Back to Top
Maandag 10 Dec
86226 users - nu online: 1292 people
86226 users - nu online: 1292 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam gay pride 2013


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 26 juli 2013

This article is also available in English


Het huwelijk van Regenboogvlag en Roze driehoek tijdens negen dagen vol uitbundigheid én reflectie Driehonderdvijftigduizend bezoekers bij de Canal Pride Parade; vier dagen straatfeesten met vijfenveertigduizend bezoekers; achtennegentig buitenbarren; tweehonderdduizend biertjes; vier voetbalvelden aan dansvloeroppervlak; tien buitenpodia; driemiljoen beats; honderdtwintig evenementen in negen dagen.

Dit zijn slecht enkele van de, indrukwekkende, cijfers die de Amsterdam Gay Pride statistisch beschrijven. Ze maken echter vooral de populariteit duidelijk van het evenement dat dit jaar van 27 juli tot 4 augustus 2013 voor de achttiende maal plaatsvindt. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van de Laan noemt de Gay Pride dan ook “één van de topevenementen die onze hoofdstad kent. Het is hét feest van de tolerantie en laat zien waar Amsterdam voor staat: divers, veelkleurig, open en gastvrij. Ik heb dat zelf mogen ervaren tijdens mijn deelname aan de Canal Pride.

Het was ook heel bijzonder om te zien dat het publiek aan de kade uit alle windstreken kwam.” De botenparade, die dit jaar op 3 augustus bezit van de Prinsengracht neemt, is ook voor burgemeester Van der Laan het hoogtepunt van de Gay Pride in Amsterdam: “Een bonte tocht van boten over de vierhonderd jaar oude grachten. Alleen dat al maakt de Amsterdam Gay Pride uniek in zijn soort. Maar ook de diversiteit onder de deelnemers, die wordt elk jaar steeds groter. Ik denk dan aan de deelname van de Turkse boot, de boot van het Ministerie van Defensie, de boten van de multinationals. Deze diversiteit maakt de Gay Pride meer dan uniek,” aldus de burgemeester.


Primeur: een voetbalboot

De verscheidenheid wordt dit jaar nog weer iets veelvormiger doordat voor het eerst in de geschiedenis het Nederlandse voetbal in de Botenparade meevaart, zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) op Roze Zaterdag bekendmaakte. Bondsvoorzitter Michael van Praag verklaarde over deze beslissing: “Ik ben verheugd dat het voetbal meevaart tijdens de Canal Parade. Ik zeg bewust ‘het voetbal.’ Trainers en spelers zullen laten zien dat onze sport staat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is niet alleen in het belang van de spelers, maar ook in het belang van de sport. Met onze deelname aan de Gay Pride vragen we verenigingen dit ook actief uit te dragen. Een klimaat waarin homo-acceptatie vanzelfsprekend is, ontstaat namelijk niet vanzelf.”

De organisator van Amsterdam Gay Pride, Stichting ProGay, beschouwt de deelname van een voetbalboot, waarop namens de KNVB in ieder geval voorzitter Michael van Praag en bondscoach Louis van Gaal zullen meevaren, als een mijlpaal. Het is een opsteker voor het voetbal én voor de Amsterdam Gay Pride. Vorig jaar wees Ajax de uitnodiging om aan de parade deel te nemen af, waarna de KNVB werd uitgenodigd in de editie van 2013 deel te nemen. En die invitatie werd dus aanvaard!


Spetterend!

Vorig jaar omschreef CNN Amsterdam als “one of the best picks around the world for celebrating Pride.” De Amsterdam Gay Pride slaagt er dan ook ieder jaar weer in om het unieke karakter van de stad uit te dragen. Voor veel bezoekers van binnen en buiten Amsterdam is de feestelijke botenparade - nog steeds de enige ter wereld die de deelnemers over water voert - het hoogtepunt van de agenda.

Amsterdam Gay Pride is een van de grootste evenementen van het land, maar dit jaar viert de hoofdstad meer dan alleen tolerantie en diversiteit: de wereldberoemde Amsterdamse grachten bestaan vierhonderd jaar. Vele evenementen staan stil bij de eeuwenoude schoonheid en het belang van de waterrijke binnenstad voor Amsterdam als wereldstad. Al achttien jaar beleeft Gay Pride een spetterend hoogtepunt als zo’n tachtig totaal verschillende boten door de grachten varen om hun diversiteit te tonen en te vieren, en de statige Prinsengracht in een feestende massa verandert.


Thema: Reflect

Het thema van dit jaar is gebaseerd op de hoofdrol die de spiegelende grachten hebben gespeeld in de geschiedenis van Amsterdam: “Reflect.” De achttiende Gay Pride wordt dit jaar groter dan ooit, maar de schaalgrootte is niet de enige manier waarop het evenement en de betekenis ervan zijn gegroeid.

Directeur Irene Hemelaar van organisator ProGay merkt op dat de Pride dit jaar “ook ruimte biedt voor overdenkingen, al zijn die gelukkig wel positief. 2013 is een belangrijk jaar voor onze stad: we vieren vier eeuwen grachten, de grachten die de stad zoveel rijkdom hebben gebracht en die Amsterdam openstelden voor mensen van over de hele wereld. Dankzij die openheid is Amsterdam een stad waar mensen met verschillende achtergronden, rassen, en religies samen kunnen komen. We gaan dan ook kijken naar de vooruitgang die de HLBT-gemeenschap door de jaren heen heeft geboekt. En ik weet zeker dat we zullen schitteren!”

Gevraagd naar hoe het Pride-thema “Reflect” aansluit bij andere vieringen door heel Amsterdam in 2013, antwoordde burgemeester Van der Laan: “De viering van vierhonderd jaar grachten en de jubilea van onze culturele iconen is aanleiding voor het bijzondere jaar ‘Amsterdam 2013.’ Een van die iconen is het meer dan tweehonderd jarige Felix Meritis aan de Keizersgracht. Vanuit hier is de Verlichting met zijn tolerante normen en waarden in het DNA van Amsterdam gaan zitten. Maar ook is er aandacht voor het feit dat dit niet altijd vanzelfsprekend is gegaan en nog steeds niet altijd zo wordt ervaren. Enige letterlijke reflectie is dus wel gepast. Net als voorgaand jaar nodigen we daarom een HLBT-activist uit het buitenland uit om diegene een breed podium te geven, ervaring en kennis uit te wisselen en in contact te brengen met de HLBT-beweging in Nederland.”


‘I Am Proud’

Het thema “Reflect” wordt ook krachtig verwoord in het “Gay Pride Anthem” I Am Proud van Raffaëla Paton. De tekst van dit strakke en dansbare nummer handelt, zoals de titel aangeeft, over jezelf mogen zijn, of je nu lesbisch, gay, biseksueel of transgender bent. De bijbehorende videoclip laat dan ook de diversiteit van de holebi-gemeenschap in al haar glorie zien.

Raffaëla Paton werd eerder dit jaar gevraagd ambassadrice van de Pride te worden. “Het is een enorme eer dat de organisatie mij hiervoor gevraagd heeft. Op deze manier kan ik mij inzetten voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in Nederland. Uiteraard hoop ik ook dat de boodschap internationaal gehoord gaat worden,” aldus de zangeres, die de zelf geschreven single eind juni onder veel belangstelling lanceerde. Het nummer is geproduceerd en gecomponeerd door de producers van haar band iDance, Reinier Blommaert (Controverse Music) en Yono Raksowidjojo en is verkrijgbaar op iTunes. Raffaëla vertolkt haar anthem tijdens de Botenparade en op verschillende buitenpodia tijdens het Pride-festival.


Een rijke geschiedenis, een toekomst om voor te vechten

De homovriendelijke traditie van Amsterdam behoeft nauwelijks toelichting. Café ’t Mandje, de eerste homobar van Amsterdam, opende zijn deuren aan de Zeedijk al in 1927 en is weer open. De eerste homo-huwelijken ter wereld werden gesloten in het Amsterdamse gemeentehuis in 2001. COC Nederland komt al sinds 1946 op voor homorechten en is een van de weinige HLBT-organisaties die speciale adviesstatus geniet bij de Verenigde Naties.

De Amsterdamse homoscene blijft in beweging en verwelkomde onlangs weer nieuwe bars, maar ook op hoger niveau gebeurt er van alles. Jet Bussemaker, als minister verantwoordelijk voor Emancipatiezaken, constateert dat Nederland weliswaar “een progressief karakter” heeft, maar dat “zelfs vandaag de dag homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders onder discriminatie, geweld en rechtsongelijkheid lijden.” Hoewel Bussemaker aangeeft dat “individuele burgers, bedrijven en instellingen verantwoordelijkheid dragen om dit te verbeteren,” gelooft ze ook dat de overheid hier een rol in moet spelen.

Ze kijkt dan ook reikhalzend uit naar haar eigen deelname aan Gay Pride 2013: “Ook dit jaar vaart er weer een officiële kabinetsboot mee in de Canal Parade. We krijgen een heel speciaal thema, maar meer mag ik er nu nog niet over zeggen!”


Bi Pride

Op de vraag waarom Amsterdam Gay Pride zo belangrijk voor de stad is, antwoordde burgemeester Van der Laan: “De Amsterdam Gay Pride laat zien dat wij Amsterdammers in staat zijn iedereen welkom te heten. Heteroseksueel, biseksueel, transgender, homoseksueel; iedereen mag zichzelf zijn.” Het is tegenwoordig politiek correct om te doen alsof alle vier de door de letters HLBT vertegenwoordigde groepen eenzelfde status hebben. De waarheid is echter dat de laatste twee groepen, biseksuelen en transgenders, ook binnen de zogenaamde HLBT-gemeenschap aan de marge verkeren. Tekenend hiervoor is dat er binnen de Gay Pride pas dit jaar voor het eerst in achttien jaar expliciet aandacht is voor biseksualiteit. “Amsterdam Gay Pride vind ik een uitermate geschikt event om de diversiteit aan seksuele identiteiten kenbaar te maken. Zowel binnen als buiten de scene wordt de B nog niet altijd erkend als seksuele identiteit,” aldus Dora Borst, bestuurslid van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en voorzitter van de Bi Commissie van ProGay.

De eerste editie van de Bi Pride begint met een Bi Creative Picknick op zondag 28 juli van 11.00 tot 18.00 uur in het Westerpark. Tijdens de picknick transformeren superchefs en serveersters meegebrachte specerijen tot een vorstelijke lunch. De lakeien en animeermeisjes serveren niet alleen etenswaar, maar ook parels, kralen, stickers, stofjes, glitters en veren waarmee de deelnemers nadat ze gegeten hebben hun eigen Bi Creative gadget kunnen maken. Toegang: iets lekkers te eten waar je geen genoeg van kunt krijgen. Mail voor meer info naar doraborst@progay.nl.
Verder wordt onder andere op 1 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in Amsta, Dr. Sarphatihuis, Roetersstraat 2, De-lovely vertoond, een muzikale film over de biseksuele Cole Porter, meester van het liefdeslied van de jaren dertig en veertig. Hoe verliep zijn huwelijk terwijl hij ook affaires met heren onderhield?
Het Landelijk Netwerk Biseksualiteit heeft Bi Pride ook aangegrepen voor een ééndaagse bijeenkomst over biseksualiteit in Nederlands en Vlaams (wetenschappelijk) onderzoek op 2 augustus. Het thema van deze bijeenkomst is heel algemeen “bi in onderzoek,” waarbij studenten, onderzoekers en wetenschappers hun onderzoek naar biseksualiteit presenteren. De bijeenkomst duurt van circa 12.00 uur tot 18.00 uur en wordt gehouden in de Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam.  

Een regenboog van de programma  
De Amsterdam Gay Pride is veel meer dan alleen de botenparade door de grachten. Zo is er, naast de Bi Pride, ook de Grey Pride, een serie evenmenten voor een volwassener publiek, van debat tot cabaret. Zie www.roze50plus.nl.

Op vrijdagavond 2 augustus vindt vanaf 19.00 uur het Strijders voor de Liefde concert plaats op het Rembrandtplein. De makers van de succesvolle NTR-documentaire Strijders voor de Liefde Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema namen het initiatief voor dit allereerste Strijders voor de Liefde concert, dat ten bate komt van het Pride Fonds, dat steun geeft aan HLBT-activisten in nood. “Wij vieren met Gay Pride dat we in ons land vrij zijn om lief te hebben wie we lief willen hebben en dat we daar trots op zijn,” legt Bousema uit. “Maar op heel veel plekken in de wereld is het niet eenvoudig om openlijk HLBT te zijn.” Het concert biedt activisten een podium om hun persoonlijke verhalen over de liefde te vertellen. Hun verhalen worden afgewisseld met het liefdevol toezingen door het publiek en bekende artiesten.

Volgens Irene Hemelaar van ProGay is “het fantastisch dat we internationale solidariteit kunnen tonen door voor het eerst tijdens de Amsterdam Gay Pride een dergelijk groots mensenrechtenconcert te laten plaatsvinden.” Het is voor het eerst dat er tijdens de Pride met zo’n groots evenement aandacht wordt besteed aan mensenrechten via een “Message of Love.” Een letterlijke boodschap als het publiek LOVE sms’t naar 4333 en daarmee drie euro doneert aan het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nedederland.

En dan zijn er natuurlijk de straatfeesten!
Op vrijdagavond 2 augustus dansen alle holebi’s én hun vrienden de stenen uit de straten tijdens de verschillende openluchtfeesten door de hele stad. Het aanbod is al net zo divers als de stad zelf: kies voor Hollands carnaval aan de Amstel of duik in het hippe jonge publiek van de Reguliersdwarsstraat. Maar neem ook vooral even een kijkje op de Zeedijk!Een volledig en actueel overzicht van de evenementen tijdens Amsterdam Gay Pride
vind je op www.amsterdamgaypride.org, en natuurlijk ook op pride.gayamsterdam.com.Foto Presentatie van Raffaëla Paton’s single ‘I Am Proud’ (foto ©  Daan Stringer) 

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 328, december 2018


Te Koop Reguliersdwarsstraat
Wonen in het hart van de gay sceneMeer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 264
Meer van Redaktie

Boysclub 21


Oldest boysclub

meer info |visit


People


Amsterdams no. 1 gay escortservice

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media