Zondag 01 Feb
85211 users - nu online: 1206 people
Gay News : Editie : 281 : Jeugdsector helpt Homo-jongeren onvoldoende

Printervriendelijke Pagina  

Jeugdsector helpt Homo-jongeren onvoldoende

door Redaktie in Health & Body , 30 januari 2015


Dat concluderen Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut in een nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de aandacht in de jeugdsector voor jongeren die lesbisch, homo, bi of transgender zijn en jongeren met een intersekse conditie.

Uit het nieuwe onderzoek Jong en Anders blijkt dat bijna de helft van de professionals die met jongeren werken niet of nauwelijks ziet dat homo-jongeren worstelen met hun gevoelens. Verder blijkt dat ze deze groep jongeren niet herkennen, dat ze niet met hen praten over hun gevoelens en hen geen hulp kunnen bieden.

Deze professionals schrikken voor het onderwerp terug en vinden het lastig om jongeren te begeleiden bij hun coming out. Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) concluderen op grond daarvan dat er kennis ontbreekt in de jeugdsector, en dat LHBTi-jongeren – die het al moeilijk hebben – nog te vaak geen hulp krijgen.


Homo-jongeren? Die komen niet bij ons

Professionals hebben deze jongeren te weinig in beeld. Zij zijn vaak lastig te herkennen, omdat één op de vier jongens en één op de acht meisjes hun gevoelens verbergen. Ze spannen zich in om niet als lesbo, homo of bi herkend te worden en hun worsteling wordt door 41 procent van de werkers niet herkend. 64 procent weet niet hoe je transgendergevoelens signaleert en jongeren met een intersekse conditie worden door geen van de professionals herkend. Eén van hen concludeert dan ook dat het ‘onmogelijk is om iets te herkennen waar je niet bekend mee bent’.


Professionals vinden Homo-zijn te ‘gewoon’ om te bespreken

Een niet-heteroseksuele voorkeur is voor de meerderheid van de professionals geen taboe maar juist heel ‘gewoon’. Dat klinkt als goed nieuws, maar veel professionals laten het onderwerp daarom links liggen. Zij denken dat het beter is om niet over het thema te praten om het zo ‘niet meer bijzonder te maken dan het is’. Voor jongeren zelf is het juist wel bijzonder om te ontdekken dat ze lesbische, homo- of bi-gevoelens hebben.

Zij lopen meestal enkele jaren met deze gevoelens rond voordat ze er met iemand over durven praten. Professionals zijn daarnaast bang om jongeren in verlegenheid te brengen als ze vermoedens uitspreken, omdat er een kans is dat ze het verkeerd hebben. Tenslotte vinden ze het lastig hoe zo’n gesprek aan te pakken. 
related
Anti-pestfilm Ruben wint Young Positive Media Award

Rotterdamse jongeren terrroriseren homostel

STOP AIDS NOW! lanceert nieuwe ArtBags 2008
Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Jeugdsector helpt Homo-jongeren onvoldoende

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.89.85.231Rubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.

Meer uit Health & Body
Meer uit nummer 281
Meer van Redaktie

Bed & Breakfast 62


Two deluxe bedrooms in historic Townhouse

meer info |visit

bottom image
Entire © & ® 1995/2015 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren