Back to Top
Maandag 24 Jul
85938 users - nu online: 1375 people
Gay News : Editie : 163 : Wining & Dining - Knus: Goed, Beter, Slecht

Printervriendelijke Pagina  

Wining & Dining - Knus: Goed, Beter, Slecht

door Gerard Norg in Uitgaan & Reports , 01 mei 2005


Een volumineuze vriendin van mij sprak voor haar uitpuilende koelkast minstens driemaal per week de historische woorden “dat eten is ook een ziekte,” lees: een verslaving. Maar zoals de dokter kleine hoeveelheden serum injecteert waardoor de weerstand van je lijf wordt verhoogd, zo ga ik af en toe lekker uit eten om daarna met vereende kracht weer af te vallen. Het moest er een keer van komen: de Reguliersdwarsstraat.

Ooit Gay-straat nummer 1 in Amsterdam. De straat afficheert zich nog steeds als jong, hip en homo. Aangezien ik langzamerhand maar aan één van deze categorieën voldoe, zul je me er zelden aantreffen. Deze uitzondering bevestigt die regel. Gelijk de culinaire rechercheur Johannes van Dam alle kroketten toetst aan de Holtkamp-kwaliteit, is míjn norm voor appelgebak al vijfentwintig jaar Down Town.
De laatste horeca-loot in deze reguliere marge van ons micro-milieu is Restobar Knus.

Vooraf spreken we af in April. Vroeger kreeg ik vaak het gevoel hier meer geuren op te snuiven dan op de parfumerie-afdeling van de Bijenkorf. Die tijd is geweest. Wel zie ik nog de nietszeggende gezichten, die desondanks boekdelen spreken. Het Happy Hour is ongekend populair. De boomlange barman bedient iedereen - losers en uitslovers - correct vriendelijk. Ben ik te oud voor April of is het juist omgekeerd? Is April te oud voor mij?!

Op naar Knus. De mooie glas-in-loodramen herinneren aan de vorige bewoner: Het Amsterdams Wijnhuis, een klasserestaurant. Het pandje van drie verdiepingen is fraai opgeknapt en jawel, knus.
De houten trap trekt onze eerste aandacht. Als een decoratieve appelschil geeft het de ruimte een prettige voornaamheid. Je hoeft niet te dineren in Knus. Een drankje nippen/hijsen en tegelijkertijd kleine hapjes, zogenaamde Montadito’s (zeventien soorten) nuttigen, behoort ook tot de mogelijkheden. Montadito’s zijn Baskische tapas, geserveerd op een stukje stokbrood. Ze varieëren in prijs tussen de twee en drie euro. We bestellen er twee als een amuse: ossehaas met gember (E 2,80) en tonijn tartaar (E 2,50). Onze smaakpapillen zijn gewaarschuwd. Droom en werkelijkheid vallen hier naadloos samen. Op de boeiende kaart staan twee keuzes voor elk: vegatarisch, vis en vlees.



Mijn fameuze fijnproever kiest voor de carpaccio van gerookte rib-eye met een vijgenchutney, truffelolie en parmezaanse kaas (E 11,00). Het feest voor het oog zet zich voort op zijn tong.

Carpaccio is de naam van een beroemde Venetiaanse schilder uit de Renaissance, die een voorliefde had voor de kleur donkerrood. En donkerrood is deze gerookte rib-eye!

Zelf geniet ik van de gegrilde wildworst met een stamppot van pastinaak en rucola, geserveerd met een bospaddestoelenjus (E 8,50). Een verrukkelijke combinatie van smaken en ideaal voor een koude winteravond.

Mijn tafelgenoot drinkt een uitstekende Italiaanse Merlot (E 3,20 per glas/E 18,50 per fles). Ik houd het bij een prettige Italiaanse Pinot Grigio voor dezelfde prijs.
Onze hoofdgerechten bestaan uit een gegrilde tournedos (E 21,50) en vis van de dag in een zak (E 17,50). De tournedos in rode wijn en pure chocolade jus, geserveerd met een zoete aardappel en knolselderij puree, wilde spinazie en echte foie gras krijgt een mooi cijfer van ons. De heilbot, met limoenblad, aardappels, verse groenten en een “salsa verde” scoort eveneens hoog.

De Rubens’vrouw, die ons vakkundig en vriendelijk bedient, weet van wanten. Het enige minpuntje tot nu toe is de ietwat krappe opstelling, maar natuurlijk hebben we daar begrip voor. Ze roeien tenslotte met de riemen die ze hebben! Helaas wordt de temperatuur regelmatig door een vlaag van koude lucht gematigd. Maar het mes bij de tournedos verraadt dat Knus zich niet onttrekt aan de heersende design-hysterie. Ja, dat vind ik jammer.

Bij de nagerechten springt voor mij de meesterlijke chocolade fondue met vers fruit, lange vingers en noga eruit (E 6,00 p.p.). Minimaal door twee personen te bestellen. Wat we voorgeschoteld krijgen is echter een onnozel toetje. Voor zes euro mag het best méér exclusiviteit behelzen! Aangezien we de vlam van het komfoor niet kunnen bijstellen, koekt de chocolade snel aan en verbrand ik m’n tong. Het fruit had beter gekoppeld aan het seizoen (winter) moeten worden. Kortom: het hoge niveau keldert.

We hadden natuurlijk bij het lezen al een lichtje horen zien flikkeren. De gast bepaalt zelf wel of iets “meesterlijk” is.
Hadden we misschien toch beter dat raketijsje met shotje wodka, om in te dopen (E 4,00) kunnen bestellen? Simpel en origineel.

De Reguliersdwarsstraat swingt niet echt verder op “onze” woensdagavond. Vandaar dat de Heren van Stand nog even afzakken op een voor hen welbekend adres in de Kerkstraat.

Over smaak valt tenslotte niet te twisten zegt een oude volkswijsheid en daar stemt schrijver dezes mee in. Wie geniet, die spreekt niet. Heb ik me al achthonderd woorden niet aan gehouden, maar alleen voor de in Knus geďnteresseerde lezer!





Restobar Knus
Reguliersdwarsstraat 23
Telefoon (020) 427 7828
http://www.restobarknus.nl
dagelijks vanaf 12.00 uur








 
gerelateerd
Roddel en achterklap

Uit het Studentenleven: Dit is zó gay!

Vleesch, regenboogparaplu en steegjes










Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Wining & Dining - Knus: Goed, Beter, Slecht

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.92.128.223















Rubrieken:


















Meer uit Uitgaan & Reports
Meer uit nummer 163
Meer van Gerard Norg





Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit















bottom image




Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren