Back to Top
Woensdag 27 mei
86439 users - nu online: 1107 people
86439 users - nu online: 1107 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aound Town - Afgeladen presentatie Homo-encyclopedie


door Julien Beyle in Films & boeken , 19 november 2005

This article is also available in English


Op 25 augustus vond de presentatie plaats van de eerste Nederlandse homo-encyclopedie. De belangstelling was zo overweldigend dat La Strada, waar het feestje aanvankelijk zou worden gehouden, veel te klein was, waardoor was uitgeweken naar Restaurant 1870 in de Spuistraat. Maar zelfs daar was het bomvol. Haast iedereen die gedurende de laatste decennia ook maar enige rol heeft vervuld in de Nederlandse homowereld was komen opdagen. Ongetwijfeld om meteen te kijken of ze door een lemma in de encyclopedie tot eeuwige roem zijn verheven.

Grote afwezige was Henk Krol (ik heb hem in ieder geval niet gespot), die waarschijnlijk zo overtuigd is van zijn plaats in de vaderlandse homogeschiedenis dat hij het zich niet verwaardigde naar de hoofdstad of te reizen. Of wil hij juist de eer niet delen met allerlei andere homohotemetoten? Want verder was “iedereen” er. We zagen mannen die hun sporen hebben verdiend bij homostudies aan de verschillende universiteiten, in de homojournalistiek, de politiek, de hulpverlening en waar niet al.Het idee voor de Homo-encyclopedie werd zo’n zes jaar geleden geboren bij Thijs Bartels, die Jos Versteegen tot redactionele strijdmakker koos. Want dat het een strijd zal zijn geweest om vijfentwintig auteurs in vierentwintig hoofdstukken een veelomvattend overzicht van het homoleven in Nederland in heden en verleden te laten maken, kan als feit worden aangenomen. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.Geert Dales

Natuurlijk gaat een presentatie met verschillende speeches gepaard. Nadat de uitgeefster iedereen welkom had geheten en haar verbazing over de grote opkomst had uitgesproken, was het de beurt aan de redacteuren, die het “eerste” exemplaar uitreikten aan Geert Dales, tot voor kort wethouder te Amsterdam en sindsdien burgemeester te Leeuwarden, dat daarmee “sinds 2004 de grootste Nederlandse stad met een openlijk homoseksuele burgemeester” is.

Dales pleitte voor een hiërarchie in de grondrechten, waardoor religieuze fundamentalisten hun homofobie niet langer met godsdienstvrijheid kunnen rechtvaardigen. Hij besloot zijn toespraak met de uitroep “Het is fijn, homo te zijn.” Tja, ik vind het fijn blauw-ogig te zijn.

We hebben nog geen tijd gehad de encyclopedie helemaal op fouten en omissies na te vlooien, maar Michiel Bollinger, theatermaker en voormalig feuilletonist van Gay News, wees ons op één afwezige. Bob van Schijndel, ooit de eerste die homoseksualiteit tot een politiek onderwerp maakte, heeft in het hoofdstuk over politiek geen lemma opgenomen over Pim Fortuyn. En hoe je ook over de man mag denken, hij heeft de smaak van sperma wel op de televisie bespreekbaar gemaakt.Bob van Schijndel

Waarschijnlijk is dit veroorzaakt door het feit dat Bob zijn bijdrage al in een vroeg stadium inleverde en Fortuyn’s razendsnelle opkomst pas daarna plaatsvond, maar jammer is het wel.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JULIEN BEYLEMEEST GELEZEN VAN JULIEN BEYLE

Aound Town - Afgeladen presentatie Homo-encyclopedie

Julien Beyle, in Films & boeken op 21 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media