Back to Top
Vrijdag 24 Jan
86407 users - nu online: 1682 people
86407 users - nu online: 1682 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Place m’as-tu vu


door De Ket in Scene , 20 september 2006

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen,

Ook zo blij toen de eerste zonnestralen eindelijk door de grijze wolken schenen? Ik alleszins wel. En ik was niet alleen. Tientallen andere Brusselse gays repten zich met een ongekend enthousiasme richting terras van de taverne Plattesteen hier in Brussel. Het enige echt mooie en grote gayfriendly terras van Brussel, in het hartje van onze lieve en kleine hoofdstad.


De Plattesteen is, net als de Réserve, een heus historisch gegeven in de Brusselse binnenstad. Ook hier is de tijd toch wel enkele decennia blijven stilstaan. Het meubilair en interieur hebben in geen eeuwigheid bezoek van een binnenhuisarchitect gekregen en zo ziet het er ook uit. Maar ondergetekende vindt zulke typisch “bruine” kroegen in Brussel wel iets hebben. Ze maken nu éénmaal deel uit van ons folkloristisch patrimonium, net als de vaste klanten die de Plattesteen dagelijks over zijn vloer krijgt.

De eigenaars van de Plattesteen zijn een al wat ouder (hetero)koppel van mediterrane origine. Kwatongen beweren dat ze in het begin moeite hadden met de stormvloed van onze homoseksuele medemensen op hun terras maar dezelfde kwatongen bevestigen dat ze hun vooroordelen over gays heel vlug lieten varen toen ze hun dagelijkse kassa-inkomsten telden.


De gay als melkkoe, waar hebben we dat nog gehoord? Meneer en mevrouw eigenaar komen maar al te graag ’s avonds in hun kroeg binnengewandeld om hun daginkomsten te verzilveren. Je zou voor minder je divan uitkomen.

Wie taverne zegt, heeft het ook over de bediening. In tegenstelling tot andere Brusselse kroegen, waar het personeelsverloop groter is dan dat van hun klanten, kan de Plattesteen al jaren op een vaste ploeg rekenen.

Minstens twee kelners zijn er homo, de anderen niet of weten het althans nog niet van zichzelf. Het is maar hoe je het bekijkt. Echter, sommige kelners nemen de wet van de traagheid toch wel iets te serieus op. En wanneer je de bestelling dan toch kon doorgeven, is de kans dat een andere bestelling op je tafel terechtkomt statistisch heel hoog.

Maar ja, hoe langer je op je bestelling wacht, hoe langer je uiteraard iedereen op het terras in de gaten kunt houden. En wil je toch vlug je bestelling krijgen, roep dan de blonde (hetero)serveerster of de blonde (homo)kelner. En hun glimlach krijg je er gratis bij.

Goed eten kan je er ook. Leuk te zien is hoe gays, die gedurende de dag elke gram vet die ze innemen minutieus afwegen, ’s avonds zich maar al te graag overgeven aan de Bourgondische huisbereide maaltijden. En wie overheerlijk zegt, weet dat in regel zulke gerechten niet echt light zijn. Maar niet getreurd, het bijgekomen vet wordt de volgende dag wel afgetraind.

En wanneer het terras vol zit, is het een heus bont gezelschap. En dat heeft natuurlijk het nodige bekijks. Vaak “verdwalen” wandelende koppeltjes met hun kindjes in het centrum en trekken ze zogezegd nietsvermoedend langs het terras, waarbij vooral de papa in kwestie soms ogen te kort komt bij het aanschouwen van zoveel mooi mannelijk gezelschap. Wie zei daar dat alle getrouwde mannen hetero’s waren?

Eén van de vaste klanten is een potige, gespierde, grijzende veertiger. Alleen al aan de beschrijving ruik je van op honderden kilometers afstand dat de man in kwestie een heus stuk is. Een streling voor het oog. Tot je de man in kwestie hoort praten en vooral de inhoud van wat hij te zeggen heeft. Bij hem is de hoeveelheid spieren omgekeerd evenredig met het aantal hersencellen. Voor de niet-mathematici onder jullie: wat minder spieren (lees: proteïne-shakes) zou hem misschien ooit nog interessant kunnen maken. Ik heb er alvast geen goeie hoop op. En dat hoeft ook niet voor mij. Ook de vriendjes die hij al versleten heeft (en dus ook meenam naar het terras van de Plattesteen), hebben uiteraard wel spieren (wat dacht je anders) maar blinken niet direct uit in genialiteit. Ik vraag me luidop af waarover ze in godsnaam een gesprek kunnen voeren. Small talk waarschijnlijk. Over de nieuwe smaken van proteïne-shakes. Weet ik veel.

De eerste zonnestralen eind april waren geen echte garantie voor warm weer. Maar niet getreurd, ondanks de nog ijskoude temperaturen gooiden Brusselse gays zich met de nodige allure op het terras van de Plattesteen.

Gekleed alsof ze klaarstonden om de piramides van Gizeh te gaan bezoeken. Korte broek, spannende t-shirt, petje en flipflopjes. Je kon van uren ver zien dat ze het bestierven van de koude wind maar ze lieten zich niet kennen.

Ze zouden en gingen tonen dat hun winterslaap over was en daarvoor hadden ze graag een verkoudheid of longontsteking over. Zo kennen we ze.Niet alleen de gays komen bij goed weer naar buiten, ook de talrijke cabrio’s worden van stal gehaald. Vele gays zitten goed bij kas (lees: hebben veel leningen en schulden) en daar hoort een cabrio als wagen bij. En om indruk te maken, willen ze graag in hun wagen gezien worden. Ostentatief rondjes rijden voor het terras van de Plattesteen hoort daar natuurlijk bij. Zogezegd op zoek naar een parkeerplaats. Moeilijk als je weet dat er haast geen parkeerplaatsen in de buurt van het terras zijn. Maar van voorbijrijdende cabrio’s en andere auto’s zijn we, gelukkig, na jaren verlost. De politie zet het straatje bij goed weer af zodat iedereen ten volle kan genieten van de zon, zonder naar druk gesticulerende cabriochauffeurs te moeten kijken. En ook ondergetekende is van plan deze zomer van dit heerlijke terras te genieten, in wat minder gespierd maar wel uitermate sympathiek gezelschap.

Je toegenegen,

De Ket

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Place m’as-tu vu

De Ket, in Scene op 23 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media