Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1046 people
86426 users - nu online: 1046 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Travel Guide - Utopia, een gids voor gay China


door Rien Ultee in Reizen en weekendtrips , 17 maart 2006

This article is also available in English


Nu China zich langzamerhand tussen de Westerse landen wil manifesteren kunnen homo’s en lesbo’s hierbij natuurlijk niet worden uitgesloten. In augustus 2005 is er voor de eerste maal een heuse Gay Guide over China verschenen. Het is een boekwerk van 156 bladzijden, vol met adressen van bars, clubs, sauna’s, restaurants, hotels, cruise-gebieden, etc. Utopia heeft deze Gay Guide niet alleen voor de homomannen gemaakt maar ook plaats ingeruimd voor lesbiennes.

De Gay Guide bevat informatie over vijfenveertig steden in China en is voor een Westerse homo misschien wat simpel uitgevoerd met alleen in zwart gedrukte tekst en enkele zwart/wit foto’s en uitgegeven op een soort kringlooppapier.

De steden Beijing, Cjendu, Guangzhou, Hong Kong, Macau en Sjanghai zijn natuurlijk het bekendst, maar ook veel minder bekende steden komen in deze gids aan bod. Homoseksualiteit is niet een afwijkend iets op de culturele radar van de Chinese geschiedenis.


In de geschiedenis van de Shang dynastie wordt er niet gesproken over homoseksualiteit, maar gedurende de Han dynastie (206 voor Chr. tot 9 na Chr.) hadden bijna alle keizers mannelijke lovers.

Het traditionele gedrag van het hebben van mannelijke liefjes werd generaties lang getolereerd, zolang men zich maar hield aan het nemen van een vrouw om kinderen te produceren.

De conservatieven van de Qing Dynastie in de zeventiende eeuw, de Britse koloniale imperialisten in de achttiende eeuw en uiteindelijk Mao in de twintigste eeuw met zijn programma tot het vernietigen van de diversiteit van de Chinese culturele traditie, inclusief het hebben van seks met een persoon van hetzelfde geslacht, zijn catastrofaal geweest.

In 2001 was een officiële lijst waarop homoseksualiteit als ziekte stond vermeld echter een kort leven gegund. China’s lange literaire traditie biedt veel elegante referenties naar de sociale acceptatie van homo- en lesbische relaties in de diverse klassen.

Het gevarieerde liefdesleven van het volk en de vrouwen zijn rijk gedocumenteerd in een boek dat in vele schoolbibliotheken staat en zo een gids is geworden die een vluchtige kijk op het homobestaan biedt.

Miljoenen kameraden van Utopia hebben hiervan aan het begin van de eenentwintigste eeuw kunnen genieten. Natuurlijk worden enkele van deze legendarische romances nog steeds gereflecteerd in de taal die wordt gebruikt voor het beschrijven van homoseksualiteit.Helaas is de discussie over homoseksualiteit en over hiv/aids nog steeds niet echt op gang gekomen. Langzamerhand realiseert de regering zich nu dat niet alleen de diversiteit van mensen in het algemeen belangrijk is, maar ook dat homo’s en lesbo’s in de frontlinie onderwijs en voorlichting kunnen gaan geven in de strijd tegen aids.

Beijing is een van de belangrijkste steden van China en iedereen die je daar ontmoet zal je zeggen hoe ongelofelijk deze stad de afgelopen jaren is veranderd. Nog meer veranderingen staan te wachten wanneer de Olympische Spelen worden gehouden.

En ook de grote stad Hong Kong kent zijn plekken om gays te verwennen, is het niet in een sauna dan is het wel ergens anders te vinden. In deze gids zijn echter veel meer steden met al hun uitgaansmogelijkheden opgenomen, tot aan het shoppen in luxe-winkels toe.

Het afgelopen jaar heeft men in Amsterdam kunnen genieten van een omvangrijk Chinees Festival en eind januari wordt er in het Concertgebouw een groots nieuwjaarsconcert gehouden.

Men kan hier in de stemming komen met traditionele Chinese muziek en dans, wat misschien tot een bezoek aan China kan inspireren. Voor meer informatie over China www.utopia-asia.com.Utopia Guide to China: The Gay And Lesbian Scene in 45 Chinese Cities Including Hong Kong and Macau. Lulu Press, 2006. isbn 141164185X. $ 21.99. Onder andere verkrijgbaar via http://www.utopia-asia.com
GERELATEERDMEER VAN RIEN ULTEEMEEST GELEZEN VAN RIEN ULTEE

Travel Guide - Utopia, een gids voor gay China

Rien Ultee, in Reizen en weekendtrips op 20 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media