Maandag 22 Dec
85166 users - nu online: 1543 people
Gay News : Editie : 280 : COC wil betere samenwerking voor veilige wijk voor LHBT’s

Printervriendelijke Pagina  

COC wil betere samenwerking voor veilige wijk voor LHBT’s

door Redaktie in Historie & Politiek , 22 december 2014


COC Nederland wil dat gemeenten, politie, woningbouwverenigingen en andere betrokken organisaties beter gaan samenwerken aan veilige wijken voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Het COC reageert daarmee op onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat LHBT’s zich onveiliger voelen in hun woonomgeving, ze meer overlast ervaren en ongunstiger oordelen over de sociale samenhang in hun wijk. Bijna één op de tien lesbiennes geeft aan veel overlast te hebben van rondhangende jongeren en van buurtbewoners. Dit is bijna dubbel zoveel als bij heterovrouwen. 22 Procent van de homo’s geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt, tegen 14 procent van de heteromannen.

Woongenot verzieken

“Angst en gevoelens van onveiligheid in je eigen straat of buurt kunnen het woongenot voor LHBT’s volledig verzieken”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Gemeenten, politie, OM, woningbouwverenigingen, buurtbemiddeling, antidiscriminatiebureau’s en andere veiligheidspartners moeten hiertegen samen een vuist maken tegen de overlast.”

Volgens Ineke gaat er nog teveel mis in de samenwerking tussen de veiligheidspartners. “Men laat steken vallen waardoor de overlast waarmee LHBT’s geconfronteerd worden niet of onvoldoende wordt aangepakt.”

Als voorbeeld noemt Ineke dat veroordeelde daders gewoon naast hun slachtoffer kunnen blijven wonen, de burgemeester en overige instanties pas in actie komen als na escalatie van de problemen en dat de politie vaak geen aandacht besteedt aan het discriminatieaspect van overlast waardoor het OM daarop niet kan vervolgen.

Gerichte aanpak

Ineke pleit ook voor een snelle landelijke uitrol van Roze in Blauw, politieteams die zich specifiek richten op de aanpak van anti-LHBT-geweld. Die uitrol werd eerder toegezegd door minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie. Het COC wil verder dat er hogere maximumstraffen komen op geweld met een discriminerende achtergrond.

De COC-voorzitter roept LHBT’s op om altijd aangifte te doen wanneer ze het slachtoffer worden van geweld, getreiter, gescheld of andere vormen van overlast. “Want alleen als je aangifte doet, kan de politie het probleem aanpakken”, aldus Ineke.

Natuurlijk Samen klein logoIn opdracht van de gay-straight alliance Natuurlijk Samen, dat zich inzet voor veilige wijken en waarvan het COC onderdeel uitmaakt, verscheen in juni 2014 een rapport met adviezen voor een betere aanpak van incidenten rond LHBT’s in de woonomgeving. Goede samenwerking en snel reageren zijn daarvan belangrijke onderdelen.
 
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


COC wil betere samenwerking voor veilige wijk voor LHBT’s

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.145.183.126Rubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 280
Meer van Redaktie

LeatherPride


Get Ruff

meer info |visit


Fetish Garage


Fetish party in echte autogarage

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2014 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren