Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1035 people
86426 users - nu online: 1035 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Waarom ging een voorzitter van de Hiv Vereniging Nederland weg?


door Jelle Houtsma in Columns & Opinie , 15 juli 2007


Ik herken mij in het volgende principe: “Iedereen behoort te voorkomen dat hij/zij andere mensen schaadt. Men mag een ander niet blootstellen aan een risico dat die ander redelijkerwijze onacceptabel zal achten.” De samenleving kan niet zonder een dergelijk principe.

De afgelopen maanden is rond mijn persoon in toenemende mate commotie ontstaan. Commotie die niet door iedereen is opgemerkt, maar desondanks wel bestaat. Het is commotie die niet goed is.


Daar waar discussies zouden moeten gaan over het nemen van je verantwoordelijkheid, of over het willen voorkomen van het doorgeven van hiv aan een ander, gebeurde het steeds vaker dat de discussie zich ging richten op mij. Op mij als voorzitter, op mij als privé-persoon. Het leek er steeds meer op dat een aantal mensen geen zin had om die discussie over verantwoordelijkheid met mij aan te gaan.

Na intensieve gesprekken met mijn collega’s in het Dagelijks Bestuur én met de directeur, heb ik geconcludeerd dat de commotie rondom mijn persoon niet zou stoppen als ik zou aanblijven als voorzitter. Schijnbaar zijn de belangen bij een kleine groep homomannen té groot. Het gaat in die discussie niet over homo-emancipatie. Tenminste, dat mag ik toch hopen. Want ik zie geen relatie tussen homo-emancipatie én het recht om iemand met hiv op te zadelen. Nee. Het gaat in deze discussie over het recht om iemand te mogen besmetten met hiv. En daarbij mag dan niemand voorzichtig zeggen: “Klopt dat wel wat jij doet?”

Ben ik nu een moraalridder? Sommigen vinden van wel. En zoals we uit Amerika kennen: Moraalridders hebben vaak een dubbele moraal. En dus ga je wroeten in iemands privé-leven. En datgene wat je vindt ga je verspreiden. Dat ga je “lekken” naar de Telegraaf.

Het grootste bewijs voor mijn dubbele moraal dat op tafel kwam deed mij meteen de das om.
In het wroeten in mijn privé-leven kwamen ze erachter dat ik regelmatig groepsbijeenkomsten bezoek. Nou ben ik een redelijk open boek als het om mijn privé-leven gaat, dus een paar telefoontjes naar een ex-geliefde en wat mensen uit mijn omgeving leverden al meteen wat op.

Bij sommige mannen staat bij “groepsbijeenkomst” meteen het beeld van een seksende meute homomannen op het netvlies. De groepsbijeenkomsten waar ik mij schuldig aan maak noemt men in de volksmond ook wel “naar de kerk gaan.” Inderdaad: regelmatig werd ik gespot in een kerkdienst. In de Westerkerk. En soms, als het Amsterdamse leven me iets teveel werd, in de Haagse Kloosterkerk.

“Jelle is een christen,” suisde het gerucht door de barebackscene van Amsterdam. “Oh, dat verklaart alles. Je had niet anders kunnen verwachten van zo’n moraalridder. En daarnaast lekker homootje zijn. En daar heeft ie nog hiv van gekregen ook.” Zo zal het ongeveer zijn gegaan. De dubbele moraal was bewezen. En iemand met een dubbele moraal mag je “aanpakken.”Ik weet niet of het christelijk is om de wens te hebben dat iedere homoman en heterovrouw met hiv zo gezond mogelijk met hiv moet kunnen leven. Of dat het christelijk is als je de wens hebt om nieuwe infecties met hiv en geslachtsziekten tegen te gaan. Volgens mij is dat niet voorbehouden aan “christenen.” Volgens mij is dat gewoon menselijk.

Enfin, de christen met de dubbele moraal is weg. Hij heeft de handdoek in de ring gegooid.
Hiv blijft. Nieuwe hiv-infecties blijven er ook.
De barebackparty’s blijven trouwens ook.
En de geslachtsziekten ook. En de partydrug ook.

