, zijn wellicht op één hand te tellen.

Nog niet zo lang geleden zorgde een gunstige wind ervoor dat het “Voetbal- en sportmagazine” in mijn handen terechtkwam. Alleen al de cover sprak tot mijn verbeelding. Toen ik doorheen het boekje bladerde, viel me op hoe voetballers zich kleden, hun haarsnit verzorgen en veel aandacht besteden aan de gekste uiterlijke kenmerken zoals oorbellen en noem maar op.

Als ik zo op straat zou lopen, word ik ongetwijfeld als homo uitgescholden. Je zou bijna zeggen dat ze erger dan homo’s zijn. Heel wat homo’s die ik ken zien er stukken mannelijker dan vele van ons Belgische beroepsvoetballers. Wellicht zijn het allen “metroseksuelen” maar what’s in a name?

Moeten alle homoseksuele beroepssporters nu naar buiten treden? Uiteraard niet, maar het zou wellicht helpen om zowat het laatste taboe te doorbreken. Homoseksualiteit is eeuwenlang gewenteld geweest in een bad van hypocrisie, waar zogezegd geen enkele man ooit met een andere man de liefde bedreven heeft.

En net die hypocrisie tiert meer dan ooit in de sportwereld, een wereld waar mannelijkheid en machostatus gelijk staan met topprestaties, alsof een homo nooit een sportieve sportprestatie zou kunnen neerzetten.


Toch zal de “outing” van homoseksuele beroepssporters niet voor morgen zijn. En ik meen zelfs de echte reden van het outing-probleem van die sporters te kennen. Laat ik je niet langer in het ongewisse laten: de sponsors. Zowat elke topclub of beroepssporter leeft bij de gratie van één of meerdere sponsors.

Net die sponsors zijn niet meteen geneigd om een publiekelijk geoute beroepssporter financieel te ondersteunen. Dat zou wel eens slechte reclame kunnen zijn, vooral voor die sponsor. En zo zijn er misschien wel sporters die voor hun geaardheid willen uitkomen, maar het niet aandurven uit vrees dat de geldkraan genadeloos zal worden dichtgedraaid. En zo zal het nog zeker jaren duren vooraleer een homoseksuele beroepssporter voor zijn voorkeur zal uitkomen...

Je toegenegen,
De KetCommentaar:
Re: Brief uit Brussel - Het laatste Taboe-


Reactie van winterlicht dd. 19 september 2007
De verklaring dat het uit angst voor de sponsor is lijkt me onwaarschijnlijk.
In The Times online van 9 september staat een artikel over een voetballer die voor homo werd aangezien. Het spreekt boekdelen:
http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/article2419068.eceGERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Het laatste Taboe

De Ket, in Scene op 23 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 192
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media