Back to Top
Woensdag 27 mei
86439 users - nu online: 1105 people
86439 users - nu online: 1105 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Portfolio - De romantische erotiek van het maritieme bestaan


door Julien Beyle in Films & boeken , 20 december 2005

This article is also available in English


Als ik door mijn bronnen in de homoboekenwereld goed ben ingelicht, was Dieux du Stade een van de populairste fotoboeken van de afgelopen tijd. Maar zelfs als dit niet het geval mocht zijn, dan nog neemt dit boek met prachtige naaktfoto’s van de even prachtige Parijse rugby-spelers en hun maten een ereplaats in mijn boekenkast in. François Rousseau heeft kans gezien deze ruige atleten op een esthetische maar ook erotische manier voor de camera te laten poseren.

Wie vooral is geïnteresseerd in het mannelijk geslachtsorgaan zal in dit boek weinig van zijn gading vinden, maar mensen die een iets minder bekrompen belangstelling voor de schoonheid van echte mannen hebben treffen in Dieux du Stade een overvloedige hoeveelheid materiaal voor hun fantasieën aan.Ik was dan ook blij verrast toen ik een nieuw boek van François Rousseau kreeg toegespeeld: Princes of the Sea. Mick Jagger zong ooit: “The sailors they’re so charming.” Hij sloot hiermee aan bij een lange en nog steeds voortlevende traditie waarin de Jongens van de Zee als lustobject werden gezien.

Een traditie overigens die wel degelijk een band met de realiteit had, want tot nog niets eens zo lang geleden waren matrozen niet erg kieskeurig als het erop aankwam hun spreekwoordelijke “in elke haven een ander schatje” na te leven; dat schatje kon ook van het mannelijke geslacht zijn als het maar goed bij kas zat en voor de broodnodige seksuele ontlading zorg wilde dragen.W.H. Auden stelde in dit verband in zijn essay The Enchafèd Flood, or the Romantic Iconography of the Sea vast dat veel homo’s “een speciale voorkeur voor matrozen [hebben], aangezien de matroos aan wal symbolisch de onschuldige god van de zee is, die niet gebonden is aan de wetten van het land en daardoor schuldeloos alles kan doen.”

Afgezien van deze niet door wetten ingeperkte bandeloosheid als ze passagieren, zoeken de Prinsen van de Zee in de fantasie van veel nichten natuurlijk troost en liefde bij elkaar als ze lange tijd op zee verblijven.Het is dit thema dat Rousseau in Princes of the Sea zichtbaar heeft gemaakt. In de inleiding wordt hierover opgemerkt: “Er zijn duidelijke banden binnen deze viriele bemanning - de aantrekkingskracht, spanningen en scheidslijnen zijn zichtbaar.” Deze inleiding is overigens in zulke hooggestemde bewoordingen gesteld dat die je bijna elke lust zou ontnemen het boek ter hand te nemen als je niet waarschijnlijk al eerder de foto’s had bewonderd.Wat moet je met een omschrijving van de modellen als “hedendaagse ridders” van wie “hun harnas hun naakte vlees is, een schitterend maar krachtig borstschild van zenuwen en pezen,” en die ook nog eens met diverse helden uit de klassieke oudheid worden vergeleken? Hoewel de inleiding niet ondertekend is, benam die mij de moed de verhalen van Prix Goncourt winnaar Patrick Grainville te gaan lezen, die mijns inziens uitsluitend aan het boek zijn toegevoegd om het een zekere intellectueel-chique uitstraling te verlenen.

Natuurlijk mag ik dit oordeel eigenlijk niet uitspreken, want misschien voegen ze daadwerkelijk iets toe aan de vier fotoverhalen van Rousseau. Maar ik beschik over voldoende fantasie om me bij de foto’s van Rousseau zelf een erotisch avonturenverhaal voor de geest te toveren.In tegenstelling tot Dieux de Stade, dat geheel uit zwart-wit foto’s bestaat, is Princes of the Sea grotendeels in kleur uitgevoerd. Maar net zoals de foto’s in Dieux du Stade geen kiekjes zijn maar consciëntieus gecomponeerde portretten, zijn ook de foto’s in Princes of the Sea met grote zorgvuldigheid gemaakte opnamen. Dit ondanks het feit dat ze voor het merendeel op prachtig ogende locaties in de openlucht zijn vervaardigd.

Deze locaties zijn op de foto’s zo adembenemend mooi dat je je steeds in een sprookje waant, een soms wreed sprookje waarin ongelooflijk aantrekkelijke jongens en mannen de hoofdrollen en alle bijrollen vervullen en waarin de vriendschap die liefde heet voortdurend op de loer ligt.

François Rousseau, Princes of the Sea. Parijs: Fitway Publishing, 2005, 144 blz. Verkrijgbaar bij Intermale, Amsterdam
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Portfolio - De romantische erotiek van het maritieme bestaan-


Reactie van Leni dd. 07 september 2006
Veel getease en weinig ontlading.
Met vriendelijke groet,
Leni


GERELATEERDMEER VAN JULIEN BEYLEMEEST GELEZEN VAN JULIEN BEYLE

Portfolio - De romantische erotiek van het maritieme bestaan

Julien Beyle, in Films & boeken op 22 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media