Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1143 people
86419 users - nu online: 1143 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Comic Book Review - Robert Long Getekend... door het Leven?


door Rob Malasch in Films & boeken , 13 april 2006

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Over de doden niets dan goeds: Ischa Meijer stelt uiterst belangstellend aan Robert Long de vraag: “Is uw achternaam afgeleid van Longkanker?” Tja, tegen zo’n mentaal inkoppertje wist de liedjeszanger weinig meer in te brengen dan een: “Geloof van niet...” Crypto-nicht Meijer vervolgde zijn vraaggesprek met de aangeschoten Long verder op de automatische piloot. In intellectueel opzicht was Meijer (zelf een closet-queen van de eerste orde) natuurlijk nauwelijks een partij voor Long, maar de zanger had weer eens zijn zoveelste Greatest Hits cedeetje te promoten. Dan probeer je toch ten allen tijde jezelf zo voordelig mogelijk te verkopen, ook al ben je nog vóór aanvang van het vraaggesprek welhaast dichtgeklapt.

Eeuwig zonde dat Long zijn gastheer Meijer geen lik op stuk heeft weten te geven: “Nee, Ischa, Long is afgeleid van mijn jongeheer. Iets waar jij alleen maar van kunt dromen met dat pinkeltje van je...,” of zoiets subtiels. Beide heren bleven tijdens de tv-opnames in ieder geval keurig het vraaggesprek vervolgen en er was weer eens geen vuiltje aan de lucht... There’s no business like Showbusiness...

Maar de tijden zijn inmiddels gelukkig wel wat veranderd. Momenteel smult televisieloerend Nederland van het gelegenheidsduo Gordon en Joling in Over de vloer, dat platvloersheid weet te enten op vulgariteit. Nichten hebben een speciaal soort humor wordt ons door deze tantes van Charlie op weinig zachtzinnige wijze ingepeperd.

Maar is dat ook zo? Is het niet al te gemakzuchtig om te beweren dat bijvoorbeeld een Paul de Leeuw minder lollig zou zijn als ons Paultje geen homomeid zou zijn...
Gewoon een doordeweekse Youp van ’t Hek? God heb erbarmen met ons. De kleinkunst staat al op zo’n erbarmelijk slaapverwekkend pitje.

Maar om bij onze liedjeszanger Long te blijven: De ene na de andere dubbelzinnige, demotiverende gedachte over het homoseksueel zijn spookt door mijn kop tijdens het lezen van het verstripte oeuvre van Long, letterlijk opgetekend door een zekere Charles van den Broek. Over slechte smaak gesproken.

Zelfs de voorzitter van het COC Nederland, een zekere Frank van Dalen durft in zijn voorwoord te stellen: “Helaas bevinden wij ons momenteel in een periode waarin de collectieve tolerantie opnieuw onder druk staat en veel van de verworvenheden van de afgelopen decennia verloren dreigen te gaan. Ik hoop vurig dat deze uitgave een bijdrage kan leveren aan het tot staan brengen van dat proces.”Wat dat met het beeldverhaal van deze getekende flauwekul te maken kan hebben, is mij een raadsel of het moet een soort artistieke barebacking zijn. Homoseksuele kunst is altijd goed... als het creatief nauwelijks iets voorstelt dan heeft het altijd nog maatschappelijke relevantie... Ja, dank je de koekkoek. Het zou me niets verbazen als meneer Van Dalen alweer voorzitter af zou zijn... of is het COC echt op zijn achterhoofd gevallen?

De tekeningetjes in Robert Long Getekend zijn van een burgerlijke truttigheid waar iedere homoseksuele puber uit de provincie stante pede van uit de spreekwoordelijke kast zal knallen. Maar niet heus...

Verder is het geïllustreer en/of kinderlijk geklieder van de heer Charles van den Broek nauwelijks een hommage aan Long; saai, overbodig - want liedjes moet je horen - en fantasieloos gekrabbel op het stramien van ’n plaatje bij een praatje/liedje.

En wat een hoop misplaatste ijdeltuiterij - Long wordt voornamelijk getekend als pop-ster in spé met weelderige krullenbol. Er wordt door meneer Van den Broek zelfs niet geprobeerd om diepte of schilderkunstige nuances aan te brengen. Over zijn techniek past gepast stilzwijgen.Deze tekenaar is een totaal non-talent.
Dat kan zeker niet beweerd worden van onze ouder wordende Robert. Maar waar schuilt zijn door God gekust talent dan wel in? Heeft hij zulke klassieke levensliedjes gemaakt en uitgevoerd? Wie het weet mag het zeggen.
Toch schijnt een homo-claque hem mogelijk te waarderen om nu nog steeds reikhalzend uit te kijken naar zijn toekomstige optredens. Maar onze Robert heeft net besloten om de tournee van zijn nieuwste tour de chant “’n Duivels Genoegen” alsnog geheel af te gelasten. Na een behoorlijk serieuze hartaanval, wil Long zolang als mogelijk genieten van zijn wittebroodsweken (die nu alweer maanden duren...) met z’n veel jongere man annex manager... en wie gunt die ouwe Long zo’n bokkensprong nou niet?


Maar wie zit er eigenlijk op zijn optredens te wachten? Eerlijkheidshalve moet ik toegeven nooit een fan van de lange liedjeszanger geweest te zijn en het waarschijnlijk ook nooit te zullen worden.

Wel had ik een zwak voor zijn toenmalige sidekick Leen Jongewaard. Dat was nog eens een oorspronkelijk talent... Helaas is onze Jongewaard al decennia geleden eruit gesprongen, uit de showbusiness en het leven zelf.

Gezien het oeuvre van Long - voornamelijk zacht kabbelende deuntjes in de relationele sfeer met zogenaamd universele teksten als: “Weet je nog dat we door Gent liepen, schat? Naar ons hotelletje achter het spoor... een bad en ’n bed, maar voor ons was dat zat... we brachten er al onze nachten in door...” - mag verondersteld worden dat dit stripboekje Robert Long Getekend een laatste teken aan de wand zou kunnen blijken. Een soort afscheid van het leven... echt iets voor morbide fans. Je weet het maar nooit met Long. En ik weet zeker dat ik het niet wil weten... Robert Long Getekend is, heel ordinair, gewoon een deathwish.Charles v.d. Broek, Robert Long Getekend. Schiedam, Babylon, 2005. ISBN 9077075232

GERELATEERDMEER VAN ROB MALASCHMEEST GELEZEN VAN ROB MALASCH

Comic Book Review - Robert Long Getekend... door het Leven?

Rob Malasch, in Films & boeken op 16 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media