Back to Top
Woensdag 01 Apr
86425 users - nu online: 1023 people
86425 users - nu online: 1023 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vijfentwintig jaar aids


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 01 juli 2007

This article is also available in English


De verspreiding van hiv heeft zich in de westerse landen gestabiliseerd. Maar vooral in Zuid-Afrika is nog geen sprake van een stabilisatie, zegt UNAids. Een toename van besmettingen doet zich nu nog voor in de voormalige Sovjet-Unie, China, Indonesië en Vietnam. In de vroegere Sovjet-landen verspreidt aids zich momenteel vooral via drugsgebruikers die elkaars injectienaalden lenen. In Afrika is het probleem dat condooms nauwelijks te krijgen zijn; ook bereiken hulpprogramma’s lang niet alle risicogroepen.

De VN-organisatie UNAids heeft becijferd dat er ieder jaar ruim vier miljoen mensen worden besmet met het virus dat aids kan veroorzaken. Dat jaarlijkse aantal neemt niet schrikbarend meer toe, maar de epidemie zal nog heel lang gevolgen hebben.

Deze maand is het vijfentwintig jaar geleden dat de ziekte werd ontdekt in de Verenigde Staten en al vrij snel drong dat ook in Nederland door. De eerste berichten in Nederland over aids kwamen uit de VS. In de Volkskrant verscheen het eerste artikel over jonge homoseksuelen die leden aan een vreemde ziekte. Deze patiënten hadden een vreemd ziekteverloop vol zeldzame infecties en tumoren. Eerst werd er lacherig op het nieuws gereageerd. Men dacht: “Amerika heeft ook weer wat. Het zal wel een Amerikaanse vorm van homohaat zijn.” Een nieuwe “straf van God” voor de zondige levenswijze, schreeuwde men van de kansel. De nieuwe “homoziekte” was geboren.Naarmate er meer informatie kwam over de ziektegevallen in de VS, gingen ook medische tijdschriften over die nieuwe ziekte schrijven. Op dat moment realiseerde een aantal mensen binnen de homogemeenschap zich dat er iets groots aan de hand was. In het voorjaar van 1982 werd in het academisch ziekenhuis AMC in Amsterdam een man opgenomen met vreemde verschijnselen. Een arts-assistent, zelf homoseksueel, herkende de symptomen direct: aids. Datzelfde jaar werd het eerste congres georganiseerd over “homokanker.” Het grote publiek werd zich pas later bewust van de gevaren van aids.

In eerste instantie richtte het nieuws zich nog heel erg op Amerika, alsof het een Amerikaanse ziekte was. Door het eerste aids-geval in Nederland kwam het toch angstig dichtbij. Het publiek werd bang voor aids, maar dat kwam vooral omdat men nog niet wist wat het was.

De homobeweging zette al snel grote publiekscampagnes op. “In het begin richtten deze publiekscampagnes zich op iedereen, omdat homo’s niet wilden dat aids zou leiden tot homodiscriminatie.” Alles werd vanuit dat standpunt bepaald. Zo werd ook het testen ontmoedigd. Een hiv-besmetting kon aanleiding zijn voor ontslag. En als je het wist, kon je er toch niks aan doen. Medicijnen waren er nog niet. Een grote angst is aids voor de meeste Nederlanders nooit geweest.

“Het is denk ik ook wel reëel dat aids voor veel mensen niet een heel directe dreiging is. Als je kijkt naar hoeveel mensen eraan leden en hoeveel mensen er aan zijn doodgegaan, is dat in vergelijking met andere ziektes echt ontzettend weinig. In twintig jaar aids zijn er minder mensen doodgegaan dan in één jaar aan kanker of hart- en vaatziekten.”

Aids wordt steeds minder gezien als een homoziekte. Onderzoek toont aan dat vooral in de homoseksuele gemeenschap het aantal geslachtsziekten weer stijgt. De gedragsverandering die is ontstaan in de jaren tachtig onder het motto “veilig vrijen,” is op z’n retour. Het beeld van aids is veranderd, er lijkt weinig dreiging meer vanuit te gaan. Het schokeffect van aids-patiënten is grotendeels verdwenen.

Weinig mensen krijgen nog maar aids, maar wel veel mensen raken besmet met hiv. Aids is terechtgekomen in de sfeer van roken, drinken en vet eten. Iedereen kent de risico’s. Het is een moeilijke opgave om mensen op het pad van veilig vrijen te houden als de dreiging niet meer zo groot is. Toch moet de boodschap onveranderd luiden: “vrij veilig of niet.”

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Vijfentwintig jaar aids

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 05 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media