Back to Top
Zondag 05 Apr
86426 users - nu online: 898 people
86426 users - nu online: 898 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Chinese politie verbiedt cultureel homofestival


door Redaktie in Algemeen , 03 maart 2006

This article is also available in English


Elders in dit nummer signaleren we een homoreisgids voor China. Het is de eerste keer dat een dergelijk boek verschijnt en de publicatie ervan zou erop kunnen wijzen dat homoseksualiteit in China niet langer het taboe-onderwerp is dat het vele jaren was. Dat wil echter niet zeggen dat homoseksualiteit nu algemeen geaccepteerd is, zoals wordt bewezen door het feit dat de politie op 12 december vorig jaar de opening van een cultureel homofestival in Beijing afgelaste.

Volgens deelnemers liet deze politie-actie duidelijk zien dat er in China een diepgewortelde intolerantie ten aanzien van homoseksualiteit bestaat.

Het festival, dat een weekend zou duren, zou bestaan uit films, toneelstukken, tentoonstellingen en discussiebijeenkomsten rond het thema homoseksualiteit. De politie deed echter een inval tijdens de openingsbijeenkomst op vrijdagavond, omdat, aldus een politiewoordvoerder, de organisatoren geen vergunning voor het evenement hadden. Deelnemers menen echter dat de ware reden voor het politie-optreden in het thema homoseksualiteit zelf ligt.“De houding in China is nog steeds erg conservatief,” aldus een van de deelnemende studenten. “Ze zeggen dat het illegaal is, maar wat is er illegaal aan het beter willen begrijpen van deze onderwerpen?” De 24-jarige student Xiao Ming verklaarde: “Ze zijn gewoon conformisten, geen pluralisten. Ze tolereren geen afwijkende meningen.”

Tot 2001 stond homoseksualiteit in China te boek als een psychische afwijking en zelfs in de door de staat gecontroleerde media verschijnen berichten over de zware maatschappelijk druk die homo’s voelen om in de kast te blijven vanwege het traditionele geloof dat homoseksualiteit immoreel is. Wang Xieyu, een student van de Fudan University in Sjanghai, waar vorig jaar met homostudies werd begonnen, zegt in dit verband: “Wanneer je je ouders vertelt dat je een vriend hebt, is dat misschien O.K., maar je moet toch trouwen. Ouders hebben hun eigen belangen, hun vrienden en hun reputatie. Het hedendaagse China is zoals de Verenigde Staten in de jaren zestig waren, maar we veranderen sneller. Wat in de Verenigde Staten veertig jaar kostte, zal hier misschien slechts tien jaar duren.”Het politie-optreden in Sjanghai staat echter niet op zichzelf. Eerder vorig jaar moest een homofilmfestival in Beijing op aandrang van de politie naar een ander onderkomen uitzien. En ook het festival in Sjanghai was op het laatste moment naar een andere locatie uitgeweken, waarschijnlijk juist in een poging afgelasting te voorkomen. “De politie meent dat het een slechte invloed heeft. Maar het is duidelijk discriminatie,” aldus Zhao Yongliang, een van de deelnemers die na de politie-inval naar een nabij gelegen restaurant vertrok. De politie zou zelfs korte tijd een journalist in hechtenis hebben genomen, nadat ze hem hadden gevraagd: “Ben je homo?”

Professor Sun Zhongxin, die aan Fudan University de eerste, zeer druk bezochte colleges over homoseksualiteit gaf, meent dat de houding tegenover homoseksualiteit in China inderdaad langzamerhand verandert, maar ze vindt ook dat het grote aantal toehoorders bij haar colleges erop wijst dat “niet alleen mensen zich in de kast verstoppen, maar dat het onderwerp zelf zich in de kast verstopt heeft.” Festival-bezoeker Zhao is het met haar eens. Volgens hem praten de meeste Chinese homo’s nog steeds niet over hun voorkeur: “Voor de meesten is het nog steeds een geheim, maar het is een geheim dat steeds groter en groter wordt.”

[fotobijschrift]
Scène uit de Chinese semi-documentaire film ‘Shanghai Panic’ (2001)

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Chinese politie verbiedt cultureel homofestival

Redaktie, in Algemeen op 06 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media