Zaterdag 26 Jul
84956 users - nu online: 1755 people
Gay News : Editie : 275 : Boekpresentatie afgelast vanwege titel Zonde en promotietekst stripboek

Printervriendelijke Pagina  Share

Boekpresentatie afgelast vanwege titel Zonde en promotietekst stripboek
door Redaktie in Algemeen , geplaatst op 24 juli 2014


Een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht heeft verklaard dat de presentatie van het fotostripboek ‘Zonde’ van Ype Driessen in de Sint Willibrordkerk ‘niet is afgelast vanwege zijn homoseksualiteit, maar vanwege de titel en de promotietekst van zijn boek’. Dat wist het Eindhovens Dagblad te melden.

Uit de berichtgeving blijkt dat de Stichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk op aandringen van het aartsbisdom Utrecht de boekpresentatie heeft afgelast.

De woordvoerder van het aartsbisdom zegt: “Het is een godshuis, dat bedoeld is voor erediensten en niet voor andere activiteiten.” De woordvoerder van het aartsbisdom legt uit dat sommige activiteiten oogluikend worden toegestaan, zoals klassieke concerten en ‘boekpresentaties die direct met het geloof te maken hebben’.

“Maar dit stripboek wordt gepresenteerd als ‘de zondigste van de schrijver tot nu toe’. Het heeft niets te maken met zijn geaardheid. Maar zelfs als het met een knipoog is bedoeld, hoort dit gewoon niet in een godshuis thuis.”

Eerder ontstond er rond de St. Willibrordkerk consternatie over ‘De Uitvaart’ van theatermaker Dries Verhoeven, een verondersteld onterend theaterstuk dat in dezelfde kerk werd uitgevoerd. Het gevolg daarvan is dat de kerk opnieuw gewijd moet worden om er weer eucharistievieringen te mogen houden.

Verwijzend naar die commotie heeft het aartsbisdom de Sint Willibrordus Stichting (de eigenaar van het historische monument) duidelijk te kennen gegeven dat ‘de samenwerking zou worden verbroken als er meer van soortgelijke misstappen zouden komen’, zegt de woordvoerder van het aartsbisdom.

Dat sluit aan bij verklaring van de Stichting Sint Willibrord Apostolaat – die de erediensten in de kerk verzorgd – heeft uitgebracht over de ontwijding van de kerk na de opvoering van ‘De Uitvaart’ en de stappen die gezet moeten worden om in de Sint Willibrordkerk weer eucharistievieringen te kunnen houden. In die verklaring staat:
Kardinaal Eijk heeft inmiddels verklaard bereid te zijn om een boeteviering te (laten) houden, om daarmee de kerk weer geschikt te maken voor de eredienst, mits nieuwe profanatie/ontering wordt uitgesloten. Daartoe zal het Apostolaatsbestuur contact opnemen met het bestuur van de Sint Willibrordus Stichting (eigenaar van het gebouw) en met het bestuur van de ondersteunende Stichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk (die akkoord is gegaan met het opvoeren van ‘De Uitvaart’ in deze kerk). Of het Apostolaatsbestuur zal slagen de kerk voor de eredienst te behouden, zal afhangen van de medewerking van beide andere stichtingsbesturen.

Het COC vindt het afgelasten van de boekpresentatie onbegrijpelijk en onfatsoenlijk. Onbegrijpelijk als dat besluit iets te maken heeft met de homoseksualiteit van Ype Driessen of de aard van zijn werk, want daarvan moet de Stichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk zich bewust geweest zijn. Onfatsoenlijk omdat het besluit zo kort voor de boekpresentatie bekend is gemaakt, waardoor Driessen en zijn uitgever hevig gedupeerd zijn. Verder heeft het COC er bij de Sint Willibrordkerk op aangedrongen zo spoedig mogelijk de redenen bekend te maken waarom de boekpresentatie werd afgelast.

Voor de boekpresentatie van ‘Zonde’ van Ype Driessen in de Sint Willibrordkerk hadden zich al zo’n 150 mensen aangemeld. Die stonden voor een gesloten deur door het op het laatste moment afgelasten van de boekpresentatie. Driessen en zijn uitgever gaan verder ook kijken of ze juridische stappen tegen het besluit van de Stichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk kunnen zetten.

 
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Boekpresentatie afgelast vanwege titel Zonde en promotietekst stripboek

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.82.170.223Rubrieken:


Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Algemeen
Meer uit nummer 275
Meer van Redaktie

:: Spotlight ::


Robin & Rik


Tailor made leather


meer info


:: Spotlight ::


Adonis


Private cabins


meer info

bottom image
Entire © & ® 1995/2014 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren