Vrijdag 19 Dec
85159 users - nu online: 1222 people
Gay News : Editie : 280 : Apple-CEO Cook uit de kast: emancipatiestrijd belangrijker dan mijn privacy

Printervriendelijke Pagina  

Apple-CEO Cook uit de kast: emancipatiestrijd belangrijker dan mijn privacy

door Redaktie in Algemeen , 19 december 2014


Topman Tim Cook van Apple is 'trots om homo te zijn'. Dat schrijft hij in een bijdrage in het Amerikaanse zakenmagazine Businessweek. Cook sprak niet eerder publiekelijk over zijn homoseksualiteit. Met deze stap wil hij een bijdrage leveren aan de strijd voor gelijke behandeling.

Laat hier geen misverstand over bestaan: ik ben trots om homo te zijn, en ik beschouw het als één van de grootste geschenken die God me heeft gegeven.'

Cook stelt dat hij tegenover collega's nooit een geheim heeft gemaakt van zijn seksuele geaardheid. 'Dat lijkt geen verschil te maken in de manier waarop ze mij behandelen. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik werk bij een bedrijf dat houdt van creativiteit en innovatie, en weet dat het alleen kan floreren als je verschillen tussen mensen omarmt. Niet iedereen heeft dat geluk', zei hij.

Uit privacyoverwegingen sprak Cook niet eerder in het openbaar over zijn homoseksualiteit. Door dat wel te doen, hoopt hij naar eigen zeggen iets voor anderen te betekenen. 'Als de wetenschap dat de baas van Apple homo is, iemand kan helpen zich te verzoenen met wie hij of zij is, troost kan bieden aan wie zich alleen voelt, of mensen kan inspireren om te staan voor hun gelijkwaardigheid, dan is dat de opoffering van mijn privacy waard.'

Cook ziet zichzelf niet als een activist, maar wijst wel op de nog wijdverbreide homodiscriminatie in de Verenigde Staten. 'Er bestaan nog steeds wetten in de meeste staten die het werkgevers mogelijk maakt om mensen te ontslaan alleen wegens hun seksuele geaardheid. Er zijn veel plekken waar huisbazen huurders uit kunnen zetten omdat ze homo zijn, of waar wij onze zieke partners niet mogen bezoeken, en niet mogen delen in hun erfenissen.'

Door openlijk 'uit de kast' te komen wil Cook naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan de strijd voor gelijke behandeling voor iedereen. 'Wij plaveien samen het door de zon verlichte pad naar gerechtigheid, steen voor steen. Dit is mijn steen', schrijft hij.

Volgens Cook heeft het homo zijn hem een 'dieper begrip' gegeven in wat het betekent om een minderheid te zijn. 'Het heeft me zicht gegeven op de uitdagingen die andere minderheden elke dag moeten trotseren. Daardoor heb ik meer empathie gekregen, wat ervoor heeft gezorgd dat ik een rijker leven heb geleid. Het is soms zwaar geweest, maar het heeft me ook een olifantenhuid gegeven, wat best handig is als CEO van Apple.'

Tim Cook (1960) is sinds 2011 CEO van Apple. Hij volgde Steve Jobs op. Jobs nam Cook in 1998 aan bij Apple als senior vicepresident worldwide operations. Cook was verantwoordelijk voor het uibesteden van de productie van Apple-producten.


Apple-beeld weg om homo-directeur

In Rusland is een monument ter ere van Apple-oprichter Steve Jobs weggehaald, omdat de huidige directeur van Apple homo is.

Homopropaganda

De groep bedrijven schrijft in een verklaring dat het weghalen van het monument te maken heeft met een Russische wet. In die omstreden wet wordt homopropaganda onder minderjarigen verboden. Een politicus uit Sint Petersburg riep eerder op Cook te verbieden naar Rusland te komen. Volgens de politicus zou Cook ebola, aids en gonorroe mee het land in kunnen nemen.


"Onderhoud"

Een woordvoerder van de campus waar het monument staat, zegt dat het monument alleen maar verwijderd wordt om te worden gerenoveerd, maar die uitspraak staat haaks op de verklaring van de Russische bedrijven.
 
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Apple-CEO Cook uit de kast: emancipatiestrijd belangrijker dan mijn privacy

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.145.209.77Rubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Algemeen
Meer uit nummer 280
Meer van Redaktie

Ebab - locatie OZ Achterburgwal


Ebab, Enjoy Bed And Breakfast

meer info |visit


Warehouse


Amsterdam's gay dance club

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2014 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren