Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Theatercollectief Queer the Stage bewerkt 'De Meeuw'


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 04 juli 2020


Een drietal queer theatermakers uit verschillende generaties kijkt wat er gebeurt als je de vastgelegde, traditionele rolverdeling in de bestaande theaterliteratuur doorbreekt, waarbij alle rollen mannelijke personages zijn, gespeeld door queer acteurs.

Jip Bartels als Nino
Jip Bartels, Jürgen Theuns en Hein van Beem, die elkaar in de eerste plaats kennen uit de nasynchronisatie, besloten hun krachten te bundelen in een nieuw theatercollectief met de naam Queer the Stage.

Jip, de jongste van de drie, licht toe: "Ik heb tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit heel erg stil gestaan bij mijn geaardheid en genderidentiteit. Als ik er op terug kijk, ben ik eigenlijk vrij zorgeloos zonder obstakels aangekomen waar ik nu ben. In tegenstelling tot vele jongeren in de generaties boven mij, die vaak hebben moeten vechten voor hun plek. Het drong vrij laat pas tot me door dat die zorgeloze zoektocht naar mijn identiteit niet vanzelfsprekend is. Zelfs nu in deze tijd, waarin we veel ruimdenkender zijn. In het theater greep ik nog niet eerder naar deze thematiek. Naast een maatschappelijk onderzoek dus ook een persoonlijk onderzoek.”

Jip, Jurgen en Hein

Hein: “Tijdens mijn zoektocht als puber naar mijn identiteit waren kunst en cultuur belangrijk. Zo hoorde ik in sommige songs van mijn jeugdidolen teksten die over mij gingen. Zo vond ik het fascinerend als twee mannen in een dansvoorstelling een pas de deux dansten. Maar zo zag ik bij het toneel totaal geen referentie, alles was daar ‘straight’. Tijdens mijn studie aan de toneelacademie kreeg ik zelfs het dubieuze compliment; wauw jij kan best een overtuigende hetero neerzetten.Tegelijkertijd voelde ik me als puber opgelaten en liep ik de kamer uit als Albert Mol op televisie verscheen, zo was ik zeker niet! In de loop der jaren begreep ik pas de maatschappelijke relevantie van zijn verschijnen.”

Jürgen (die qua generatie precies tussen hen in zit) vertelt over hoe hij erachter kwam dat hij zich steeds meer verwant begon te voelen met de mensen die nog moeten vechten wie ze zijn, toen hij een paar jaar geleden een relatie had met een transgender jongen. "We leven in een tijd waar er hier in Nederland (iets) meer openheid is voor verschillende vormen van genderidentiteit en genderexpressie. Daar wil ik -ook op het toneel- voor vechten, ook al heb ik me mijn volwassen leven heel comfortabel gevoeld in het hokje waarin ik me zelf geplaatst had.”

Als eerste project heeft Queer the Stage gekozen voor een eigen bewerking van "De Meeuw” van Anton Tsjechov.

Een stuk over liefde, liefde als universele emotie tussen individuen. En een stuk over theater, de zoektocht naar nieuwe theatervormen om je publiek te bereiken, in plaats van de traditionele wellicht achterhaalde afspraken. Twee onderwerpen die aansluiten bij de doelstelling van Queer the Stage, zeker nu de theaters én de Pride te kampen hebben met de coronacrisis.

Het stuk kreeg als titel:
"Ik ben een gay...  
uh nee dat bedoel ik niet,
ik ben een meeuw...
nee dat bedoel ik ook niet… "


De cast werd aangevuld met meer collega (stem)acteurs en wordt op woensdag 29 en donderdag 30 juli om 20:30 uur in ’t Zonnehuis in Amsterdam Noord opgevoerd als een (corona proof) theatrale leesvoorstelling.

Een teaser vind je hieronder. Kaarten zijn te krijgen voor slechts Eur. 13,50 op eventbrite
website: www.queerthestage.nl

Teaser:

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Theatercollectief Queer the Stage bewerkt 'De Meeuw'

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 04 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media