Back to Top
Zondag 05 Apr
86426 users - nu online: 898 people
86426 users - nu online: 898 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 14 min. Printervriendelijke Pagina  
Terugblikken naar 2005 - Het afgelopen jaar in vogelvlucht


door Ron Meijer in Historie & Politiek , 19 maart 2006

This article is also available in English
lengte: 14 minuten


“Wie het verleden kent, kent de toekomst,” zo luidt een gezegde. Daarom deze terugblik op het afgelopen jaar 2005. Wat hield de homobeweging en de rest van de wereld bezig? En: hebben we wat geleerd van de voorgaande jaren? Lees en oordeel over wat het afgelopen jaar het nieuws haalde.

Januari

Het begon al lekker het nieuwe jaar. Een Libanese professor beweerde in een televisie-interview “bepaalde onzedelijke handelingen" de schuld te geven van de rampzalige vloedgolf die Tweede Kerstdag enkele Aziatische landen trof.

Sjeik Fawzan Al-Fawzan van de Al-Imam universiteit in Beiroet zei dat homoseksuelen de grootste schuldigen zijn omdat zij de stranden in Azië vervuilen met hun seksuele gedrag. Volgens Al-Fawzan moet homoseksualiteit met alle middelen bestreden worden voordat Allah de mensheid verder zal straffen. “Deze grote tragedie is een collectieve straf voor elke stad en elk land dat getroffen is.
Homoseksualiteit is een perversiteit die telkens opduikt en die nu bestraft is. Bidden en het uitbannen van homoseksualiteit is het enige wat dit soort vernietigende vloedgolven in de toekomst kan voorkomen,” aldus de professor in het interview. Van de man hebben we gelukkig nooit meer iets gehoord.

Meer opschudding veroorzaakte het nieuws over de Retiefstraat. De politie van Amsterdam maakte bekend dat zij een veertien-jarige jongen heeft opgepakt die behoorde tot een groep van raddraaiers die een bewoner in de Retiefstraat in de Transvaalbuurt hebben weggepest. Een groepje Marokkaanse jongens, tussen de twaalf en vijftien jaar, en Hollandse overburen treiterden de man vanwege zijn homoseksuele voorkeur. De woningbouwvereniging heeft de man inmiddels een vervangende woning aangeboden.


Extra aandacht voor homoseksualiteit is volgens de nationale voetbalfederatie KNVB onnodig. Een voorstel van het COC om scheidsrechters, elftalbegeleiders en trainers homovriendelijker te maken is door de bond resoluut afgewezen.

Dat onthulde voorzitter Henk Beerten op de nieuwjaarsreceptie van het COC. Sport heeft niets te maken met homoseksualiteit, aldus het standpunt van de KNVB. “De praktijk is anders,” aldus Beerten in zijn toespraak.

De antihomo-spreekkoren op de voetbaltribunes spreken boekdelen, gaf de COC-voorman aan. Uit onderzoek blijkt verder dat homoseksuele vrouwen en mannen ongeveer evenveel sporten als hetero’s.

Maar hoe komt het dan, dat we nauwelijks topsporters kennen die openlijk homo, lesbo of bi zijn, vroeg Beerten zich af. Zijn conclusie: de sportwereld is een bastion dat nog helemaal niet openstaat voor homo’s.


Februari

Het PvdA Congres sprak zich uit tegen ambtenaren die weigeren homostellen te trouwen. Op 3 februari heeft de Tweede Kamerfractie dit besluit opgevolgd met vragen hierover aan de Minister van Binnenlandse Zaken. PvdA-Tweede-Kamerleden Anja Timmer en Sharon Dijksma vroegen opheldering aan Minister Remkes over (Buitengewone) Ambtenaren van de Burgerlijke Stand die weigeren huwelijken te sluiten tussen partners van gelijk geslacht. Opvallend is dat de nieuwe burgemeester van Leeuwarden Geert Dales, die als Amsterdamse wethouder ook ferme taal sprak over dit onderwerp, in zijn nieuwe standplaats minder ruggengraat toonde en een overeenkomst sloot met weigerambtenaar Nynke Eringa-Boomgaardt. De gemeenteraad wilde haar ontslaan maar Dales besliste anders.Veel opschudding en schrik veroorzaakte het nieuws dat Amerikaanse artsen melding hebben gemaakt van een zeer resistente variant van hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Volgens medische deskundigen is de vooral in New York aangetroffen virusvariant resistent tegen alle medicijnen en ontwikkelen patiënten die ermee besmet zijn in een zeer hoog tempo aids. Ook de succesvolle cocktailbehandeling, waarmee veel met hiv geïnfecteerde personen een relatief normaal leven kunnen leiden, slaat bij de nieuwe hiv-variant niet aan, aldus de artsen. Later bleek het allemaal wel mee te vallen, maar het vormde wel de aanzet tot een grote discussie over “BareBacking.”

Een kapsalon in Amsterdam, die een medewerker had ontslagen omdat hij besmet was met hiv, werd door de kantonrechter in het ongelijk gesteld. De kapper had zijn hiv-status verzwegen tijdens een sollicitatiegesprek voor een functie binnen de kappersbranche. Hij heeft door het niet vermelden van zijn hiv-status de werkgever niet misleid en er was daarom geen dringende reden voor ontslag op staande voet. Ten tijde van de sollicitatieprocedure ondervond de sollicitant geen enkele beperking in zijn functioneren als gevolg van de hiv-infectie. Voorts is er immateriële schadevergoeding toegekend omdat de werkgever onzorgvuldig naar hem heeft gehandeld.


Maart

Er gaan stemmen op dat er een verbod moet komen op feesten waar homoseksuelen condoomloze seks hebben. Bezoekers van deze zogeheten BareBack-feesten lopen een veel te grote kans op een hiv-besmetting. Ook zouden gemeenten met een politieverordening moeten komen om promotie van dergelijke feesten te verhinderen. “De voorlichtingscampagne is uitgewerkt en iedereen kent nu de risico's van onveilige seks. Dwangmaatregelen kunnen een alternatief zijn.” Dat zei Jan van Wijngaarden in het boek Je lust of je leven. Hiv-preventie voor homoseksuele mannen 1982-2005. Van Wijngaarden is inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en geniet enige bekendheid als ontdekker van de eerste Nederlandse aids-patiënt in 1982. In het boek schrijft auteur Tim Dekkers dat hiv-voorlichters niet bang moeten zijn te worden beschouwd als moraalridders. De Schorerstichting vindt een verbod op BareBack-feesten te ver gaan.Het gedonder met het GBA en de Gay Pride begon al weer vroeg. Twee andere organisatoren dan het GBA hadden in september 2004 een vergunningaanvraag ingediend voor de organisatie van de Canal Pride in augustus 2005. De reden voor de andere aanvraag was gelegen in het feit dat het GBA in 2004 publiekelijk twijfelde of zij in 2005 de Canal Parade weer wilde organiseren. De andere aanvrager is van mening dat de Canal Parade in de Amsterdamse binnenstad thuis hoort. De vrees dat er geen Canal Parade in 2005 in de binnenstad zou plaatsvinden bleek de reden voor de aanvraag te zijn. Het zou het begin worden van de zoveelste onsmakelijke rel in de Amsterdamse homowereld.


April

De eerste donkere wolken pakten zich al samen boven de RAI waar voor het eerst de “Rainbow Experience” werd georganiseerd. KLM, The Advanced Travel Partner (ATP), Smart en I Amsterdam hadden zich als sponsor verbonden aan de Rainbow Experience, het lifestyle evenement voor de homo- en lesbische gemeenschap dat van 23 tot en met 25 april werd gehouden in Amsterdam RAI. Henk Krol diende zich aan als promotor maar verkeek zich danig op van het feit dat de Nederlandse homo verder kijkt dan zijn neus lang is en geen behoefte bleek te hebben aan een homoseksueel bankstel.

De videofilm over Nederland die migranten die naar ons land willen verhuizen kunnen gebruiken om zich voor te bereiden op de inburgeringstoets, is in april ook in een gecensureerde (gekuiste) versie verkrijgbaar gesteld. In de gekuiste versie zijn géén beelden te zien van een strand met topless zonnende vrouwen, evenmin van een huwelijk tussen twee mannen en ook beelden van een popconcert zijn geschrapt. Minister Verdonk was van mening dat de tere zieltjes deze “schokkende beelden” niet aankonden en dat ze een verkeerde indruk zouden geven, onder het motto: “Wat U op de video niet ziet bestaat in Nederland niet.” Wij spreken dan van misleiding.Minister Hoogervorst liet in antwoord op kamervragen van de SGP weten dat hij geen wettelijk verbod wil op BareBack-feesten. Wel antwoordde hij dat gemeenten door middel van verordeningen zouden kunnen voorkomen dat BareBacking op openbare plaatsen wordt gepromoot. De kamervragen werden gesteld naar aanleiding van uitspraken van Jan van Wijngaarden in het door Schorer uitgegeven boek Je lust of je leven. Van Wijngaarden bepleitte een verbod op onveilige seks op openbare bijeenkomsten en wil dat gemeenten ontmoetingen van BareBackers via de politieverordening onmogelijk maken.

Siep de Haan komt nu echt op stoom en laat weten dat het doorgaan van de Canal Pride nog steeds niet zeker is. Volgens de klaagzang van De Haan zijn de centjes op.

De Amsterdamse “bonnetjes”-soap begint ook op gang te komen. De positie van wethouder Huffnagel (VVD) komt steeds meer onder druk te staan. De coalitiepartijen nemen geen genoegen met de uitleg over zijn belastingaangifte. In april werd bekend dat Huffnagel in zijn tijd als fractievoorzitter geen belasting betaalde over zijn (erg hoge) onkostenvergoedingen. Volgens de liberalen ging het om een misverstand tussen Huffnagel en de Stichting Bestuursassistentie van de VVD. Nader onderzoek wees echter uit dat Huffnagel in die tijd zelf voorzitter was van deze VVD-stichting, die bij de fiscus aangifte had moeten doen van zijn onkostenvergoeding. Uiteindelijk trad hij af.


Mei

Koninginnedag 2005 is er ook een van een soort die we niet snel zullen vergeten.

Chris Crain, de hoofdredacteur van het invloedrijke Amerikaanse homoblad Washington Blade, werd op die dag in Amsterdam in elkaar geslagen, toen hij met zijn vriend hand in hand door de Leidsestraat liep. De politie heeft de daders, zeven Marokkaanse jongens, nog niet kunnen oppakken.

Crain werd bespuugd door twee jongens die op een hoek van de straat stonden. Toen hij om uitleg vroeg, kreeg hij te horen dat hij en zijn vriend “fucking fags” waren.

In een mum van tijd stonden er nog vijf jongens om hem heen, aldus Crain, die op de website van Washington Blade verslag deed van wat hem was overkomen, compleet met een foto van zijn toegetakelde gezicht.Ook de Amsterdamse ondernemers zijn Siep de Haan en zijn GBA meer dan zat, zo laten enkele uitbaters weten. Zo moeten ondernemers die een vergunning voor een buitentap willen aan De Haan 475 euro betalen terwijl diezelfde vergunning bij de gemeente 35 euro kost. Ook vragen steeds meer ondernemers zich af waar het geld blijft dat bij het GBA binnenkomt. Immers, alle kosten voor de feesten worden door de ondernemers betaald en niet door het GBA, die geeft daar geen cent aan uit! Nog nooit heeft het GBA verantwoording afgelegd voor de financiële gang van zaken. Omdat de vriend van De Haan, Peter Kramer, ook penningmeester is van het GBA wekt dit extra bevreemding. In Het Parool zegt exploitant Rob de Jong van café ARC: wordt vervolgd.