De noodzaak van verantwoordelijkheid blijft ook. Want: “Iedereen behoort te voorkomen dat hij/zij andere mensen schaadt. Men mag een ander niet blootstellen aan een risico dat die ander redelijkerwijze onacceptabel zal achten.”
Ik ben homo. Ik ben een Amsterdamse binnenstadbewoner. Ik ga naar de kerk. Misschien noem ik mezelf wel “christen.” Maar los van dat al: Ik leef. Ik leef verder. En in dat leven kan ik niet zonder het principe waarmee deze column begon.Commentaar:
Re: Waarom ging een voorzitter van de Hiv Vereniging Nederland weg?-


Reactie van stoffer dd. 15 juli 2007
Ik wil wel even reageren.
Dat jij christen bent en daarop aangevallen wordt omdat jij veilige seks na streeft, is verschrikkelijk.
Ik ben zelf niet religieus, en het is geen geheim dat ik de pestpokkenhekel heb aan extreme religieuzen en hun sekten.
Dat jij mensen wijst op hun verantwoordelijkheid t a v anderen, en zeker als het gaat om het overbrengen van besmettelijke ziekten, dan kan ik zeggen, ik als heiden steun jou daar volledig en streef dat al 20 jaar na, niets bijzonders aan voor mij.
Ik heb hiv, niet van de wc bril lijkt mij, wel door diverse keren een gijle beer in mijn parking toe te laten met het liefst een grote luxe snelle blinkende kar.
Ik geef nog steeds lezingen over mijn leven met hiv, ook op verzoek van de wetenschap zoals regelmatig gebeurt.
Leven met hiv wordt vaak verkocht door bijvoorbeeld lieden in blitse pakjes op straat die zelf hiv hebben als een bagatel.
Ik ben het met jou eens dat je als hiv geïnfecteerde extra verantwoordelijkheid draagt om te voorkomen dat het virus wordt overgedragen.
Daar hoef je geen moraalridder voor te zijn.
Mensen die jouw privé leven er bij halen, ach, wat zou het.
Van mij mogen ze de duivel en zijn ouwe moer er bij halen, ik ben niet chantabel, alles wat ze over mij vinden is bekend:)
Als kind heb ik mij erg in religie verdiept, wij woonden naast zwaar christelijke mensen, ik ging als heiden graag mee met die mensen naar de kerk, ik vond het waarschijnlijk al spannend in de mystiek met mijn homo achtergrond.
Ik weet daarom ook een beetje van dat wereldje af, een heel warme deken waar goed doen en nabuurschap hoog in het vaandel staat.
De andere kant hoorde ik later ook, incest, indoctrinatie, mishandeling, en ander pervers gedrag.
De mensen waren, zijn als ze nog leven alleraardigst geweest voor mij, ik had geen gelukkiger jeugd kunnen beleven.
Maar ik ben en blijf van mening dat men wel heel erg bekrompen is in de barebackscene als men werkelijk zo over jou heeft gesproken in de steun, gil en kreun bunkers in Amsterdam, ik zou mijn varken er nog niet heen sturen, trouwens een zwijn is een zeer net dier, laat dat duidelijk zijn:).
Ik als heiden heb nog nooit een dergelijke kerker bezocht om seks te hebben, een paar keer ben ik in een louche zaak geweest waar een dergelijk smerig hok was gesitueerd, de kots, pis en kont geur kwam mij er tegemoet.
Mijn plassertje wilde er niet bij omhoog:)
Jou principe is helemaal niet verkeerd, jou principe heeft niets met religie te maken, niets met gays, niets met seks, maar puur met fatsoen.
Achteraf waren we het meer eens met elkaar dan destijds bleek, waar de angel zat bij ons, ach allebei te moraalridderachtig, laat ik het daar maar op houden:)


Reactie van dd. 16 juli 2007
Jelle is niet de enige die is opgestapt. Er zijn een heleboel mensen weggegaan bij de Hiv vereniging, allemaal mensen die die zich niet meer kunnen vinden in het beleid en nu monddood zijn gemaakt. Waar is die club mee bezig.


Reactie van dd. 23 juli 2007
wees gerust jelle, die valse roddel dat je christen bent is niet ver gekomen hoor. dit is de eerste keer dat ik er van hoor.


GERELATEERDMEER VAN JELLE HOUTSMAMEEST GELEZEN VAN JELLE HOUTSMA

Waarom ging een voorzitter van de Hiv Vereniging Nederland weg?

Jelle Houtsma, in Columns & Opinie op 19 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media