Back to Top
Zondag 05 Apr
86426 users - nu online: 894 people
86426 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De viriele kerels van Beau


door Rob Blauwhuis in Films & boeken , 29 maart 2006

This article is also available in English


In 1993 verscheen Jeb’s A Metropolitan slave Anthology, een bundel behoorlijk heftige SM-verhalen, die was geïllustreerd door Beau. In elf tamelijk schetsmatige lijntekeningen in zwart-wit verbeeldt de kunstenaar mannen die zich willig laten misbruiken, ketenen, geselen, brandmerken en fisten. Voor de illustraties in een drie jaar later gepubliceerde tweede bundel bleef de onderwerpskeuze - uitgebreid met scat - min of meer gelijk, maar had Beau voor een andere stijl gekozen, waarin grote vlakken zwart en grijstinten domineren.

Wie bekend is met deze grafische verbeeldingen van perverse seksuele uitspattingen, zal verbaasd hebben opgekeken toen in 2004 het boek BeauMen verscheen. In deze verzameling erotische tekeningen zijn sadomasochistische excessen namelijk ver te zoeken.

In zijn inleiding bij dit boek schreef Clive Barker dat “de kunstenaar die als Beau bekend is vele andere levens heeft, veel andere vormen waarin zijn creativiteit uitdrukking vindt.”

Nog niet eens zo heel lang geleden werd bekend dat achter het pseudoniem Beau de kunstenaar Kevin King schuilgaat, die onder eigen naam bij verschillende galerieën in Californië werk heeft geëxposeerd en bovendien in de filmindustrie in Hollywood actief is.Als Beau maakte hij omslagtekeningen voor boeken van homo-uitgeverij Alyson en publiceerde hij homo-erotisch werk in tijdschriften als Men en Freshmen.

Het in kleur uitgevoerde werk in BeauMen sluit inderdaad goed aan bij de inhoud van deze vanille-publicaties. Deze constatering is overigens niet negatief bedoeld, want Beau is een erotisch kunstenaar die zijn vak verstaat.Dit wordt ook door Clive Barker onderkent: “Ja, de mannen die hij tekent zijn ongewoon knap. Ja, de situaties waarin zij worden afgebeeld zijn het onderwerp van prikkellectuur. Maar de afbeeldingen zijn ook elegant opgebouwd; humorvol geconcipieerd; geladen met atmosfeer en het soort eigenheid dat niet alleen de zorgvuldigheid van de kunstenaar tot uitdrukking brengt, maar ook de erotische kracht van zijn creaties voeding geeft.

Voor Beau is de penis niet de enige attractie van zijn schilderijen (hoewel hij ze met liefde schildert, dat moet worden gezegd); zo nu en dan creëert hij visuele scenario’s waarin de acteurs niet eens naakt zijn, maar die toch een aanzienlijke erotisch kracht hebben.”Hoewel expliciete SM in deze tekeningen dus ontbreekt (op slechts één tekening is een jongen met een pols aan bed vastgebonden terwijl een schaar tussen z’n gespreide benen wel zal zijn gebruikt om z’n broekje kapot te knippen), lijkt Beau niet van mietjes te houden. Hij tekent over het algemeen kerels die lust beleven met andere kerels.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, zoals de tekeningen waarop een jongen verlangend naar de pik kijkt die hij een moment later gaat pijpen. Maar meestal zijn Beau’s tekeningen gesitueerd in een mannenwereld waarin toiletten, kleedkamers en uitpuilende jockstraps gemeengoed zijn en waarin stoer kijkende sportlui, cowboys, matrozen en andere fors geschapen heren rondlopen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat soms de geest van Quaintance dit werk geïnspireerd lijkt te hebben. Beau’s viriele universum moet vele liefhebbers kennen, want afgelopen herfst werd zijn eerste boek gevolgd door BeauMen 2, dat meer van hetzelfde biedt. Maar dat is bepaald geen straf!


Beau’s werk is uitgesproken Amerikaans van karakter en die indruk wordt verstevigd door twee kerst-tekeningen in dit tweede deel, die een ondeugende homo-erotische hommage zijn aan het werk van Norman Rockwell - die aller-Amerikaanste van alle Amerikaanse kunstenaar.

Maar zoals de Amerikaanse Hollywood-film internationaal populariteit geniet, heeft ook Beau’s werk een aantrekkingskracht die grenzen overschrijdt.

Beau, BeauMen. Berlijn: Bruno Gmünder Verlag, 2004. isbn 3861876493

Beau, BeauMen 2. Berlijn: Bruno Gmünder Verlag, 2005. isbn 386187959XCommentaar:
Re: De viriele kerels van Beau-


Reactie van Leni dd. 07 september 2006
Dat ziet er goed uit, mensen. Kom maar op met die werkjes!
Met vriendelijke groet,
Leni

GERELATEERDMEER VAN ROB BLAUWHUISMEEST GELEZEN VAN ROB BLAUWHUIS

De viriele kerels van Beau

Rob Blauwhuis, in Films & boeken op 01 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media