Back to Top
Maandag 20 Jan
86405 users - nu online: 1438 people
86405 users - nu online: 1438 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rechten meemoeder juridisch geregeld


door Redaktie in Algemeen , 02 september 2007

This article is also available in English


Beide partners van een lesbisch paar met kinderen krijgen dezelfde rechten. De Tweede Kamer stemde dinsdag 3 juli in met een wetsvoorstel dat de rechten van de ‘meemoeder’ versterkt. Ook wordt het voor homo- en lesboparen mogelijk een buitenlands kind te adopteren. Het COC is blij dat de positie van meemoeders na een vier jaar lange lobby is geregeld. “Niet alleen wordt een blinde vlek als het gaat om gelijke rechten voor lesbische stellen eindelijk verder ingevuld, ook voor hun kinderen wordt de rechtspositie nu aanzienlijk verbeterd”.

Aanstaande adoptie-ouders worden regelmatig geconfronteerd met limieten voor het aantal af te geven beginseltoestemmingen, enorm lange doorlooptijden, weigerachtige adoptiebemiddelaars en te kort schietende adoptiezorg. Klachten hierover kunnen niet worden behandeld, omdat er geen onafhankelijk klachtenorgaan bestaat. Voorheen kon de sociale moeder het ouderschap alleen verkrijgen door een langdurige en kostbare adoptieprocedure. De nieuwe wet vereenvoudigt de adoptieprocedure en maakt het mogelijk de procedure al voor geboorte te starten. Ook hoeven vrouwen niet meer minimaal drie jaar samen te leven voordat de meemoeder het kind kan adopteren. Tot slot biedt de overheid een financiële tegemoetkoming voor de procedure.

De nieuwe wet is het resultaat van de lobby die COC vier jaar geleden begon. Dat resulteerde eind 2003 in een voorstel van Lousewies van der Laan (D66). Nadat de Tweede Kamer onlangs erkenning eiste, stelden de ministers Hirsch Ballin en Rouvoet voor het voorstel opnieuw door een commissie te laten bekijken.

De Kamer duldde geen uitstel en vroeg het voorstel nog voor de zomer te behandelen. De Commissie Kalsbeek, die op verzoek van Hirsch Ballin en Rouvoet in het leven is geroepen, onderzoekt nu de erkenning en ouderschap van rechtswege. Getrouwde homo- of lesboparen moeten automatisch het ouderschap krijgen over hun kinderen. Dat is al wel het geval bij een getrouwde heterokoppels. De Commissie Kalsbeek rapporteert in oktober.
GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Rechten meemoeder juridisch geregeld

Redaktie, in Algemeen op 06 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 192


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media