De homobeurs Rainbow Experience is naar in mei blijkt en velen al hadden voorspeld, een grote flop geworden. Liet Henk Krol, tegen beter weten in, de eerste dag nog weten dat het een groot succes was, de Nederlandse homo was beter op de hoogte. Slechts 3500 mensen vonden de weg naar het evenement, waarvan het grootste deel met vrijkaarten. Daarmee is het verwachte aantal van twintigduizend bezoekers niet gehaald. Het feest op de zaterdagavond trok volgens de organisatie maar 480 mensen, terwijl er vierduizend werden verwacht. “Dat was wel erg teleurstellend,” aldus een RAI-woordvoerder.


Juni

Voetbal-bobo Fons S. werd vrijgesproken van poging tot zware mishandeling; hij wist dat hij hiv had en zou onbeschermd seksueel contact hebben gehad zonder zijn hiv-infectie te vermelden. Voor het hebben van seks met minderjarigen is hij wel veroordeeld. Hiermee kwam een einde aan de onverkwikkelijke geschiedenis rond het Anne Frank Plantsoen, waarin Henk Krol dacht tot grote hoogten te stijgen maar diep in de modder viel.
Juli

Ook Siep de Haan steeg weer tot grote hoogten. In plaats van de horeca-uitbaters te vertegenwoordigen sleepte hij ze voor de rechter. Toch geld zat, moet het GBA-bestuur hebben gedacht. Inzet was een feest op het Rembrandtplein dat van onze borderliner niet mocht.


De rechter had een andere kijk op de zaak en verwees de klachten van Siep naar de prullenbak. Het feest mocht gewoon doorgaan: Pro Gay van Hugo Braakhuis kon aan de slag.

Maar... het geld was nóg niet op, want weer stapte het GBA naar de rechter om daar vervolgens weer voor aap gezet te worden. Voor de tweede maal wees de Amsterdamse voorzieningenrechter de eisen van het GBA onder aanvoering van Siep de Haan af.

Evenals de voorgaande week zag de rechter niets in de belachelijke eisen die het GBA stelde aan het feest dat tijdens de Gay Pride op het Rembrandtplein gehouden wordt. De advocaat van het GBA overweegt een wat grotere auto aan te schaffen.
Augustus

De nieuw gekozen Paap Ratzinger werpt zijn zwarte schaduw vast vooruit bij een bezoek aan Keulen. Daar zijn fris gewassen jongelingen bijeen om de Wereld Jongeren Dagen te vieren en zo ziet de clerus het graag. De internetcafé's die aangesloten zijn bij de in Keulen gehouden Wereld Jongeren Dagen hebben de toegang tot sites die zich kritisch uitlaten over de Rooms Katholieke Kerk meteen maar afgesloten. Niet alleen de site van de Öcumenischen Arbeitsgruppe, maar ook sites met voorlichting over homoseksualiteit zijn niet te bereiken voor de deelnemers van de kerkdagen. Opmerkelijk is dat een dag voor de komst van paap Ratzinger naar Keulen nog meer homo-sites met voorlichting voor de jongeren werden afgesloten. En Ratzinger glimlachte tevreden.De gehele wereld reageerde met afschuw toen bekend werd dat in Iran twee jonge homoseksuele Iraniërs ter dood waren veroordeeld en opgehangen. Het COC Nederland riep minister Bot van Buitenlandse Zaken op Iran sterk te veroordelen en in Europees verband sancties af te kondigen tegen Iran, na de executie van de twee jonge homo’s.


September

Nederland kreeg een heuse Homoconsumentenbond. Op donderdag 1 september om 20.00 uur werd de Homoconsumentenbond gelanceerd in The Web in Amsterdam. De bond gaat de specifieke consumentenbelangen van homoseksuelen behartigen, en begon met een “onderzoek” naar “seksplekken” in Amsterdam - waarna andere acties zullen volgen. Volgens de bond voldoen de seksplekken in de hoofdstad helemaal niet aan de wensen van de gebruikers, doordat in deze sector geen marktwerking is.Markwerking heeft in ieder geval discotheek de iT de das omgedaan. Maar de ooit fameuze danstempel wist nog eenmaal het nieuws te halen... De iT in de Amstelstraat werd gekraakt. De iT moest in 2004 de deuren sluiten omdat het pand niet aan de geluidsnormen voldeed. De jaren ervoor leed de gay-disco al een zieltogend bestaan.


Oktober

Eindelijk eens goed nieuws van het hiv-front. Wereldwijd werd er begonnen met de tweede fase van klinische tests van een nieuw vaccin dat verschillende subtypen van hiv aanpakt.
Het vaccin zal worden uitgetest op 480 proefpersonen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en de Caribische eilanden. De nieuwe testprocedure moet de veiligheid en de reacties van het immuunsysteem in kaart brengen.Niet meer chatten voor minderjarigen op Yahoo. De Amerikaanse overheid was maanden in gesprek met onder andere Yahoo over het weren van kinderen uit chatkanalen. “Yahoo gedraagt zich als een goed burger. We hebben ze gevraagd om een filter te installeren om minderjarigen te weren. Dat hebben ze nu gedaan,” stelde Jon Bruning, advocaat-generaal van Nebraska, tegenover Associated Press. Chatboxen waarin seks tussen minderjarigen en volwassenen wordt gestimuleerd zijn definitief gesloten. In juni sloot de zoekgigant al chatkanalen gecreëerd door gebruikers zelf.


November


De Hiv Vereniging Nederland gaat de strijd aan met Libidfit nadat het erectie bevorderende middel ook in Denemarken verboden is vanwege de gevaarlijke bijwerkingen. Ook werd de Gay Krant verzocht de verkoop van het middel te staken.

Henk Krol, die het middel verkoopt onder het motto “veilig en vertrouwd,” weigerde echter zijn winstgevende handel zomaar op te geven en hield zijn poot, al dan niet met behulp van Libidfit, stijf.

De Keuringsdienst van Waren bracht een bezoek aan Best en er werden vragen in de Tweede Kamer gesteld. We gaan er nog meer over horen.Meer hiv bij homomannen. Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland neemt nog steeds toe. Deze stijging is voornamelijk terug te vinden onder mannen met homoseksuele contacten. Het aantal infecties onder spuitende drugsverslaafden is gedaald. Ook de import van hiv vanuit met name zuidelijk Afrika daalde voor het tweede jaar in successie. Dit waren enkele conclusies uit het rapport “Monitoring of human immunodeficiency virus (HIV) in the Netherlands” van de Stichting HIV Monitoring die deze cijfers in november publiceerde.


December

De Gay Krant zag zich genoodzaakt het forum op de website te sluiten na een golf van kritiek over de weigering om de verkoop van Libidfit te staken. Ook kwamen er steeds meer geluiden dat het forum gebruikt werd door de Gay Krant zelf om onder valse namen meningen te beïnvloeden. Verschillende redacties ontvingen in december een (anonieme) e-mail met een PDF-bestand van zo’n 137 pagina’s. Deze mail bevatte informatie en uitleg over hoe de discussie door de redactie van de Gay Krant, en Henk Krol in het bijzonder, zou zijn gemanipuleerd. De mail bevatte tevens een kopie van het forum ten tijde van de discussie.
Volgens Henk Krol is het forum gesloten om te voldoen aan de nieuwe regelgeving waarbij de gegevens van iedere poster bekend zouden moeten zijn. Wat weer een geval van misleiding door Krol opleverde. Sinds die tijd is de site zo goed als dood omdat alleen abonnees van de Gay Krant nog op het forum terecht kunnen en die zijn er blijkbaar niet meer.


Voor het COC zijn het ook weer moeilijke tijden. COC-voorzitter Frank van Dalen liet weten dat het bestuur van COC Nederland heeft besloten met directeur Alice van Rooij te gaan praten over het neerleggen van haar directeurschap. “In de afgelopen maanden hebben directeur en bestuur regelmatig overleg gevoerd over de gang van zaken. Hierbij bleken wensen en ambities van het COC onvoldoende overeen te komen met de mogelijkheden die de directeur zag om hieraan invulling te geven.” De directeur is inmiddels opgestapt.

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Terugblikken naar 2005 - Het afgelopen jaar in vogelvlucht

Ron Meijer, in Historie & Politiek op 22 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media