Back to Top
Zaterdag 06 juni
86442 users - nu online: 1010 people
86442 users - nu online: 1010 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Portfolio - Giovanni’s close-ups


door Julien Beyle in Films & boeken , 26 juni 2006

This article is also available in English


Elke gezonde nicht is minstens eenmaal in zijn leven met zijn handen voguend rond zijn gezicht van een trap afgedaald onder het uitspreken van de woorden: “I’m ready for my close-up, Mister DeMille.” Heel wat minder heren zullen even onbekommerd tegen de fotograaf Giovanni hebben durven zeggen dat ze klaar waren voor hun close-up. Giovanni specialiseert zich namelijk niet in portretten van gezichten, maar in afbeeldingen van een even belangrijk maar veel intiemer gedeelte van de mannelijke anatomie.

In de inleiding van zijn eerste boek Bites bekent Giovanni dat deze naam een pseudoniem is en dat hij in het dagelijkse leven een gerespecteerde Milanese modefotograaf is. Zijn foto’s van het mannelijk geslachtsdeel zijn een poging om iets na te laten dat een langer leven beschoren zal zijn dan vluchtige modeplaten.

Hij begon zijn Bites-project in 1995 en sindsdien is hij overal ter wereld op straat “op zoek naar sexy gozers, of dat nu brandweerlieden, strandmeesters, atleten, zwemmers, judoka’s, rugby- of volleybalspelers of buurjongens” zijn. Daaraan kan ik als eenvoudig beschouwer van deze foto’s toevoegen dat het beroep van zijn modellen er voor de fotograaf dan niet toe moge doen, maar dat hij er wel op let of hun pantalon van voren goed gevuld is. Bites, en Giovanni’s tweede boek Private Parts maken duidelijk dat deze Italiaan geen ambassadeur van Pinkeltje is! Gelukkig maar, zou ik zeggen.Giovanni ziet zijn Bites-project vooral als een esthetisch experiment. Het wekt dan ook geen verwondering dat hij duidelijk geïnspireerd is door het oeuvre van één van de meest esthetiserende naaktfotografen van de vorige eeuw: Robert Mapplethorpe.

Toen Mapplethorpe ooit zijn foto “Man in a Polyester Suit” publiceerde, waarop een uiterst forse zwarte lul uit een pantalon hangt, leidde dit tot nogal wat protesten omdat Mapplethorpe, door het gezicht van zijn model niet af te beelden, zwarte mannen geen persoonlijkheid zou toekennen maar uitsluitend tot hun seksualiteit zou reduceren. In de decennia daarna is het nodige veranderd, en Giovanni borduurt dan ook lustig op dit thema voort.In Bites heeft hij een reeks foto’s opgenomen die duidelijk verwijzen naar Mapplethorpe’s icoon, inclsief een opname van een fors, zwart geslacht. Dit wil overigens niet zeggen dat Giovanni niet meer dan een navolger is.

Alleen al zijn expliciet uitgesproken, monomane gefixeerdheid op het mannelijk geslachtsdeel maakt hem een uitzondering in de wereld van de mannenfotografie, waar vaak wordt voorgewend dat dit gedeelte van de mannelijke anatomie voor de fotograaf veel minder belangrijk is dan het in werkelijkheid is.


Giovanni, Bites. Berlijn: Bruno Gmünder, 2005, ISBN 3861876965
Giovanni, Private Parts. Berlijn: Bruno Gmünder, 2006, ISBN 3861879875

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Portfolio - Giovanni’s close-ups-


Reactie van Wouter dd. 29 juni 2006
schitterende foto's
daar wil ik er wel meer van zien


Reactie van Leni dd. 07 september 2006
Oogt goed. Alleen vind ik het jammer dat het gezicht niet zichtbaar is. Dat voegt toch een extra dimensie toe, vind ik.
Met vriendelijke groet,
Leni


Reactie van Erik dd. 10 oktober 2006
dodelijk saai. Mannen ontdaan van al hun persoonlijkheid tot dat er alleen een pik over is. Deze fotograaf en zijn fans zijn totaal niet geinteresseerd in mannelijke schoonheid. Is dit hoe wij onszelf willen zien? Zum Kotzen, wat mij betreft.


GERELATEERDMEER VAN JULIEN BEYLEMEEST GELEZEN VAN JULIEN BEYLE

Portfolio - Giovanni’s close-ups

Julien Beyle, in Films & boeken op 29 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media