Vrijdag 21 Nov
85137 users - nu online: 1948 people
Gay News : Editie : 279 : Gay gemeenschap niet gay genoeg voor internet

Printervriendelijke Pagina  

Gay gemeenschap niet gay genoeg voor internet

door Redaktie in Internet , 20 november 2014


De kans dat de internationale LHBT-gemeenschap een eigen zg. top level domein (TLD) krijgt, lijkt vervlogen. Meer dan 240 organisaties verspreid over zes continenten steunden de aanvraag van dotGAY voor .GAY.

Desondanks oordeelde de internetbeheersorganisatie dat “gay” niet kan slaan op een hele gemeenschap, zelfs als lesbische vrouwen en transgenders hier voor zelf zouden kiezen.  Met “gay” zouden alleen homoseksuele mannen worden aangeduid. Ook zou ILGA geen erkende organisatie in de gemeenschap zijn. .GAY gaat nu waarschijnlijk naar de hoogste bieder. Via twitter uit de gay gemeenschap daarover nu hun teleurstelling en boosheid.

Community domein

Een top level domein (TLD) is de extensie die gebruikt wordt achter iedere URL of mailadres dat wordt ingetikt, zoals .NL, .BE of  .COM. Enkele jaren geleden besloot ICANN –  de beheersorganisatie van internet –  het aantal extensies uit te breiden, waaronder .MUSEUM, maar ook steden en regio’s kunnen nieuwe TLD’s kopen. Een speciale aanvraagprocedure werd opgezet voor gemeenschappen. Daarmee zou moeten worden voorkomen dat deze TLD’s door commerciele partijen gekocht zouden worden en bijbehorende gemeenschappen achter het net vissen. De procedure werd gemerkt door stroperigheid en gebrek aan transparantie.

dotGAY

De Amerikaanse homomarketing goeroe Scott Seitz en de Duitse internetondernemer Alexander Schubert besloten tot oprichting van dotGAY en dienden een aanvraag in voor  .GAY voor de internationale LGBTQIA-gemeenschap. LGBTQIA is een onhandige extensie en uit onderzoek was gebleken dat wereldwijd “gay” het meest gebruikte inclusieve woord is om de gemeenschap van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders, queers, intersekse en hun bondgenoten aan te duiden. Seitz en Schubert vonden dat het .GAY domein een herkenbare veilige plek op internet zou moeten worden. Daartoe zouden .GAY-domeinnamen uitsluitend beschikbaar worden gemaakt voor personen, organisaties en bedrijven in of met banden in die LGBTQA-gemeenschap. Door winsten te storten in een op te richten Global dotGAY Fund, zouden wereldwijd projecten gefinancierd kunnen worden voor die gemeenschap. In enkele jaren wist dotGAY steun te verwerven van meer dan 240 organisaties, waaronder Transgender Netwerk Nederland en het Vlaamse Cavaria. Ook alle 14 LHBTI-organisaties met een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties – waaronder COC Nederland, ILGA World, ILGA Europe, het Duitse LSVD, en RFSL uit Zweden – steunden de aanvraag van dotGAY.

Niet gay genoeg

ICANN heeft de beoordeling van de gemeenschapsaanvraag uitbesteed aan de Economist Intelligence Unit, een adviesbureau van de Britse krant The Economist. Jamie Baxter van dotGAY: “Het bizarre is dat deze krant zelf vaak het woord gay gebruikt als het gaat om gay marriage en gay community en daarmee dan het voor lesbiennes en homo’s opengestelde huwelijk en de LHBT-gemeenschap bedoeld. Zelfs Hillary Clinton sprak in een toespraak voor de Verenigde Naties over gay rights  en iedereen begrijpt dat ze daarmee ook de rechten van lesbiennes, biseksuelen en transgenders bedoelt. ICANN erkent gek genoeg .HOTEL wel voor de ‘hotelgemeenschap’. Dit is onbegrijpelijk of ronduit homofoob. We zijn boos dat door de steun van 240 organisaties voor dotGAY te negeren, feitelijk het bestaan van de gay community wordt ontkent. ”


www.anti.gay

Omdat dotGAY als communityaanvrager is afgewezen en er nog drie commerciële geinteresseerden zijn, zal .GAY vermoedelijk door ICANN via een veiling verkocht worden. In dat geval wordt het beheer van .GAY gegund aan de hoogste bieder. Populaire TLD’s leveren ICANN op die manier vele miljoenen dollars op. De coalitie van meer dan 240 LHBTI-organisaties zal dat bedrag nooit bijeen kunnen brengen. Het concept van een veilige TLD voor de LHBTI-gemeenschap is dan ook van de baan. Iemand zou dan bijv. een website onder de naam www.anti.gay kunnen beginnen.


Vervolgstappen

Geprobeerd wordt nu om via de zg Governmental Advisory Committee van ICANN, waarin ook het Nederlandse ministerie van Economische Zaken vertegenwoordigd is, ICANN tot de orde te roepen over haar eigen procedures. Het community TLD programma is tot stand gekomen op verzoek van de GAC. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om juridische stappen te nemen tegen ICANN.
 
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Gay gemeenschap niet gay genoeg voor internet

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.91.0.212Rubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Internet
Meer uit nummer 279
Meer van Redaktie

Warehouse


Amsterdam's gay dance club

meer info |visit


Amsterdam Pride


Amsterdam Gay Pride

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2014 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren