Back to Top
Zaterdag 22 Feb
86415 users - nu online: 1462 people
86415 users - nu online: 1462 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homorechten-activist Coretta Scott King op 78-jarige leeftijd overleden


door Redaktie in Algemeen , 02 april 2006

This article is also available in English


Op 30 januari overleed Coretta Scott King. Ook in Nederland is zij herdacht, maar toch vooral als de weduwe en erfgename van Martin Luther King. Dat zij ook veelvuldig opkwam voor homorechten is onderbelicht gebleven. Tot ze in augustus vorig jaar door een beroerte werd geveld, stond mevrouw King regelmatig op de bres voor homorechten, dit tot woede van sommige zwarte geestelijken. Mevrouw King omschreef haar tegenstanders als “verkeerd geïnformeerd” en benadrukte dat Martin Luther King’s boodschap aan de wereld draaide om gelijkheid en participatie.

In 2003 nodigde ze de National Gay and Lesbian Task Force (NGLTF) uit deel te nemen tijdens de plechtigheden ter gelegenheid van de veertig-jarige herdenking van de March on Washington and King’s “I Have a Dream”-toespraak. Het was de eerste keer dat een homo-organisatie werd uitgenodigd voor een belangrijk evenement van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap en dit wekte de toorn van diverse sprekers op. Mevrouw King verklaarde bij deze gelegenheid dat haar echtgenoot de strijd voor gelijke rechten van homo’s had ondersteund en herinnerde de critici eraan dat de March on Washington was georganiseerd door de openlijk homoseksuele Bayard Rustin.

NGLTF-woordvoerder Matt Foreman, die ook sprak tijdens de bijeenkomst in 2003, omschreef mevrouw King als een model voor gelijke rechten: “Onze gemeenschap heeft een dierbare en moedige vriendin verloren, iemand die er voor ons was toen bijna niemand anders er was. Vanaf het begin heeft mevrouw King begrepen dat homofobie haat is en dat haat geen plaats heeft in de ‘Beloved Community’ die zij en dr. King voor ons land en onze wereld voor ogen stond.”


In maart 2004 hield mevrouw King haar toehoorders op een universiteit voor dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een burgerrechtenonderwerp is en ze hekelde een voorgestelde aanvulling op de grondwet die het homo-huwelijk onmogelijk zou moeten maken: “Homo’s en lesbiennes hebben gezinnen, en hun gezinnen zouden wettelijke bescherming moeten genieten. [...]

Een grondwetsaanpassing die homo-huwelijken verbiedt is een vorm van potenrammen en heeft geen enkele invloed op de bescherming van traditionele huwelijken.”

In deze toespraak kapittelde mevrouw King ook een groep zwarte predikanten die achter een wetsvoorstel stond waardoor het homo-huwelijk in de grondwet van haar thuisstaat Georgia onmogelijk zou worden gemaakt.

“Mevrouw King was een symbool van hoop, van geloof, van karakter en kracht,” verklaarde Ray Daniels, woordvoerder van de National Black Justice Coalition, de grootste zwarte homorechtenorganisatie in de Verenigde Staten.

“Haar onafgebroken strijd om gelijkheid voor allen te bereiken zal zeker worden gemist. We bewijzen eer aan haar vastberadenheid en haar nooit eindigende strijd voor gelijke rechten voor ons allemaal.”

C. Dixon Osborn, directeur van de Servicemembers Legal Defense Network, reageerde op haar overlijden met de woorden: “Zij was wat Virginia Woolf ooit noemde die zeldzame combinatie van ‘graniet en regenboog,’ tegelijkertijd een onverzettelijke erfenis waar we allemaal op stonden en een heldere herinnering aan de ark die net achter de regen ligt te wachten.”

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homorechten-activist Coretta Scott King op 78-jarige leeftijd overleden

Redaktie, in Algemeen op 05 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media