Back to Top
Donderdag 28 mei
86439 users - nu online: 1100 people
86439 users - nu online: 1100 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Pink Point Chit Chat


door Richard Keldoulis in Historie & Politiek , 07 januari 2005

This article is also available in English


Peter Zwart, gemeenteraadslid voor GroenLinks, heeft afgelopen augustus het college van B en W gevraagd om het informatiebord van het Homomonument te vervangen. Het huidige bord geeft informatie in drie talen en hangt tegen de kadereling naast de krul. Zwart wenste een bord op een plek die meer opvalt en met informatie in meerdere talen (inclusief Arabisch, Duits, Japaans, Spaans, Italiaans en Turks). Het College heeft geweigerd.

Wat bracht je ertoe juist nu, zeventien jaar na oplevering van het monument, je in te spannen voor het informatiebord bij het monument?

“Wij werden als GroenLinks-fractie benaderd door mensen die zich betrokken voelen bij het Homomonument, met de vraag of we niet iets aan dat bord konden doen. Het is slecht leesbaar en hangt niet op een goede plaats. De gedachte erachter was ook, dat voor mensen uit andere culturen - en dat kan zowel de Arabische als de Japanse zijn - duidelijk gemaakt moet worden, waar het Homomonument voor staat. Niet iedereen kan Engels of Frans lezen, als je het bord al ziet hangen.”

Waarom hebben de burgermeester en wethouders geweigerd een ander bord te plaatsen?

“B&W willen wel wat geld voor een folder in meerdere talen uittrekken. Die zou dan via het Pink Point verspreid kunnen worden aan voorbijgangers. Maar het Pink Point is niet altijd open, en niet iedereen wil - of durft - bij het Pink Point naar binnen te gaan, hoewel het een heel open uitstraling heeft. Maar het stadsdeel Centrum gaat over de plaatsing van een nieuw bord, en het stadsdeelbestuur voelt daar niet voor. Zij willen in de omgeving zo min mogelijk ‘obstakels,’ dus het zo leeg mogelijk houden, en een nieuw bord voor het Homomonument past niet in dat beleid. En een nieuw bord op de plaats van het oude bord is ook geen oplossing, want die ruimte is te klein, en het bezwaar van de slechte zichtbaarheid blijft dan bestaan.”


Wat zijn de volgende stappen wat het informatiebord betreft?

"Nu moet het stadsdeel Centrum bewerkt worden. Een mogelijkheid is misschien om een bestaand ‘obstakel’ in te ruilen voor een nieuw bord voor het Homomonument. Je zou kunnen denken aan de plakzuil die nu bij het water staat, of aan het reclamebord op de electriciteitskast.

Misschien is het ook mogelijk om de teksten aan de buitenkant van het Pink Point aan te brengen. We gaan onderzoeken hoe ver we het stadsdeelbestuur mee kunnen krijgen.”

Ik kan me voorstellen dat er nog andere manieren zijn om het Homomonument zichtbaarder te maken, bijvoorbeeld door in de tram die langs de Westermarkt rijdt het monument te laten omroepen, zoals met andere musea, monumenten en dergelijke wel gebeurt. Heb je daar nog meer ideeën over en plannen voor?

“Het Homomonument staat al op sommige bordjes van de wandelroute die door de Jordaan voert. En sommige tramconducteurs roepen al spontaan ‘Homomonument’ bij de halte op de Westermarkt. Belangrijk is verder dat het monument genoemd wordt in alle folders van de VVV. Maar vooral zou het Homomonument bekend moeten worden door activiteiten die daaromheen georganiseerd worden. Dat maakt het tot een levend monument.”

Mensen die betrokken zijn bij het wel en wee van het Homonument, die dit lezen en het ook belangrijk vinden, hoe kunnen zij hun stem laten horen?

“Ik zou zeggen, laat het stadsdeelbestuur van de deelraad Centrum weten, dat een brede bekendheid van het Homomonument erg belangrijk is. Schrijf ze een brief, of stuur ze een e-mail. Ze moeten zich niet verschuilen achter het argument dat ze geen nieuwe dingen in de openbare ruimte willen hebben. Als duidelijk wordt, dat er veel steun is voor het Homomonument, dan zal het stadsdeel daar zeker rekening mee moeten houden. En een oplossing is goed denkbaar, zonder dat er een oerwoud van borden en bordjes komt.”


http://www.pinkpoint
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Pink Point Chit Chat

Richard Keldoulis, in Historie & Politiek op 10 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media