Maandag 28 Jul
84958 users - nu online: 1379 people
Gay News : Editie : 275 : Cubaanse gay-activist vervolgd wegens vreedzame actie voor ‘eten en vrijheid’

Printervriendelijke Pagina  Share

Cubaanse gay-activist vervolgd wegens vreedzame actie voor ‘eten en vrijheid’
door Redaktie in Historie & Politiek , geplaatst op 26 juli 2014


De zieke hiv-activist David Bustamante Rodríguez in Santa Clara wordt door de Cubaanse autoriteiten beschuldigd van ‘verstoring van de openbare orde.’ Bustamante (21 jaar) klom op het dak van zijn huis in Santa Clara met een spandoek waarop geschreven stond ‘eten en vrijheid’. Bustamante werd vervolgens hardhandig aangehouden en afgevoerd naar een gevangenis. In de gevangenis is hij een hongerstaking begonnen.

De officiële homobeweging in Cuba, geleid door de presidentsdochter Mariela Castro zwijgt over het gewelddadige en homofobe optreden van de Cubaanse politie, leden van de geheime dienst en het gevangenispersoneel.
De onafhankelijke LGBTI-groepen lanceerdeneen petitie voor de vrijlating van Bustamante.

Vanwege het protest op het dak van zijn huis werd David Bustamante gearresteerd en hardhandig door de politie afgevoerd. Bustamante’s moeder werd over de grond gesleept en in het gezicht geslagen. Twee van haar kinderen, 10 en 14 jaar, waren getuige van de mishandeling. David Bustamante is uiteindelijk overgebracht naar een vleugel van een gevangenis in Santa Clara waar aidspatiënten verblijven.

Hij is een hongerstaking begonnen. Zijn moeder zegt dat ‘de autoriteiten haar zoon enkele malen met de dood bedreigden, leden van de speciale brigade knipten onder dwang zijn haar af en stompten hem,’ aldus Sandra Rodríguez. De agenten maakten haar zoon David uit voor ‘homo en flikker en maakten grappen om hem (…) ook werd hij hard geslagen.’ Zijn moeder zegt dat vanwege de mishandeling tijdens zijn arrestatie zijn arm is verstuikt.


Schending mensenrechten

Mensenrechtenactiviste Liu Santiesteban wijst erop dat het hier ‘niet alleen gaat om discriminatie van een door hiv besmette homoseksueel maar ook om de arbitraire arrestatie van een burger die vrij zijn mening wil uiten.’ Diverse leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco hebben zich met de situatie van Bustamante gesolidariseerd, evenals de oppositiegroepering Patriottische Unie van Cuba / La Union Patriótica de Cuba (UNPACU). Liu Santiesteban: ‘Het zou goed zijn wanneer Mariela Castro deze jonge Cubaan zou verdedigen. Als ze een beetje fatsoen in haar lijf heeft, komt ze op voor de vrijlating van David Bustamante.’


Officiële homobeweging zwijgt

Cuba kent een officiële homobeweging die geleid wordt door Raúl Castro’s dochter, Mariela Castro, directeur van Centrum voor Nationale Hervorming / Centro Nacional de Educación Sexual (CENESEX). Sandra Rodríguez noemt de activiteiten van CENESEX ‘allemaal leugens’ en zij vraagt steun van de internationale homobeweging LGBTI. Onafhankelijke homogroepen hebben al eerder kritiek geuit op de propagandistische activiteiten van de officiële LGBTI-beweging, geleid door Mariela Castro. In een recente verklaring zegt de onafhankelijke activist Ignacio Estrada Cepero  ‘niet te geloven in de activiteiten van de officiële homobeweging’ omdat in Cuba ‘niet enkel ons recht op seksuele voorkeur wordt geschonden maar ook onze Rechten als menselijke wezens en als Cubanen.’ De verklaring besluit met de zinsnede dat er geen ‘tolerantie en acceptatie zullen zijn zonder respect voor de rechten van elke mens.’

 
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Cubaanse gay-activist vervolgd wegens vreedzame actie voor ‘eten en vrijheid’

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.227.56.174Rubrieken:


Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 275
Meer van Redaktie

:: Spotlight ::


Warehouse


Amsterdam's gay dance club


meer info |visit


:: Spotlight ::


Amsterdam Pride


Amsterdam Gay Pride


meer info |visit

bottom image
Entire © & ® 1995/2014 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren